joi, iunie 1, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăEconomieCriza energetică a Europei și comoara îngropată de 1.000 de miliarde de...

Criza energetică a Europei și comoara îngropată de 1.000 de miliarde de euro, din Olanda!

În ciuda creșterii vertiginoase a prețurilor la energie și a deficitului de aprovizionare cu gaze naturale în Uniunea Europeană, guvernul olandez a luat decizia de a continua închiderea puțurilor de gaze naturale din regiunea Groningen. Câmpul este unul dintre cele mai mari din lume, cu o valoare de până la 1000 de miliarde de euro. Dar, deocamdată, este o comoară care va rămâne neexploatată, în viitorul previzibil.

Motivul pentru care a fost luată decizia a fost șocurile seismice, declanșate de extracția gazelor din zonă, potrivit euronews.com. Aproximativ 1200 de cutremure au fost înregistrate până acum, circa 27.000 de case au fost grav avariate și considerate nesigure pentru a locui. Acesta este un motiv întemeiat pentru decizia Guverului, în opinia Jan Wigboldus, președintele Groningen Gas Council, un grup-umbrelă care reprezintă organizațiile societății civile din regiunea afectată.

Euronews
Casă grav avariată în urma cutremurului – foto. Euronews

Dar un număr tot mai mare de experți îndeamnă Guvernul olandez să-și revizuiască decizia și să prelungească extracția de gaze cu cel puțin încă câțiva ani. Acest lucru, susțin ei, ar putea ajuta la asigurarea unei viitoare aprovizionări cu gaze și la scăderea prețurilor la energie. 

Machiel Mulder, profesor de reglementare a piețelor energetice la Universitatea din Groningen: „Câmpul cu puțuri de forare ar putea fi redeschis, în cazul unei situații de urgență. Deci, atunci când oamenii care locuiesc în Germania, Estonia sau alte țări se confruntă cu o lipsă de gaz, aceasta este o situație de urgență. Decizia va fi reconsiderată, dacă se redeschide zăcământul de gaz din Groningen, pentru a produce mai mult!”

O alternativă la extracția gazelor de acasă este importul de gaze din străinătate. Țările de Jos au pus acum în funcțiune un terminal GNL, suplimentar. Alte țări, precum Germania și Franța, înființează, de asemenea, noi infrastructuri pentru a importa gaze naturale lichefiate.

Circa 81.000 de locuri de muncă sunt legate de industria olandeză a serelor, iar jumătate dintre companii se confruntă cu probleme financiare, din cauza creșterii prețurilor la gaze.

Euronews
81.000 de locuri de muncă sunt legate de industria olandeză a serelor  – foto: Euronews

Extinderea extracției zăcământului de gaz Groningen le-ar putea ușura situația, dar industria ia și măsuri pentru a se adapta la noua realitate, după cum explică managerul Greenhouse, Juliska van der Breggen.

„A trebuit să închidem o locație și de la 30% dintre angajații noștri a trebuit să ne luăm la revedere. Problema sunt prețurile mari la energie și trebuie să reducem utilizarea energiei. Este posibil să reducem cu 30%…Pe întreaga noastră ramură, putem reduce consumul cu 900 de milioane de metri cubi de gaz.” 

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, 900 de milioane de metri cubi de gaz echivalează cu alimentarea a trei orașe olandeze. 

Dar vor fi suficiente acțiuni ca aceasta? Țările de Jos și-au relansat centralele pe cărbune și aceasta este o veste proastă pentru climă. Folosirea gazului de la Groningen ar fi mai puțin dăunătoare pentru mediu, dar deocamdată, cel puțin, nu pare probabil ca Guvernul să-și schimbe decizia.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: