Potrivit site-ului orf.at,mMulte animale „gândesc” și acționează orientate spre viitor: observă oamenii și își folosesc comportamentul în avantajul lor, așa cum arată un expert. De exemplu, unele păsări folosesc ca ghid orele de deschidere a cabanelor de schi și pauzele din școli atunci când caută mâncare.
Animalele ne observă, probabil, pe noi, oamenii, mai mult decât invers, spune ecologistul urban Petra Sumasgutner: corbii zboară spre cabanele de schi după ce teleschiurile s-au închis, pentru a se hrăni cu resturi și au în vedere orele de deschidere ale centrelor de colectare a deșeurilor și ale fabricilor de compost.
Sălbăticia este, desigur, văzută ca un mediu compromis, într-o lume din ce în ce mai modelată de oameni, spune Sumasgutner, care lucrează la Departamentul de Biologie Comportamentală și Cognitivă de la Universitatea din Viena, pentru Austrian Presse Agentur: „Dar unele animale beneficiază de faptul a fi aproape de oameni!”
„Gândire și acțiune durabilă” este, de asemenea, motto-ul Biologicum Almtal din acest an, care are loc în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, la Grünau im Almtal.
Pescărușii cunosc orele de pauză în școli!
De exemplu, ele folosesc infrastructura umană pentru reproducere, cum ar fi chircile, care cuibăresc în nișele dinViena. Rudele lor, șoimii peregrini, sunt mulțumiți de numeroșii porumbei de pădure care migrează din ce în ce mai mult în orașele din întreaga lume și reprezintă o mare „rezervă de hrană” pentru ei.
„Graurii din Cape Town, în Africa de Sud, au învățat, de asemenea, să-și dispute studenții din campusul universitar pentru gustările lor”, relatează Sumasgutner, care lucrează și la universitatea de acolo. Pescărușii din Bristol din Marea Britanie, pe de altă parte, ar ști exact orele de pauză din curțile școlilor. Acest lucru ar fi evident din modelele de mișcare, pe care ecologii urbani le-au învățat din datele satelitare (GPS).