Noua economie virtuală

Sume uriașe de bani sunt turnate în metavers, o lume alternativă în care poți să lucrezi, să te joci și să cunoști oameni, fără a părăsi niciodată casa ta. Dar, ascensiunea acestui vast spațiu virtual va estompa liniile realității și va redefini modul în care consumăm și comunicăm pentru totdeauna?!
Ce este metaversul?
Metaversul – acum, despre asta poate vorbi oricine, indiferent dacă este online sau offline. Poate părea un cuvânt la modă recent, dar ideea există de fapt din 1992, apărând pentru prima dată într-un roman SF. Este greu de definit exact ce înseamnă metaversul, deoarece tehnologia din spatele lui evoluează pentru a include multe aspecte ale realității virtuale. Mai simplu, este o lume digitală atotcuprinzătoare, care există în paralel cu lumea reală.
Compania Somnium Space a fost una dintre cele mai vechi platforme metaverse open source de pe piață.
„Când ești în realitate virtuală așa cum sunt eu acum, sunt pe deplin conectat la mediu. Sunt aici mental și să spunem fizic mental, nu? Pentru că creierul meu, ochii mei, tot ceea ce văd, cred că” m în interiorul spațiului”, a declarat Artut Sychov., CEO al Somnium Space, citat de site-ul euronews.com.
Economia metaversului, în creștere!
Este posibil ca Somnium Space să fi fost una dintre platformele metaverse de pionierat, dar mulți rivali s-au alăturat cursei în ultima vreme. Facebook s-a rebranduit recent în Meta, arătându-și angajamentul de a face din metavers o parte importantă a strategiei sale de afaceri. Dar firme precum Microsoft, Alphabet, Roblox și NVIDIA au investit și ele foarte mult în Virtual Reality – realitatea virtuală.
Economia metaversului oferă potențialul unei game largi de fluxuri de venituri, unele estimări prevăzând că ar putea deveni o piață de 800 de miliarde de dolari în doar doi ani și că ar putea contribui cu 3 trilioane de dolari la economia globală, în următorul deceniu.
Cum se poate profita de această afacere virtuală?
Nu totul este distracție și jocuri în metavers! Lumea vastă a realității virtuale poate oferi companiilor oportunități de a găsi soluții online, pentru a le aplica în lumea reală. Și aceste soluții sunt ceea ce firma de consultanță PwC speră să creeze, prin cel mai nou laborator de tehnologie din Orientul Mijlociu, la Doha.
„Ideea metaversului a PwC este să înțelegem că îl privim ca pe o evoluție și nu ca pe o revoluție. Așadar, cu metaversul, aceasta este abordarea pe care o adoptăm. Suntem foarte abili cu el, înțelegând că lucrurile se schimbă, că nevoile clienților noștri ar putea diferi”, spune Rahaf Abutarbush, tehnolog de laborator, al PwC din Orientul Mijlociu.
Valorificând robotica, inteligența artificială, realitatea virtuală și multe altele, experții în tehnologie ai PwC găsesc din ce în ce mai multe modalități inovatoare de a transcende lumea fizică, fără a pierde conexiunea umană. Înseamnă că puține lucruri nu se pot face azi în metavers – se pot realiza inclusiv întâlniri de afaceri, colaborări la scară largă, prezentări cheie și interviuri media.
„Clienții noștri s-au mutat cu mult dincolo de a se uita la doar venirea și furnizarea de sfaturi sau furnizarea de pachete Powerpoint și tot felul de lucruri! Ei vor să vadă lucrurile puse în acțiune, iar tehnologia emergentă este cu adevărat importantă în acest sens! – a declarat Stephen Anderson, Strategy and Markets Leader al PwC – Middle East.
Dar securitatea?!
Pe măsură ce popularitatea realității virtuale crește, la fel cresc și preocupările cu privire la impactul acesteia asupra interacțiunii umane, izolării sociale și sănătății mintale. Copiii petrec mai mult timp online. Și, deși se pot distra foarte mult în metavers, lipsa unor reguli clare l-ar putea face, totodată, un loc periculos. Deci, cum pot platformele Virtual Reality să rezolve aceste probleme?
Tami Bhaumik este vicepreședinte Civility and Partnerships la Roblox, o platformă globală cu peste 40 de milioane de utilizatori zilnic. Ea spune că Roblox se angajează să-și reglementeze platformele VR și să ofere utilizatorilor tineri abilitățile de care au nevoie pentru a se juca într-un mod sigur.
„Suntem o platformă tehnologică ce le permite oamenilor să creeze experiențe și să le publice pe platforma noastră. Trebuie să ai un mediu civil, pentru a-ți exprima imaginația pe deplin. De atâtea ori au existat părinți care ar întreba: știi, ce este acest Roblox? Cum îmi păstrez copiii în siguranță? Cum știu că ei sunt în siguranță? Și așa mi-am dat seama că există nu doar o responsabilitate, ci și o oportunitate, având în vedere cât de mare este comunitatea noastră ce trebuie educată și informată.”