
Mergeți pe orice stradă și veți vedea o scenă familiară: oameni care își strâmbă gâtul în timp ce se uită la telefon. Dar, într-un viitor nu prea îndepărtat, probabil că ne vom uita la informațiile care plutesc deasupra lumii din fața noastră, totul datorită realității augmentate.

Într-un bloc de birouri din Saratoga, California, zeci de ingineri lucrează pentru a realiza acest viitor, producând săptămânal prototipuri ale unei lentile de contact inteligente umplute cu circuite minuscule, baterii și unul dintre cele mai mici ecrane din lume.
Experții high-tech vorbesc de ani de zile despre ceea ce va fi următoarea platformă de calcul, la un deceniu după ce dispozitivele mobile au înlocuit calculatoarele de birou ca principală poartă de acces la internet.
Mark Zuckerberg, directorul executiv al Meta, mizează pe metavers, o lume virtuală complet imersivă în care se intră cu ajutorul unei căști.
Dar, notează Washington Post, cea mai mare schimbare va fi realitatea augmentată, în care ochelarii sau lentilele de contact afișează informații, astfel încât utilizatorii să vadă atât lumea online, cât și cea reală în același timp.
Telefoanele vor deveni mai mult ca niște mini-servere care coordonează toate dispozitivele diferite, pe care le vom purta din ce în ce mai des: căști, ceasuri și, în curând, ochelari, cea mai recentă piesă din puzzle-ul informaticii.
Lentilele Mojo Vision sunt o minune în inginerie și, poate, unul dintre cele mai ambițioase proiecte hardware din Silicon Valley, astăzi. Compania a trebuit să-și dezvolte propriile substanțe chimice și compuși din plastic care să permită unui glob ocular să respire printr-o lentilă acoperită cu electronice.
Aceste lentile includ nouă baterii din titan, de tipul celor care se găsesc în mod normal la stimulatoarele cardiace, și un circuit flexibil mai îngust decât un fir de păr uman care furnizează toată energia și datele. De la câțiva metri distanță, acel mic afișaj arată ca o picătură de lumină, dar cel care îl poartă poate viziona un videoclip, de exemplu, la fel de limpede ca pe orice alt device.
Și Apple lucrează la ochelari ușori de realitate augmentată pe care intenționează să îi ofere mai târziu în acest deceniu, a raportat Bloomberg News.
Meta domină în prezent vânzările de dispozitive de realitate virtuală cu casca Quest 2, dar se grăbește să lanseze primii săi ochelari de realitate augmentată în 2024.
ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/tehnologie/ecranele-telefoanelor-inlocuite-cu-lentilele-de-contact-773637.html