sâmbătă, decembrie 9, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăJustiție și LegislațieCAPCANELE NOII LEGI A ORGANIZĂRII JUDICIARE!

CAPCANELE NOII LEGI A ORGANIZĂRII JUDICIARE!

Analiza Centrului de Resurse Juridice: „Șefii instanțelor devin majoritari în colegiile de conducere. Procurorul General capătă puteri sporite prin posibilitatea de a infirma măsurile și soluțiile procurorului, dar nu și-n cazul DNA și DIICOT. Nu există nici o condiție de rang pentru candidații la DNA și DIICOT. ‘Concursul’ la DNA și DIICOT e, de fapt, un interviu. Ministrul Justiției capătă puteri sporite” (Analiza)

scris de V.B.

Marele pericol din noua Lege privind organizarea judiciară – menită să înlocuiască actuala Lege nr. 304/2004 – este că va concentra puterea în mâinile șefilor de instanțe și de parchete, prin faptul că aceștia vor deveni majoritari în colegiile de conducere, a avertizat luni, 19 septembrie 2022, Centrul de Resurse Juridice – condus de Georgiana Iorgulescu (foto), fostă membra CSM din partea societțtii civile.

În plus, proiectul noii Legi privind organizarea judiciară le dă puteri sporite atât Procurorului General, cât și ministrului Justiției. La șeful PICCJ, problema va fi posibilitatea de a infirma măsurile și soluțiile adoptate de către procurorii de caz – în afară de cei de la DNA și DIICOT. În partea cealaltă, șeful MJ va lua parte la elaborarea Regulamentului de ordine interioară al instanțelor și va da aviz obligatoriu la elaborarea ROI pentru parchete, mai arată CRJ.

De asemenea, inițiativa de act normativ nu impune ca procurorii care vor candida la DNA și la DIICOT să aibă gradul de parchet de pe lângă tribunal sau de parchet de pe lângă curte de apel. Chiar dacă CRJ nu menționează explicit, sugestia este evidentă: există riscul ca la cele două mari parchete să ajunga și procurori cu grad de parchet de pe lângă judecătorie.

Redăm întreaga analiză a ONG-ului (vezi facsimil):

Câteva puncte-cheie în propunerea de lege care ar trebui să ne atragă atenția:

Șefii din instanțe devin majoritari în colegiile de conducere.

Procurorul General capătă puteri sporite, prin posibilitatea de a infirma măsurile și soluțiile adoptate de procuror, dar nu și în cazul DNA și DIICOT.

Nu există nici o condiție de rang (parchet de pe lângă tribunal sau curte de apel) pentru procurorii candidați la DNA și DIICOT.

‘Concursul’ la DNA si DIICOT este, de fapt, un interviu.

Ministrul Justiției capătă puteri sporite: devine parte la elaborarea Regulamentului de ordine interioară al instanțelor și are aviz obligaroriu cu privire la Regulamentul de ordine interioară al parchetelor.

* Cititi aici analiza CRJ legata de proiectul noii Legi CSM: https://www.luju.ro/punctele-cheie-din-noua-lege-privind-csm-analiza-centrului-de-resurse-juridice-decizii-importante-pot-fi-luate-cu-o-majoritate-de-6-voturi-ceea-ce-duce-in-derizoriu-intreaga-activitate-a-consiliulu-membrii-csm-care-au-avut-functii-de-conducere-au-dreptul

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.luju.ro: https://www.luju.ro/capcanele-noii-legi-a-organizarii-judiciare-analiza-centrului-de-resurse-juridice-sefii-instantelor-devin-majoritari-in-colegiile-de-conducere-procurorul-general-capata-puteri-sporite-prin-posibilitatea-de-a-infirma-masurile-si-solutiile-procurorului-dar

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d