sâmbătă, ianuarie 25, 2025
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăAnalize/Opinii/EditorialeEste zona euro în siguranță cu economia „patriotică” a lui Giorgia Meloni?

Este zona euro în siguranță cu economia „patriotică” a lui Giorgia Meloni?

Liderul italian de extremă dreapta se mândrește cu o agendă economică patriotică, care ia fața „ortodoxiei” financiare a UE

Giorgia Meloni, liderul Fraților Italiei | 
Alberto Pizzoli / AFP prin Getty Images

Giorgia Meloni încearcă să se prezinte ca o pereche de mâini sigure pe scena internațională, atunci când vine vorba de a se asigura că Italia nu va face o gaură fatală în zona euro. Dar planurile ei pentru economia italiană sunt încă în contradicție cu ortodoxia economică a Bruxelles-ului.

Lidera „Fraților Italiei” de dreapta, care se află în pole position pentru a deveni următorul prim-ministru al Italiei, încearcă din răsputeri să nu sperie eurocrații, în timp ce se angajează să mențină bugetul în ordine și să evite atacurile frontale asupra UE.

Dar istoricul partidului său spune o altă poveste, deoarece ea a pus, în mod constant, sub semnul întrebării ,câțiva piloni ai integrării UE, cum ar fi regulile pieței interne, și nu se grăbește să implementeze unele dintre reformele structurale solicitate de Bruxelles. 

„În Europa, unii sunt puțin îngrijorați”, a spus Meloni ,la un miting la Milano, săptămâna trecută. „Distracția s-a terminat, Italia va începe să-și apere interesele naționale, așa cum fac și alții!”, a spus ea, menționând că, la alte capitale, UE stă mai bine decât Italia, în identificarea propriilor interese și apoi apărarea acestora la Bruxelles.

Pe holurile Consiliului European și ale Comisiei Europene, oficialii sunt îngrijorați. Având în vedere dimensiunea economiei italiene și nivelul ridicat al datoriei țării, Italia are o importanță exagerată, atunci când vine vorba de stabilitatea zonei euro, care include 19 țări. Meloni, cu mantrele ei patriotice, va marca o plecare bruscă de la progresistul mereu de încredere, Mario Draghi, bancherul central iubit de elitele europene de la Bruxelles pentru căutarea stabilității monedei unice.

„Da, suntem îngrijorați”, a spus un înalt oficial al Consiliului UE. „Italia a fost mult timp una dintre verigile slabe ale economiei zonei euro, nivelul datoriei sale este ridicat. Ce se întâmplă în Italia, contează!”

Există o îngrijorare deosebită cu privire la faptul că patriotismul economic al Georgiei Meloni va forța Italia să dea înapoi la reformele-cheie de liberalizare, cum ar fi deschiderea sectoarelor închise, inclusiv concesiunile de plaje turistice și ajotorarea șoferilor de taxi, cărora le-a fost cerut de la Bruxelles să folosească pachetul de ajutor post-pandemie al UE.

Există, de asemenea, indicii că ea are instincte protecționiste, atunci când vine vorba de salvarea campionilor naționali ai economiei italiene și de prevenirea cumpărărilor internaționale de nume cunoscute, lucru care o va pune pe un curs de coliziune cu gardienii UE ai pieței unice, fără granițe între țări.

Temeri fiscale

Chiar dacă Meloni insistă că va fi prudentă în ceea ce privește cheltuielile publice, dar unele țări se tem că ar putea fi greu să găsească compromisuri cu un guvern condus de ea în negocierile-cheie, cum ar fi cele de reformare a regulilor fiscale ale UE, unde Italia vrea mai multă libertate.

„Întrebarea este dacă va exista o negociere sinceră, o poziție serioasă din partea lui Meloni, iar unele dintre declarațiile ei din trecut nu au arătat acest lucru”, a spus un diplomat UE, amintind pozițiile anti-euro ale lui Meloni din trecut.

Dar Giulio Tremonti, care a fost de patru ori ministru de Finanțe sub guvernele lui Silvio Berlusconi și candidează acum cu Meloni, oferă asigurări că nu vor exista tensiuni între un guvern condus de Meloni și Bruxelles. Pentru el, explicația nu este întorsătura moderată a lui Meloni către o finanțare solidă, ci faptul că UE, între timp, s-a schimbat profund.

Giulio Tremonti a ocupat patru mandate ca ministru de finanţe al Italiei sub Berlusconi | Andreas Solaro / AFP prin Getty Images)

„Cu acest tip de Europa” se poate înțelege, a declarat Tremonti, pentru politico.eu. „Această Europă este radical diferită” de ceea ce a fost odinioară, a adăugat el, salutând, de exemplu, decizia Bruxelles-ului de a recurge la datoria comună.

Ideea că UE s-a relaxat atunci când vine vorba de impunerea unor reguli stricte privind datoria și deficitul este adevărată într-o anumită măsură. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat nevoia de „flexibilitate”, atunci când vine vorba de Pactul de Stabilitate și Creștere, în discursul său privind starea Uniunii din această lună și a subliniat o reformă a regulilor, care este așteptată în octombrie. Într-adevăr, nevoia de mai multă flexibilitate este o idee indusă de președintele francez Emmanuel Macron și de ex-premierul Draghi, la sfârșitul anului trecut.

Întrebarea crucială va fi dacă Meloni continuă alianța ideologică cu Macron, dacă va deveni prim-ministru, chiar dacă trecutul ei anti-francez ar putea sugera contrariul. În ultimii cinci ani, Meloni a alimentat rivalitatea franco-italiană, atacând în mod repetat guvernul francez pe probleme de la legături industriale, la fluxuri de migranți, și s-a opus unui tratat bilateral semnat de două țări, anul trecut.

„Sper că vom vedea la Bruxelles și în negocieri, mai recenta [versiune a] Meloni, care este mai moderată și mai centristă. Dar există întotdeauna teama, în mintea tuturor de aici, că am putea să o vedem pe vechea Meloni, când va fi aleasă!”, a spus același diplomat.

Vibrații protecționiste

Pentru unele țări membre și investitori, principala preocupare este că Meloni ar putea încetini reformele structurale efectuate de Draghi, care sunt o condiție pentru a obține finanțare, în cadrul planului de redresare post-pandemie al UE. 

Acesta este unul dintre motivele pentru care, luna trecută, agenția de rating Moody’s a redus profilul de credit al Italiei la „negativ”, de la „stabil”, indicând riscul ca coaliția de dreapta să arunce agenda de reformă a lui Draghi, într-un sertar. 

„O coaliție de centru-dreapta formată din Frații Italiei, Lega și Forza Italia, este rezultatul cel mai probabil. Un astfel de viitor guvern ar putea încerca să testeze dorința Comisiei Europene de a aplica cu strictețe condițiile [planului său național de redresare]”, a spus analistul principal al Moody’s, Sarah Carlson, într-o notă. 

Coaliția de dreapta italiană își propune, într-adevăr, să rediscute cu Comisia Europeană planul de redresare al țării, în lumina crizei energetice actuale, pentru a schimba unele dintre proiectele finanțate din banii UE, insistând că acest lucru este posibil, în conformitate cu legislația UE. 

În paralel, parlamentarii Fraților Italiei de la Roma s-au opus uneia dintre reformele-cheie convenite cu Bruxelles-ul pentru obținerea acelor fonduri, așa-numitul „decret de concurență” al lui Draghi, care ar aduce Italia mai aproape de respectarea legislației UE.

Din băncile opoziției, Meloni a fost unul dintre cei mai înverșunați oponenți ai acestui decret, care include un set de reforme care ar deschide concurența în mai multe sectoare, prin organizarea de licitații publice, așa cum prevede legislația UE. Partidul ei, și mai larg coaliția de centru-dreapta, a luat partea deținătorilor de concesiuni de plajă și șoferilor de taxi, care nu doreau să concureze cu noii operatori europeni. 

„Coaliția de centru-dreapta și, în special, Frații Italiei pun la îndoială unele principii de bază ale dreptului UE în domeniul concurenței și ale pieței unice a UE!”, a declarat Tommaso Valletti, fost economist șef al concurenței al Comisiei Europene, acum profesor la Imperial College London.

Când vine vorba de politica industrială, Frații Italiei au cerut un rol major al statului în economia italiană. În timp ce, în campaniaelectorală, însăși Meloni a evitat să ia o poziție cu privire la dosarele unice, în trecut, ea a susținut că compania aeriană din Italia care se lupta pentru salvare – fosta Alitalia, acum ITA Airways, ar trebui să rămână în mâinile publice și că statul ar trebui să dețină rețeaua naționalăde comunicații în bandă largă, o soluție care ar presupune excluderea grupului francez Vivendi, care este în prezent un acționar major al operatorului de telecomunicații din Italia, Telecom Italia, de la deținerea de acțiuni în compania care deține rețeaua.

Programul ei include extinderea temporară a controlului investițiilor străine și pentru investitorii din UE și solicitarea întreprinderilor din afara UE să depună o garanție bancară, dacă doresc să investească în Italia.

Un guvern condus de Meloni ar fi „mai protecționist decât executivii anteriori, în numele interesului național”, a spus Lorenzo Castellani, profesor adjunct în științe politice la Universitatea LUISS din Roma. Dacă Meloni va trece de la cuvinte la fapte, rămâne încă de văzut, a avertizat el. 

Un oficial al Comisiei a remarcat cu regret că Bruxelles-ul știa că are un „guvern italian de vis” condus de Draghi, dar era conștient că, într-o zi, acesta va ajunge la capăt.

TEXTUL DE MAI SUS REPREZINTĂ O TRADUCERE A UNUI ARTICOL DE PE www.politico.eu: https://www.politico.eu/article/is-the-eurozone-safe-with-giorgia-meloni-patriotic-economics/

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii