Ce este Clubul de la Roma
Clubul de la Roma este o platformă de lideri de gândire diverși, care identifică soluții holistice la probleme globale complexe și promovează inițiative politice și acțiuni, pentru a permite umanității să iasă din mai multe urgențe planetare.
Organizația a prioritizat cinci domenii cheie de impact: noi civilizații emergente; urgență planetară; Reframing Economics (reîncadreaea economiei-n.n), regândirea finanțelor, leadershipul tinerilor și dialogurile intergeneraționale.
Clubul de la Roma a fost creat pentru a aborda crizele multiple cu care se confruntă omenirea și planeta. Bazându-ne pe cunoștințele unice și colective ale celor 100 de membri ai noștri – oameni de știință remarcabili, economiști, lideri de afaceri și foști politicieni – căutăm să definim soluții cuprinzătoare la provocările complexe, interconectate, ale lumii noastre.
Decenii de consum exponențial și creșterea populației au ajuns să pună în pericol clima pământului și sistemele de susținere a vieții, consolidând, în același timp, inegalitățile sociale și economice și sărăcând miliarde de oameni, la nivel global.
Ca o rețea de lideri de gândire dintr-o bogată diversitate de expertiză, membrii clubului se angajează să faciliteze conversațiile dificile și acțiunile îndrăznețe necesare, pentru a face față urgenței planetare cu care se confruntă omenirea și casa noastră comună. Scopul declarat al organizației este să pledeze activ pentru schimbări de paradigmă și sisteme care să permită societății să iasă din crizele actuale, prin promovarea unui nou mod de a fi uman, într-o biosferă mai rezistentă.
Bazându-se pe analize științifice aprofundate, Clubul de la Roma face propuneri holistice pentru a aborda aceste probleme imense, interconectate. O face prin cercetare, propuneri concrete de politici și prin convocarea de întâlniri la nivel înalt, dezbateri, conferințe, prelegeri și alte evenimente.
Publică, de asemenea, un număr limitat de „Rapoarte către Clubul de la Roma” evaluate de colegi. Cel mai bine vândut raport din 1972, The Limits to Growth, a alertat lumea asupra consecințelor interacțiunilor dintre sistemele umane și sănătatea planetei noastre. De atunci, peste 45 de Rapoarte au consolidat și extins această bază intelectuală.
Eforturile membrilor clubului sunt susținute de Secretariatul Internațional din Winterthur (Elveția), un birou-satelit din Bruxelles (Belgia) și de Asociații Naționale din peste 30 de țări.
Astăzi, clubul continuă să fie în fruntea problemelor globale provocatoare și controversate. Propulsat de o nouă misiune și structură organizatorică, care include astăzi 35 de Asociații Naționale, Clubul de la Roma a publicat acum peste 45 de Rapoarte. Ei continuă să provoace paradigmele consacrate și pledează pentru politici care pot aborda practic numeroasele urgențe cu care se confruntă societatea și planeta astăzi. Clubul rămâne fidel intenției sale istorice, în timp ce încearcă să pună bazele schimbărilor sistemice pe termen lung în sistemele sociale, de mediu și economice globale. Pe scurt, este un think-tank internațional consacrat, respectat, poziționat pentru a face față provocărilor de bază ale secolului 21.
Ei continuă să provoace paradigmele consacrate și pledează pentru politici care pot aborda practic numeroasele urgențe cu care se confruntă societatea și planeta astăzi. Clubul rămâne fidel intenției sale istorice, în timp ce încearcă să pună bazele schimbărilor sistemice pe termen lung în sistemele sociale, de mediu și economice globale. Pe scurt, este un think-tank internațional consacrat, respectat, poziționat pentru a face față provocărilor de bază ale secolului 21.
Clubul de la Roma vede sistemul economic global „la răscruce”. La 50 de ani de la studiul revoluționar „The Limits to Growth”, oamenii de știință publică un nou apel către politicieni: „Nu vom salva lumea dacă cei mai bogați zece la sută nu plătesc nota”. Elitele trebuie să fie puternic impozitate pentru a finanța investițiile publice în infrastructura socială și de mediu.
Clubul de la Roma a publicat studiul revoluționar „The Limits to Growth” (Limitele creșterii-n.n) încă din 1972. Raportul a avertizat la acea vreme că economia bazată pe profit și creștere ne va duce la dezastru la mijlocul secolului 21 – hrana și bogăția se vor diminua. „Mai mult sau mai puțin” – au avut dreptate, a spus coautorul Johan Rockström, marți, la prezentarea noului studiu al Clubului de la Roma. El conduce Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic.
50 de ani mai târziu, oamenii de știință publică lucrarea „Un pământ pentru toți”. Mesajul principal este: Încă putem depăși criza!. Problema climatică poate fi rezolvată, dacă se reduce inegalitatea socială. Pentru că: „În următorii 50 de ani, sistemul economic actual va crește tensiunile sociale și va reduce prosperitatea”.
10% din oameni dețin jumătate din venituri!
Acest lucru l-a condus pe Jorgen Randers, care a lucrat deja la lucrarea „Limits to Growth”, la teza: „Nu vom putea salva lumea, dacă cei mai bogați zece la sută nu plătesc nota!”. Prin asta se referea la cele „zece procente” din populație, care dețin jumătate din toate veniturile la nivel național și global. Elita trebuie să plătească între două și patru procente din produsul intern brut global, în fiecare an. Potrivit autorilor, cele mai mari probleme ale omenirii, ar putea fi rezolvate cu acești bani.
Acest lucru ar fi posibil prin impozite pe avere, pe societățile comerciale și pe succesiune, prin închiderea tuturor paradisurilor fiscale și prin lupta împotriva fraudei fiscale. Fără măsuri extraordinare de redistribuire a bogăției în următorii 50 de ani, spun experții, societățile ar deveni atât de disfuncționale, încât nu ar mai putea evita schimbările climatice. Dacă nu gestionăm curba, generațiile viitoare vor trebui să trăiască într-o lume mult mai puțin atractivă și în care nu se poate spune că merită să trăiești.