miercuri, mai 31, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăȘtiri AustriaCe companii produc energie electrică în Austria și cine le deține!

Ce companii produc energie electrică în Austria și cine le deține!

Companiile energetice din Austria realizează, în prezent, profituri suplimentare de miliarde. Clienții suferă din cauza prețurilor mari. Nu ar trebui să fie așa! Pentru că o privire asupra structurii de proprietate a celor mai mari producători de energie electrică arată că statul austriac deține majoritatea în aproape toate companiiile furnizoare de energie din Austria. Dar cine produce, mai exact, electricitatea în Austria?

Prețurile energiei electrice în Austria explodează. De la începutul anului, prețul energiei electrice a crescut cu până la 320%. Companiile energetice beneficiază de această situație. Ele fac profituri de miliarde. Dar cine deține de fapt, furnizorii austrieci de energie? Cine beneficiază de profiturile astronomice, în detrimentul populației? Pe scurt: Cine produce electricitatea în Austria?

Cine produce energie electrică în Austria?  Graficul arată cum funcționează generarea de energie electrică în Austria.
Cine produce energie electrică în Austria? Graficul arată cum funcționează generarea de energie electrică în Austria. // Companii electrice proprietare/Sursa: E-Control

Producerea de energie în Austria

Potrivit publicației neuezeit.at, până în 2001, producția de energie în Austria a fost, ferm, în mâinile statului. Pe atunci, existau doar furnizori de energie de stat. Prin urmare, prețurile la energie electrică au fost stabilite de autorități. La începutul anilor 1980, companiile de stat au fost privatizate parțial, în mod treptat. De atunci, investitorii privați au putut cumpăra și acțiuni la companii energetice, precum Verbund. 

Furnizorii de energie sunt controlați, în majoritate, de statul austriac

Statul este, în continuare, principalul proprietar al celor mai mari furnizori de energie din Austria. O privire asupra structurii de proprietate a companiilor de energie electrică arată că statul sau statele federale dețin majoritatea în aproape toate firmele furnizoare de energie din Austria. Unii producători urbani de energie sunt chiar 100% administrați public. 

Profiturile excedentare care sunt acum distribuite, aparțin în mare parte, populației austriece. Un impozit pe profitul în exces nu numai că ar fi echitabil, ci și ușor fezabil, având în vedere structura proprietății.

LISTA PRODUCĂTORILOR DE ENERGIE

 

1 Verbund AG

2 Energie AG Oberösterreich

3 Wien Energie GmbH

4 Linz AG

5 EVN AG

6 TIWAG Tiroler Wasserkraft AG

7 IKB Innsbrucker Kommunalbetriebe AG

8 Burgenland Energie AG

9 Energie Steiermark AG

10 Salzburg AG

11 Illwerke vkw AG

12 Energie Graz GmbH

13 Energieallianz Austria AG

14 KELAG – Carinthian Electricity Ltd

15 Energy Klagenfurt GmbH

Verbund AG

Verbund AG este cel mai mare producător de energie electrică din Austria. 95% din energia electrică produsă, provine din hidroenergie. Centralele electrice ale Verbund AG nu se află doar în Austria, ci și în Bavaria. Asociația este deținută în majoritate de Republica Austria, cu 51% . Puțin sub 25% este deținută în comun de compania EVN, care este deținută în majoritate (51%) de statul Austria Inferioară, și de Wiener Stadtwerke, care este deținută în proporție de 100% de orașul Viena. TIWAG – companie tiroleză, este deținută în proporție de 100% de statul Tirol, deține 5% din Verbund AG.

Prin urmare, circa 80% din Verbund este deținută de sectorul public. Un număr impresionant de poziții de vârf sunt ocupate de persoane apropiate Partidului Popular Austriac – ÖVP. CEO-ul Verbund, Michael Strugl, de exemplu, a fost membru al consiliului provincial ÖVP din Austria Superioară. 

Energy AG, din Austria Superioară

Energie AG Oberösterreich furnizează energie electrică a peste 450.000 de clienți. Un total de 59 de centrale electrice din Austria Superioară, Salzburg și Stiria, produc energie electrică din hidroenergie, energie fotovoltaică, petrol și gaze. Energie AG Oberösterreich este deținută în proporție de aproape 53% de holdingul de stat din Austria Superioară. Acesta este un holding din Austria Superioară. Prin urmare, statul deține majoritatea în Energie AG.

Raiffeisen Landesbank Oberösterreich deține aproape 14%, Linz AG – 10,35%, Verbund și Oberbank – fiecare câte 5%, iar TIWAG-ul tirolez, 8%.

Generarea de energie electrică în Austria: Cine produce electricitatea în Austria?  Fermă eoliană pe un lan de porumb
Generarea de energie electrică în Austria: Cine produce electricitatea în Austria? //Imagine: unsplash/Karsten Würth

Wien Energie GmbH

Wien Energie este deținută 100% de Wiener Stadtwerke. Aceasta, la rândul ei, este deținută în proporie de 100% de holdingul de stat al orașului Viena. În capitala Austriei, producția de energie electrică de către Wien Energie aparține, prin urmare, în întregime, domeniului public.

Linz AG

Situația este similară și la cel mai mare furnizor de energie din orașul Linz. La fel ca Linz Gas/Wärme GmbH, Linz Strom GmbH face parte din Linz AG. Acesta este deținut în totalitate de grupul de companii deținut de oraș – Stadt Linz Holding GmbH. Prin urmare, Linz AG este deținută în proporție de 100% de orașul Linz. 

EVN AG

EVN înseamnă „Lower Austria Energy Supply”. Grupul din Austria Inferioară este deținut în proporție de 51% de statul Austria InferioarăWiener Stadtwerke deține 28% din acțiuni. În general, circa 80% din EVN AG este deținută de statele federale. Restul de 20% sunt în free float sau au acțiuni deținute de angajați. 

TIWAG Tiroler Wasserkraft AG

TIWAG este deâinută în proporție de 100% de statul Tirol. Șeful consiliului de supraveghere TIWAG a fost numit recent șeful organizației ÖVP din Tirol, Anton Mattle. Dacă ar câștiga alegerile din Tirol și ar deveni guvernator, el ar trebui să demisioneze din această funcție.

IKB Innsbrucker Kommunalbetriebe AG

Serviciile municipale din Innsbruck sunt cel mai comun furnizor de energie electrică din oraș. Majoritatea acțiunilor aparțin orașului Innsbruck și statului Tirol. Restul de 49% aparțin companiei TIWAG, care aparține, la rândul ei, statului federal Tirol. Companiile municipale din Innsbruck sunt, de asemenea, administrate public în procent de 100%. 

Generarea de energie electrică în Austria: Cine produce electricitatea în Austria?  centrala hidroelectrica
Generarea de energie electrică în Austria: Cine produce electricitatea în Austria? //Imagine: unsplash/Gribgrab

Burgenland Energie AG

Burgenland Energie AG este deținută în proporție de 51% de Landesholding Burgenland GmbH, care este deținută în proporție de 100% de statul Burgenland. Restul de 49% din acțiuni sunt deținute de Burgenland Holding AG, care aparține, în principal, EVN cu 73% . Wien Energie deține aproape 7% și Verbund – 10%, în Burgenland Holding. Doar puțin mai puțin de 10% din acțiuni sunt în flotație liberă. Aceasta înseamnă că Burgenland Energie AG este aproape în întregime în mâini publice.

Energie Steiermark AG

Două treimi din Energie Steierkark AG aparțin provinciei Stiria. Restul aparține holdingului financiar luxemburghez SEU, ceea ce îl face unul dintre puținii producători de energie electrică din Austria, care aparține, parțial, unui grup străin. Cu aproape 75%, provincia Stiria este încă de departe proprietarul majoritar. 

Salzburg AG

Salzburg AG este deținută în comun de statul Salzburg și orașul Salzburg  în proporție de peste două treimi, statul deținând majoritatea acțiunilor, cu 42,5%. Acțiunile rămase sunt deținute de Energie AG Oberösterreich, care este deținută, în majoritate, de statul Austria Superioară. 

Illwerke vkw AG

Statul Vorarlberg deține 95% din Illwerke vkw AG. Restul de 5% sunt deținute tot de statul Vorarlberg, prin intermediul companiei de administrare a activelor de stat. Șeful organizației ÖVP tiroleze, Anton Mattle, a fost până de curând președinte al consiliului de supraveghere illwerke, până când a demisionat din acest post, în iunie 2022, pentru a prelua președinția consiliului de supraveghere TIWAG. Deci, politicieni de top sunt implicați și în generarea de energie în Austria.

Energie Graz GmbH

Energie Graz Holding GmbH deține o majoritate de 51% în furnizorul de energie Energie Graz Gmbh. Restul de 49% este deținut de Energie Steiermark AG, care aparține, în proporție de 25%, unei companii din Luxemburg – SEU Finanzholding, dar este deținută majoritar de provincia Stiria. Majoritatea Energie Graz GmbH este, de asemenea, administrată public. 

Energieallianz Austria AG

Energieallianz Austria AG este deținută de Wien Energie GmbH și EVN AG , cu câte 45% din acțiuni fiecare. Iar restul de 10%, de Energie Burgenland AG. Energieallianz Austria a luat ființă doar în cursul liberalizării pieței de energie electrică și este responsabilă în principal de distribuția furnizorilor de energie Wien Energie, EVN și Energie Burgenland. 

KELAG – Carinthian Electricity Ltd

KELAG, cel mai mare furnizor de energie din Carintia, este deținută în proporție de 51% de Energieholding Kärntner Beteiligungs-GmbH, care, totuși, este deținută doar în proporție de 51% de statul Carintia. Restul de 49% din acest holding aparține RWE, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Germania. 12% din KELAG aparține direct RWE. Verbund deține restul de 35% din acțiunile KELAG. Mai puțin de 1% din acțiuni sunt în circulație liberă.

Energie Klagenfurt GmbH

Energie Klagenfurt GmbH este deținută în proporție de 100% de Stadtwerke Klagenfurt. Aceasta, la rândul ei, e deținută 100% de orașul Klagenfurt. Energie Klagenfurt GmbH este astfel, pe deplin, administrată public. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: