Londra, prima capitală care-și filmează pe ascuns locuitorii!
Criza energetică și conflictul ruso-ucrainean sunt deja probleme la timpul trecut, britanicii au acum alte griji pe cap. Și nu, nu-i vorba că premier a ajuns o doamnă „care nu cunoaște ce-i aia compasiune”, după cum afirma cineva într-o declarație dată pentru ITV. Londra a devenit prima capitală europeană care își filmează pe ascuns locuitorii, parte a unui program (neoficial) de tip Big Brother, implementat de autorități.
Arată ca o lampă stradală, dar, de fapt, este o cameră de recunoaștere facială, amplasată pe un drum cu frunze din Londra. Fabricată în China, camera este doar una dintre milioanele de modele CCTV „instalate, în liniște, în Marea Britanie, în ultimele luni”, scrie Daily Mail.
Oficial, „pentru siguranța publică”
Cu casele sale impunătoare din cărămidă roșie, grădinile îngrijite și cutii poștale roșii, Baskerville Road, din cartierul Wandsworth, este un exemplu clasic de zonă rezidențială pentru bogații Angliei. Dar ceva nu este în regulă. Chiar lângă o casă de pe colț, care se întâmplă să fie fosta reședință a premierului David Lloyd George, șef de Guvern în timpul Primului Război Mondial, apare o infrastructură care ar părea mai potrivită perimetrului unei închisori de maximă securitate sau a unui lagăr de detenție.
Privită de aproape, este o cameră CCTV cu două lentile, care par a fi niște ochi ce te privesc cu atenție și alte două caracteristici nedeterminate, care servesc drept „nas și gură”.
Camerele de supraveghere au fost instalate în Baskerville Road, unde casele costă și 10 milioane de euro bucata.
Un semn amplasat sub aceste aparate arată că sunt acolo „pentru a preveni infracțiunile și pentru a promova siguranța publică”. Dar securitatea oferită vine la un cost ridicat, pe care majoritatea locuitorilor Londrei îl ignoră total.
Dahua, producătorul chinez cu multe „bube”!
Fabricate de Dahua, o companie controlată de statul chinez, camerele CCTV amplasate la Londra vin echipate cu un software controversat, de recunoaștere facială.
În China, țara a dus la un nivel demn de filmele americane supravegherea populației (să nu uităm de scoringul social!), camerele CCTV reprezintă un mijloc de monitorizare și control al cetățenilor.
Dar există și alte motive de îngrijorare, cum ar fi că Dahua are un istoric de grave vulnerabilități în securitatea cibernetică, care au dus deja la hack-uri în masă ale camerelor sale. Anul trecut, chiar conducerea companiei a recunoscut că există un potențial foarte mare pentru ca asemenea incidente să se repete.
În prezent, aproape 60% din cartierele Londrei folosesc sisteme de supraveghere create de Dahua Technology Co Ltd, al doilea mare producător de echipamente de supraveghere din China, sau de Hikvision, producătorul numărul unu și cel mai mare furnizor de sisteme de supraveghere video din lume.
Drepturile și libertățile civile, abolite!
Camerele CCTV sunt controlate atât de chinezi (să nu se îndoiască nimeni de asta!), cât și de consiliile locale și Poliția Metropolitană! Deja, ofițerii testează pe străzile londoneze tehnologia recunoașterii faciale.
În China există peste 400 de milioane de camere CCTV cu sistemul recunoașterii faciale, iar Marea Britanie se pregătește să urmeze aceeași cale. Are deja 6 milioane de camere de supraveghere, practic, una pentru fiecare 11 persoane din insulă.
În 2018, Brad Smith, președintele gigantului tehnologic Microsoft, avertiza că ‘„utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială ar putea dezlănțui supravegherea în masă a populației, la o scară fără precedent”. Pentru autorități, aceasta este o armă care, în viitorul apropiat, le va permite să țină sub observație constantă cetățenii nemulțumiți. Posibilitățile de abuz și intruziune în viața privată sunt considerabile.
ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/stiri-externe/big-brother-in-europa-londra-prima-capitala-care-si-filmeaza-pe-ascuns-locuitorii-773762.html