sâmbătă, septembrie 23, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăEconomieAcesta este modul în care se plătește noul bonus energetic pentru companii...

Acesta este modul în care se plătește noul bonus energetic pentru companii – există reguli stricte!

Guvernul pune la punct un nou pachet de costuri pentru energie în valoare de 1,3 miliarde de euro.Getty Images/iStockphoto

După limitarea prețului la energie electrică pentru gospodăriile private, guvernul prezintă acum și bonusuri suplimentare în numerar, pentru companii.

Având în vedere explozia costurilor la energie, plafonul prețului energiei electrice a fost decis ca prima măsură de protecție pentru cetățenii Austriei. Dar și companiile sunt grav afectate și, uneori, nu știu dacă își pot continua operațiunile. Din acest motiv, Guvernul a pregătit acum un nou pachet de măsuri, care a fost prezentat miercuri, 28 septembrie, după ședința Consiliului de Miniștri. De fapt, pentru asta erau planificați 450 de milioane de euro, dar această sumă a fost acum crescută la 1,3 miliarde de euro.

4 nivele

Companiile ale căror costuri anuale cu energia se ridică la cel puțin 3% din valoarea producției sau cifra de afaceri, pot aplica pentru subvenție. Acest obstacol de 3% nu se aplică companiilor a căror cifră de afaceri este mai mică de 700.000 de euro. Sunt planificate, în total, patru niveluri de finanțare:

Etapa 1: Costurile suplimentare pentru energie electrică, gaze naturale și combustibil sunt subvenționate cu 30% din diferența de preț față de anul precedent. Limita subvenției este de 2.000 de euro.

Etapa a 2-a: Pentru a intra în a doua etapă a programului de subvenție pentru costurile energiei, prețurile la energie electrică și gaze naturale trebuie să se fi dublat, ca o condiție prealabilă. În acest caz, până la 70% din consumul anului precedent va fi subvenționat cu maximum 30%. Suma maximă de finanțare aici este de 2 milioane de euro. Combustibilii nu pot fi extrași în această etapă.

De la nivelul 3, companiile trebuie să prezinte și o pierdere din exploatare din cauza costurilor mari cu energia. Aici sunt posibile granturi maxime de până la 25 de milioane de euro.

La nivelul 4, numai industriile selectate, cum ar fi producătorii de oțel, pot fi acceptate. Aici sunt posibile granturi maxime de până la 50 de milioane de euro.

În plus față de subvenția pentru costul energiei pentru companii, microîntreprinderile și întreprinderile mici sunt finanțate pe baza Legii privind subvenția pentru costul energiei în afaceri (UEZG), ca parte a unui model de subvenție forfetară. Costurile cu energia ale companiei în 2022 sunt utilizate și acestea urmează să fie reduse la jumătate. Din acestea, 30% sunt finanțate cu o rată forfetară, în funcție de niveluri. Valoarea subvenției după suma forfetară este de cel puțin 300 EUR (aceasta corespunde la 2.000 EUR în costuri cu energie) și maximum 1.800 EUR (pentru costurile cu energie de 12.000 EUR).

Reguli stricte

Pentru a fi eligibile, totuși, companiile trebuie să se supună unui număr de măsuri de economisire a energiei. Sunt eligibile pentru finanțare numai acele costuri care îndeplinesc cerințele subvenției pentru costul energiei. Pe de o parte, companiile mai mari trebuie să prezinte un concept de economisire a energiei sub forma unui audit energetic, iar pe de altă parte, există cerințe specifice pentru economisirea energiei. Acestea sunt:

Interzicerea corpurilor de încălzire exterioară!

Ca criteriu de finanțare, cei care solicită finanțare vor stabili măsuri de economisire a energiei în zona de iluminat și încălzire în zona exterioară până la 31 martie 2023. Interiorul și exteriorul magazinelor (inclusiv cele pentru fațadele clădirilor, vitrinele și sistemele publicitare) nu sunt iluminate între orele 22:00 sau sfârșitul programului de lucru și 6:00. De asemenea, sistemele de încălzire din afara companiilor (de exemplu, corpuri de încălzire exterioară pentru localuri și terase sau telescaune încălzite) trebuie oprite.

Noi reguli pentru uși

De asemenea, ușile magazinelor care sunt deschise publicului nu pot fi ținute deschise permanent, cu condiția ca acest lucru să fie posibil fără conversie. O altă condiție se referă la plata bonusurilor: pentru anul 2022, nu trebuie plătit mai mult de jumătate din bonusul anului precedent, membrilor consiliului de administrație și managerilor companiilor care primesc subvenții pentru costurile energiei. Toate finanțările sunt făcute transparent: finanțarea este dezvăluită pentru granturi de 10.000 EUR sau mai mult.

Nehammer: Competitivitatea este asigurată!

Cancelarul federal Karl Nehammer: „Cu frânarea costului energiei electrice, am făcut un prim pas spre ajutarea familiilor. Prețurile exorbitant de mari ale energiei electrice nu reprezintă doar o povară uriașă pentru oameni, ci și pentru antreprenorii noștri. Odată cu subvenția pentru costul energiei decisă astăzi, am reușit să lansăm un nou program de sprijin pentru economie. În acest fel, susținem companiile consumatoare de energie din țara noastră și asigurăm astfel competitivitatea economiei austriece, pe termen lung.”

Gewessler: Companiile trebuie să își aducă contribuția!

Ministrul Muncii și Economiei, Martin Kocher: „Din păcate, războiul din Ucraina are efecte negative notabile asupra pieței europene a energiei și asupra formării prețurilor. Costurile energiei au crescut brusc și în Austria, recent. Pentru a ușura povara familiilor austriece, în plus. la cel de-al doilea cel mai mare pachet anti-inflație din UE, Guvernul a introdus recent frâna pentru costul energiei electrice, într-un pas suplimentar, acum ajutăm companiile. Cu subvenția pentru costul energiei, sprijinim companiile consumatoare de energie și asociațiile comerciale cu o subvenție de 30% din costurile suplimentare pentru energie electrică, gaze naturale și combustibili și contribuim semnificativ la amortizarea costurilor suplimentare care au apărut ca urmare a creșterii prețurilor la energie pe piața mondială.”

Ministrul Protecției Climei, Leonore Gewessler: „Subvenția pentru costul energiei oferă companiilor sprijinul de care au nevoie, din cauza creșterii costurilor cu energie și astfel ajută la asigurarea locurilor de muncă. În același timp, obligăm companiile să economisească energie, într-un moment în care solicităm oamenilor din Austria să controleze temperatura camerei în sufrageria lor. La scăderea cu 1 până la 2 grade a căldurii în locuințe, toată lumea trebuie să își facă datoria, pentru a economisi energie – inclusiv companiile, mai ales dacă primesc bani din impozite. De aceea, legăm subvenția pentru costul energiei de măsuri de economisire. Cea mai bună energie este cea pe care nu o folosim.”

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: