joi, iunie 1, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăJustiție și LegislațieAcțiune împotriva mafiei italiene în Spania: 32 de arestări!

Acțiune împotriva mafiei italiene în Spania: 32 de arestări!

Potrivit unui comunicat de presă al EUROJUST,sprijinite de Eurojust și Europol, autoritățile din Spania și Italia au luat măsuri împotriva a două grupuri de crimă organizată (OCG) cu legături suspectate cu mafia „Ndrangheta” și care ar fi implicate în trafic de droguri, spălare de bani și extorcare. OCG-urile au activat în Italia (zona Milano) și Spania (Ibiza).

Într-o acțiune desfășurată în Spania, 32 de suspecți au fost arestați și au fost percheziționate în total 40 de locuri în Ibiza, Barcelona, ​​Malaga și Tenerife. În plus, au fost confiscate 300.000 de euro în numerar, 18 kilograme de amfetamină și 4,5 kilograme de cocaină, precum și arme de foc și muniție. De asemenea, în timpul operațiunii, a fost demontată o plantație de canabis, cu 600 de plante.   

Imagine generică, baniAncheta din Italia s-a concentrat asupra unei organizații criminale de tip mafiot cu sediul în Milano, care a funcționat și în Ibiza. Se presupune că șeful OCG este rudă cu șeful uneia dintre cele mai puternice familii din ‘Ndrangheta Calabria. OCG ar fi implicat în extorcare, trafic de droguri și spălare de bani, prin multe activități economice, și are legătură și cu mafia siciliană Cosa Nostra.

Se crede că OCG și-a putut exercita pe deplin puterea pe teritoriul Ibiza, conform modalităților și tiparelor mafiote care se exercită, în mod normal, doar în Italia.

În Spania, ancheta s-a concentrat pe un OCG implicat în trafic de droguri și spălare de bani. Suspecții ar fi folosit bărci cu vele, pentru a importa cantități mari de cocaină din America de Sud, pentru a fi vândută în Ibiza. Rețeaua criminală a condus și mai multe afaceri în Ibiza, pentru a-și masca activitățile ilegale, inclusiv afaceri imobiliare și apartamente de închiriat pentru turiști.

Datorită informațiilor furnizate de autoritățile italiene, s-a stabilit că doi membri ai OCG care se stabiliseră la Ibiza, ar fi aparținând familiei ‘Ndrangheta și sunt implicați în comiterea de extorcare la Ibiza în detrimentul oamenilor de afaceri locali.

Cazul a fost deschis la Eurojust de autoritățile italiene, în aprilie 2022. Agenția a găzduit două reuniuni de coordonare, pentru a facilita cooperarea judiciară și pentru a oferi sprijin pentru eforturile coordonate de investigare, inclusiv organizarea unei zile de acțiune în Spania.

Europol a sprijinit această investigație prin furnizarea de expertiză personalizată și sprijin extins pentru analiză și facilitând schimbul de informații, prin canalele sale securizate. În timpul fazei live a operațiunii, un birou mobil Europol a fost desfășurat în Spania, pentru a facilita schimbul de informații în timp real.

Acest caz se încadrează în Acțiunea operațională EMPACT 2.3 privind „Ndrangheta și mafia siciliană, prima acțiune EMPACT condusă de Direcția Națională Antimafia (Direzione Nazionale Antimafia) în care Eurojust este co-lider cu Europol.

La anchetă au participat următoarele autorități:

  • Spania : Tribunalul de Primă Instanță nr. 3 din Ibiza (Tribunalul 3 din Ibiza); Curtea Superioară Baleare (Parchetul Superior al Insulelor Baleare); Garda Civilă
  • Italia : Parchetul din Milano
RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: