CU BANII COLECTAȚI DE LA MILIONARI, S-AR PUTEA PLAFONA PREȚURILE LA GAZE ȘI ELECTRICITATE ȘI REDUCE TVA LA ALIMENTE!
Uniunea Angajaților din sectorul privat, tipărire, jurnalism și hârtie este ceL mai mare sindicat din Federația sindicală austriacă. EL Reprezintă interesele angajaților din sectorul privat austriac, angajații din industria grafică, a hârtiei și jurnaliștii. Sindicatul GPA cere o taxă pentru milionarii din Austria. Banii colectați de la cei bogați ar putea fi folosit pentru finanțarea reducerii TVA-ului la alimente și la plafonarea prețurilor la gaz și electricitate. Conform calculelor Universității din Linz, o taxă de 0,5 până la 1,5 la sută pe averea superbogaților ar aduce statului 5 miliarde de euro pe an și cu acești bani s-ar putea finanțea cele două măsuri împotriva inflației.
În Austria, bogăția este distribuită incorect: cei mai bogați 10% dintre oameni au mai mulți bani decât toți ceilalți austrieci la un loc! În timp ce muncitorii se luptă să-și plătească chiria, câțiva superbogați speculează cu imobiliare, făcând prețurile și mai mari.
„Este inacceptabil ca cei superbogați să se gândească să-și echipeze iahturile, în timp ce angajații de rând nu mai știu unde pot economisi!” – arată Barbara Teiber, președintele sindicatului GPA, într-o declarație pentru publicația neuezeit.at.
Pe baza calculelor Universității din Linz, sindicatul GPA cere acum introducerea imediată a unui impozit pentru milionari. Banii colectați la buget ar putea fi folosiți pentru finanțarea reducerii TVA-ului la alimente și a plafonului de preț la gaz și electricitate.
Impozitul pentru milionari ar aduce Austriei 5 miliarde de euro, anual!
Potrivit calculelor Universității Johannes Kepler din Linz, un impozit pe averea milionarilor ar aduce 5 miliarde de euro pe an. Acesta ar putea fi folosit pentru a finanța reducerea TVA-ului la alimente (cost: 1,6 miliarde de euro) și plafonarea prețului la gaz și electricitate (cost: 3 miliarde de euro). Impozitul pe averea milionarilor i-ar afecta doar pe cei mai bogați patru până la cinci la sută dintre austrieci. Deci, pe cei care, oricum, nu trebuie să-și facă griji pentru bani.
Un impozit progresiv pentru milionari îi afectează doar pe cei super bogați!
Impozitul pentru milionari propus de sindicat este progresiv. Asta înseamnă că i-ar afecta doar pe cei care sunt cu adevărat bogați. Marea majoritate a austriecilor – 95% nu ar fi afectați.
Toți oamenii care câștigă mai puțin de 1 milion de euro pe an, nu ar trebui să plătească taxa pentru milionari. Taxele graduale, adică, progresive, ar trebui percepute doar dintr-un venit anual de 1 milion de euro. Un venit anual de peste 1 milion de euro ar trebui impozitat cu 0,5%, veniturile de 2 milioane de euro, cu 1%, ș.a.m.s.. La un venit anual de 3 milioane de euro, s-ar aplica cea mai mare cotă de impozitare, de 1,5%.
Muncitorii suportă 80% din povara fiscală!
În prezent, angajații suportă aproape toată povara fiscală: 80% din veniturile fiscale sunt plătite de ei. Cei superbogați, pe de altă parte, contribuie cu doar 1,3%. A fost altfel, cândva: în anii 1960, contribuția celor avuți era de aproape 4%!
Venitul austriecilor este împărțit între clasele inferioare, mijlocii și superioare. Lucrurile stau puțin diferit când vine vorba de distribuția bogăției: aici nu există „clasa de mijloc”! Câțiva superbogați au multe, iar majoritatea oamenilor au puțină bogăție sau deloc! Acest lucru creează inegalitate în societate. Cu un impozit penrtu milionar, bogăția creată în Austria ar putea fi distribuită mai echitabil în societate, potrivit GPA și ÖGB – Federația Sindicatelor din Austria.
În Austria, doar cei care moștenesc acumulează averi!
În Austria, bogăția și bunurile sunt încă create prin moștenire, tocmai pentru că moștenirea nu este aproape deloc impozitată. Cei care moștenesc își pot permite o educație mai bună, ceea ce înseamnă oportunități de angajare mai bune. Acest lucru adâncește și mai mult decalajul dintre bogați și săraci. Sindicatul GPA susține că un impozit pentru milionari ar putea finanța mai multe oportunități educaționale, astfel încât toată lumea să aibă aceleași oportunități.