autor: TUDOR BORCEA
Respectarea mediului chiar și după moarte. Acesta este obiectivul unei legi din California, SUA, semnată duminică,19 septembrie, de guvernatorul statului, care autorizează o nouă metodă de tratare a cadavrelor, începând din 2027.
În loc să fie incinerat sau îngropat, decedatul va putea fi transformat în compost.
Procesul este următorul: cadavrul este plasat într-o structură care conține materiale naturale, cum ar fi așchii de lemn sau paie, timp de cel puțin 30 de zile. După ce este complet descompus, acesta este returnat rudelor persoanei decedate.
Alternative: sicriul ecologic din carton, urna biodegradabilă
Cristina Garcia, membră a Adunării legislative din California, organul legislativ al statului, care a inițiat legea, consideră că această tehnică este „mai ecologică decât înmormântarea, care poate elibera substanțe chimice în sol, sau incinerarea, care folosește combustibili fosili și eliberează dioxid de carbon, care încălzește planeta”, scrie BFM TV.
„Este o metodă alternativă de eliminare a cadavrelor, care nu va contribui la emisiile în atmosferă”, a dat asigurări aceasta, într-un comunicat din iunie.
California se alătură statelor Washington, Colorado, Oregon și Vermont, care au legalizat deja compostarea umană. Costă între 5.000 și 7.000 de dolari, în funcție de compania care desfășoară activitatea.
Între timp, site-ul The Best Funeral Directors, un comparator de cotații în sector, raportează că există și alternative, precum „urna funerară biodegradabilă”, „sicriul ecologic”, din carton, bambus sau chiar si „cimitirele naturale”, supuse unor standarde stricte de mediu.
ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/stiri-externe/compostul-uman-legalizat-in-calfornia-mortii-vor-fi-transformati-in-ingrasamant-natural-775074.html