Prețurile energiei cresc de zece ori: primarul din Austriei Inferioară, Andreas Kollross, citat de publicația kontrast.at, descrie ce înseamnă în prezent costurile mari ale energiei, în termeni concreți. Multe comunități se luptă din punct de vedere financiar și nu știu cum își vor putea plăti facturile de electricitate și gaz în viitor: ștrandurile și terenurile de fotbal sunt în pericol de a fi închise, la fel ca și iluminatul stradal. Kollross solicită urgent ajutor financiar pentru comunități, dar și intervenții pe piața energiei. Altfel, totul va fi un dezastru.
Ce înseamnă creșterea de 10 ori a prețurilor la energie, pentru comunități?
Andreas Kollross : Pentru municipalități, orașe, dar și pentru cluburile sportive din mediul rural, înseamnă că apar costuri pe care mulți nu le mai pot suporta. Dacă iluminatul stradal costă brusc un milion de euro în loc de 100.000 de euro, fiecare municipalitate se va întreba: De unde vom lua banii? Guvernul nu a răspuns încă la acest lucru. Dacă ei cred că o pot face cu plăți unice, asta înseamnă doar tratarea simptomelor. Avem nevoie de o intervenție în piață, trebuie să vedem cum putem scădea din nou prețurile la energie, definitiv. Prețurile energiei electrice și gazelor trebuie decuplate și avem nevoie de un plafon pentru prețul gazelor, astfel încât prețurile la energie să poată scădea din nou. Cu toate acestea, nu suntem afectați doar de prețurile la energie, ci și de prețurile de cost pentru construcții. Știu primării care au bugetat 1,5 milioane de euro pentru o grădiniță și acum costurile sunt, brusc, de 2,5 milioane. O spirală economică descendentă se dezvoltă prin comunități, deoarece acestea sunt unul dintre cei mai mari clienți publici. Dacă primăriile nu mai au bani să pună accente în economia regională, asta înseamnă și mai mult șomaj! Atunci, cine mai dă comenzi electricianilor, tâmplarilor și instalatorilor, dacă nu primăriile?
Facilitățile publice ca pisiele interioare, patinoarele și terenurile de fotbal sunt amenințate cu închiderea!
Kollross : Știu un oraș din Salzburg care plătea odinioară 30.000 de euro pentru piscina interioară și va avea acum costuri de peste 300.000 de euro. Acest lucru nu va mai fi în curând accesibil pentru multe comunități. Și asta înseamnă, pur și simplu, o pierdere a infrastructurii sociale din Austria.
Mai ales, când te gândești la ultimii doi ani și jumătate de pandemie Corona și la ce a însemnat asta pentru familii și copii, trimite un semnal greșit să le spui copiilor: ai fost acasă de peste doi ani și, ca bonus, nu pot acum să meargă la piscina interioară, la patinoar și să nu mai joace fotbal. În fotbal – ca în toate sporturile populare – există și faptul că, în câteva săptămâni se va face întuneric la ora 17. Antrenamentul are loc după-amiaza, adică, la amurg. Acestea nu se pot face fără lumină. Pe de o parte, nu putem spune: „Copiii și tinerii noștri sunt atât de imobili și stau doar în fața telefoanelor mobile” – iar pe de altă parte, comunitățile nu își mai permit să facă sporturi de masă, din cauza costurilor energetice.
Nu se poate compensa inflația, economisind energie?!
Kollross: Putem câștiga doar parțial ceva, din filozofia verde a individualizării problemei. Dacă ne uităm la evoluția prețurilor – în comunități, în gospodării sau în companii, puteți vedea că acestea nu pot economisi atâta energie ca să se apropie nici măcar de costurile de acum un an.
Vorbind despre iluminatul stradal: dacă iluminatul într-o comunitate costa 30.000 de euro, dar acum costă 300.0000 de euro și se economisește 10 la sută, atunci comunitatea mai are de plătit 270.000 de euro. Dar înainte de asta, a plătit doar 30.000. Este o iluzie să credem că evoluțiile prețurilor pot fi compensate prin economisirea de energie! Este naiv și o negare a problemei! Sunt în favoarea măsurilor de economisire a energiei, dar asta nu va ține sub control evoluția prețurilor.
De ce fel de ajutor au nevoie comunitățile?
Primarul Truwall Kollross: „Este o iluzie să credem că evoluția prețurilor poate fi compensată prin economisirea de energie!”
Kollross: Acum, comunitățile au nevoie de ajutor pe termen scurt. Guvernul trebuie să alcătuiască un pachet de ajutoare pentru comunități, astfel încât să putem gestiona cumva prețurile la energie electrică și să menținem infrastructura socială. Dar nu cred în acordarea de granturi în fiecare an și subvenționarea companiilor energetice cu bani de taxe! Trebuie să reducem prețurile și să intervenim pe piață! În cele din urmă, nu va exista altă cale, pentru că guvernul a adormit dezvoltarea, deja, de un an. În calitate de reprezentant al SPÖ, am subliniat deja inflația, încă din toamna anului trecut. Până atunci, în Ucraina nu căzuse de multă vreme nici o bombă, iar primele semne de inflație erau deja acolo – mai ales, în legătură cu prețurile materialelor de construcție. Războiul din Ucraina poate să fi înrăutățit lucrurile…
Pentru brutar, coafor, curățătorie, facturile sunt mult mai mari. Dacă nu se schimbă nimic, ei trebuie să închidă!
Kollross: Dacă măsurile nu sunt luate rapid, din păcate, multe afaceri mici vor fi afectate. Un băcan, de exemplu, are o mulțime de echipamente frigorifice, la fel ca și un măcelar și nu le va mai putea opera, pentru că nu poate trece aceste costuri mari asupra alimentelor. Dar asta este doar jumătate din adevăr: dacă municipalitățile vor trebui să-și cheltuiască toți banii pe energie electrică și gaze în viitor, atunci nu vor mai avea nici o posibilitate de investiții. Asta înseamnă: școala nu va fi renovată, grădinița nu va fi refăcută, iar trotuarul nu va fi extins sau reparat. Dacă nimic din toate acestea nu se întâmplă, industria construcțiilor se va împiedica și ea. Trebuie să reducem facturile la energie, astfel încât comunitățile să poată recâștiga libertatea de a face investiții publice – acesta este un element esențial al economiei locale și regionale.
Andreas Kollross este primarul orașului său natal, Trumau, din 2013 și din 2017 este membru al Consiliului Național SPÖ. În noiembrie 2021 a fost ales și președinte al Asociației Reprezentanților Comunităților Social Democrate din Austria (GVV). |