joi, decembrie 5, 2024
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăEconomieCriza alimentară va zdrobi țările îndatorate!

Criza alimentară va zdrobi țările îndatorate!

Aproximativ 35 de țări din întreaga lume se confruntă cu o criză alimentară majoră, dintre care 16 au probleme grave de îndatorare, deoarece inflația rămâne ridicată, iar costurile îngrășămintelor urcă la cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, potrivit Institutului de Finanțe Internaționale(IIF).

Douăzeci și unu de națiuni sunt afectate de  „crize cronice de insecuritate alimentară” datând cu mult înainte de începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, care a perturbat grav lanțurile de aprovizionare și a adâncit criza alimentară mondială.

Spirala prețurilor la produsele alimentare se numără printre riscurile majore care amenință creșterea și dezvoltarea în multe țări în curs de dezvoltare, cu implicații negative pentru stabilitatea politică și socială.

Repercusiunile ar putea fi și mai pronunțate în statele cu venituri mici și mijlocii inferioare, deoarece dispun de „spațiu fiscal limitat pentru a face față creșterii prețurilor la alimente” și se confruntă deja cu niveluri ridicate ale datoriei.

„Cele mai multe dintre aceste țări fragile au acumulat o cantitate semnificativă de datorie internă și externă în ultimul deceniu și înregistrează în mod constant deficite mari”, au declarat Emre Tiftik, director la IIF, și Paul Della Guardia, economist la acest institut.

Datoria externă totală a acestor 16 țări a crescut de mai mult de două ori din 2010. Datoria publică și garantată de stat reprezintă peste 80% din pasivele externe pe termen lung, iar creditorii multilaterali, inclusiv Fondul Monetar Internațional, reprezintă 43% din total.

China se evidențiază ca fiind cel mai mare creditor extern oficial, reprezentând peste 18% din datoria publică în curs de rambursare – o creștere semnificativă față de nivelul de 8% din 2010, potrivit IIF.

Prețurile mondiale ale alimentelor au fost în creștere începând din 2020, deoarece Covid-19 a afectat grav sectoarele agricole și a perturbat lanțurile globale de aprovizionare, cu o majorare constantă a costurilor îngrășămintelor.

„Numărul persoanelor care se confruntă cu insecuritate alimentară acută ar putea crește cu peste 15%, până la aproape 325 de milioane în 2022, din cauza războiului din Ucraina”, a precizat IIF, citând datele Programului Alimentar Mondial.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/recomandari/criza-alimentara-va-zdrobi-tarile-indatorate-773489.html

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

STĂPÂNII LUI BOLOJAN!

MAFIA USR!

Comentarii