sâmbătă, septembrie 23, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăEconomieCedare de suveranitate pentru multinationale

Cedare de suveranitate pentru multinationale

Teorie exploziva lansata de judecatoarea Mariana Varga: “Se incearca eliminarea normelor constitutionale intr-o viziune de ansamblu a protejarii societatilor multinationale din Romania”. Judecatorul Constantin Udrea trage semnalul de alarma: “Mai avem un pas si intram in disolutie… Daca negam Constitutia, negam existenta noastra ca natiune”. Judecatorii Varga si Udrea condamna atentatul la Constitutie comis de ministrul Justitiei Catalin Predoiu

Cunoscutii fosti judecatori Mariana Varga (foto stanga) si Constantin Udrea (foto dreapta) condamna atentatul la Constitutia Romaniei comis de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, prin scoaterea din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor a sanctiunii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR. In prezent vicepresedinti ai partidului Alianta pentru Patrie (APP), partid fondat de Codrin Stefanescu si sprijinit de Liviu Dragnea, judecatoarea Mariana Varga – fosta presedinte a Tribunalului Arges, si colonelul-magistrat Constantin Udrea – fost judecator la Curtea de Apel Militara, au sustinut joi, 18 august 2022, o conferinta de presa in care au atras atentia asupra pericolelor existente in noile Legi ale Justitiei gandite de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, si care in viitorul apropiat vor intra in dezbatere in Parlamentul Romaniei.

Evident, principala problema a privit propunerea lui Catalin Predoiu de eliminare a sanctiunii disciplinare pentru comiterea de catre judecatori si procurori a abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei, decizii obligatorii potrivit art. 147 alin. 4 din Constitutia Romaniei. O masura prin care Predoiu da practic liber la nerespectarea deciziilor CCR, pentru a-si impune viziunea constand in “primatul dreptului european”, asa cum chiar ministrul Justitiei a recunoscut.

Judecatorii care nu respecta deciziile CCR nu au ce sa caute in sistem

Astfel, judecatorii Mariana Varga si Constantin Udrea au sublinat ca nerespectarea de catre un magistrat a deciziilor CCR intra in contradictie flagranta cu juramantul depus de judecatori si procurori inainte de a-si incepe activitatea prin care se angaja sa respecte Constitutia Romaniei. Or, un asemenea magistrat nu are ce sa caute in sistemul judiciar.

De asemenea, colonelul-magistrat Constantin Udrea a atras atentia ca nerespectarea deciziilor CCR inseamna in realitate o negare a Constitutiei, or prin negarea Constitutiei se neaga insasi existenta statului roman. In plus, judecatorul Udrea a demontat teoria conform careia dreptul european si deciziile CJUE ar avea prioritate in fata Constitutiei, explicand de ce o asemenea sustinere este complet falsa.

Pe de alta parte, judecatoarea Mariana Varga a oferit o ipoteza extrem de interesanta pentru motivele pentru care se incearca instituirea dreptului european asupra Constitutiei Romaniei. Mai exact, se doreste protejarea companiilor multinationale din Romania, pentru ca acestea sa beneficieze doar de prevederile din dreptul european, nu si de normele constitutionale din Romania.

Iata declaratiile judecatorilor Mariana Varga si Constantin Udrea privind propunerea ministrului Justitiei Catalin Predoiu de eliminare a abaterii disciplinare pentru neresepctarea deciziilor CCR:

“Mariana Varga: Mesajul nostru este unul foarte simplu: fara Justitie nu exista democratie, fara Justitie nu exista stat suveran, fara Justitie nu exista cetatean liber, fara Justitie nu exista o natiune. Asa am gandit intotdeauna in cariera noastra de magistrati. Pentru noi primatul reprezinta Constitutia, nu vorbim despre un primat european, pentru ca asa cum prevede legea fundamentala, Romania este stat suveran, independent in care Constitutia Romaniei este suprema.

Constantin Udrea: Nu ne jucam cu valorile nationale, nu ne jucam cu principiile de baza care stau la originea organizarii si functionarii statului roman, si ceea ce ne-a alertat foarte mult a fost ca prin vorba si mesajul actualului ministru al Justitie s-a comunicat intregii tari ca pe primul loc nu ar ramane Constitutia, ci normele de drept european. Am luat act de imprejurarea ca ministrul Justitiei cand a mers in fata CSM sa obtina avizul i-a prevenit pe magistrati ca oricum sub aspect politic partidele din coalitie au ajuns la o intelegere si ca vor vota proiectul de lege asa cum le este prezentat, cu alte cuvinte le-a spus fie votati voi, dar important este ca noi vom decide cata vreme avizul CSM desi este obligatoriu de obtinut nu are valoare sub aspectul opiniei exprimate prin acel aviz. Sa nu uitam ca noi existam ca noi existam ca natiune potrivit Constitutiei, sa nu uitam ca orice principiu de organizare si functionare a societatii romanesti are la baza Constitutia Romaniei. Daca plecam de la premisa ca orice norma din Constitutie este subordonata normelor europene, atunci am gresit. Constitutia Romaniei in forma actuala este cea revizuita in anul 2003, ca urmare a necesitatii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. UE nu este un stat federal, UE este o alianta de state suverane si independente. Gasiti in art. 1 din Constitutie ca Romania este un stat suveran, national, independent, indivizibil. Iata deci ca la momentul la care Romania, Constitutia in forma actuala, deci adaptata la necesitatile aderarii la UE cuprindea aceste reguli, deci Bruxelles-ul a cunoscut continutul Constitutiei Romanie si nu a avut obiectiuni. Pentru a transa chestiunea primatului intre Constitutie, intre deciziile CCR si dreptul european v-as ruga sa observati alin. 2 al art. 148 din Constitutie, in care veti constata ca normele europene in domeniile in care Romania a renuntat la suveranitate au prioritate numai fata de legile interne, nu si fata de Constitutie. Constitutia este deasupra legilor interne. Romania este stat de drept prin vointa Constitutiei, ale carei principii sunt constestate chiar acum de catre judecatori. E dramatic ca s-a ajuns aici, eu sper ca se va pune punct. Intram intr-un haos, daca noi producem haos si dezastru s-a terminat cu noi.

Mariana Varga: Judecatorul la intrarea in profesie depune acest juramant: ‘Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire’. Este absurd, la acest moment s-a ajuns ca judecatorul roman sa intrebe Curtea de Justitie a Uniunii Europene daca sa aplice sau nu deciziile CCR, in conditiile in care a depus juramantul, in conditiile in care dispozitiile constitutionale sunt obligatorii, si nu putem abdica in nicun fel de la norma constitutionala fundamentala a tarii. Deci nu se impaca (n.r. – nerespectarea deciziilor CCR cu juramantul), pur si simplu magistratul respectiv ar trebui sa raspunda. Relativ recent am observat ca o parte a asociatiilor de magistrati a adresat intrebari Comisiei Europene, comisarului european pe Justitie, exact in acest sens, solicita Comisiei Europene sa intervina de urgenta pentru ca statul de drept sa nu moara in Romania, aceasta este formularea. In conditiile in care judecatorul stie foarte bine ca nu se poate trece peste Constitutie, sub nicio forma, stie foarte bine ca nu exista un tratat de aderare, orice fel de tratat al UE care sa permita acest lucru. Nu consideram ca poate fi eliminata aplicarea deciziilor CCR in fata oricarei decizii europene, in fata oricarei norme europeane. Am o parare legat de aceasta chestiune: cred ca se incearca eliminarea dreptului intern si a normelor constitutionale, tot intr-o viziune de ansamblu a protejarii societatilor multinationale din Romania. Ganditi-va putin: daca o societate multinationala ajunge intr-un conflict si ajunge la CJUE sau la o alta instanta europeana va trebui neaparat ca normele interne din Romania sa fie ignorate in favoarea lor (n.r. – in favoarea normelor europene). Este mult de discutat, dar judecatorul roman trebuie sa respecte deciziile CCR, altfel nu isi gaseste locul in sistemul judiciar.

Constantin Udrea: Este aberant sa se ajunga aici si mai avem un pas si intram in disolutie, pentru ca daca autoritatea constitutionala nu mai functioneaza la nivelul magistratului nu mai functioneaza nicaieri. Magistratul are principala obligatie de a respecta suprematia Constitutiei si a celorlalte legi ale tarii. Este evident ca daca intre celelalte legi ale statului si norma europeana care are prioritate apare aceasta concurenta, sigur ca se aplica norma europeana, dar pana la Constitutie. Daca negam valoarea Constitutiei sub aspectul juramantului, atunci ne negam ca existenta, pentru ca noi am aderat la UE prin vointa Constitutiei. Daca vreodata se va pune problema, si nu imi doresc acest lucru, sa iesim din UE, se iese tot prin vointa Constitutiei. Daca noi negam Constitutia, negam piedestalul pe care ne aflam, negam insasi existenta noastra ca natiune”.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: