Avertismentul vine de la ministrul belgian al Energiei!
Uniunea Europeană va suporta mai multe ierni „teribile”, fără controale asupra prețurilor gazelor naturale, a avertizat duminică, 28 august, ministrul belgian al Energiei, citat de site-ul euronews.com.
„Următoarele 5 până la 10 ierni vor fi groaznice, dacă nu se face nimic!” – a scris Tinne Van der Straeten, pe Twitter. „Trebuie să acționăm la sursă, la nivel european, și să lucrăm la înghețarea prețurilor la gaze!” – a declarat aceasta.
Ministrul belgian al energiei a cerut o limitare a prețurilor la gaz la nivelul UE, adăugând că „timpul vorbirii a trecut, acum este momentul să decidem”.
Sprijinul pentru controlul prețurilor la nivelul UE a crescut în întreg blocul comunitar, pe fondul creșterii costurilor energiei declanșate de sancțiunile UE împitriva Rusiei.
„Este o nevoie urgentă de a introduce un plafon european al prețurilor!” – a susținut Van der Straeten. „Acest lucru poate reduce factura la energie cu 770 de euro pe an, per familie”.
Ea a continuat: „Piața europeană a energiei eșuează și are nevoie urgentă de reformă. Acest lucru nu mai este sustenabil pentru multe familii și companii!… Prin reformă, abordăm profiturile exorbitante!”
Guvernele din întreaga Europă au luat măsuri pentru a reduce costurile energiei în propriile țăei, dar multe familii se străduiesc să facă rost de bani pentru plata facturilor.
Alte măsuri propuse pentru a aborda criza costului vieții sunt impozitarea profiturilor companiilor energetice, acordarea de asistență financiară familiilor și subvenționarea transportului public.
Câteva companii mari de petrol și gaze au înregistrat profituri record în acest an, din cauza costurilor ridicate ale energiei.
Van der Straeten a declarat că Belgia este gata să preia conducerea în solicitarea unui plafon de preț la nivel european și a discutat propunerea cu Comisia Europeană.
Familiile din Belgia plătesc în prezent sub media europeană pentru gaz și electricitate, Bulgaria, Țările de Jos și Grecia având costurile cele mai mici.
Van der Straeten a susținut că „Germania împărtășește poziția belgiană cu privire la controalele prețurilor la nivelul UE”, deși Berlinul nu a declarat public acest lucru.
În iulie, firmele germane au cerut un plafon pentru prețul energiei, pentru a evita tulburările sociale.
Germania, care depinde foarte mult de gazul rusesc, a încercat să-și asigure aprovizionarea cu gaze naturale înainte de ceea ce se anunță fi o iarnă dificilă.
De asemenea, Guvernul german oferă bilete de transport public, puternic subvenționate, pentru a reduce costurile de trai, reducând, în același timp, impozitarea gazelor naturale de la 19% la 7%.
Duminică, 28 august, Guvernul a anunțat că rezervele de gaze ale Germaniei se umplu mai repede decât se aștepta. Într-o declarație recentă, ministrul Economiei și Climei, Robert Habeck, a declarat că guvernul este pe cale să își atingă obiectivul de a-și construi rezerve la 85% din capacitate, până în octombrie.