Dacă nu cîștigă din primul tur, octogenarul Van der Bellen ar putea pierde Președinția!
Imigrația ilegală va pătrunde foarte mult în mintea austriecilor în timp ce se îndreaptă să voteze la alegerile prezidențiale din octombrie.
Guvernul Austriei este sub presiune să abordeze criza de la frontiera de est, după ce peste 3.000 de imigranți ilegali au intrat în țară în această săptămână, un nou record, care a depășit deja precedentul record, atins în prima săptămână a lunii septembrie a acestui an. Noua criză a migranților, care domină titlurile publicațiilor în Austria, reprezintă acum o provocare pentru președintele pro-refugiați, Alexander van der Bellen, care candidează pentru a fi reales, pe 9 octombrie. Van der Bellen, care e de origine olandeză, are peste 80 de ani și a suferit recent un accident vascular cerebral, se pronunțase pentru primirea mai multor imigranți. Austria s-a confruntat cu un aflux masiv de refugiați în acest an, înregistrând peste 54.000 de persoane care au intrat în țară, mai mulți cu 19.000 decât în 2021. Majoritatea acestor imigranți ilegali provin din Orientul Mijlociu și Asia, inclusiv Afganistan , Pakistan și India . Cu sondajele care arată în mod constant că austriecii se opun imigrării în masă și cu amintirea oribilelor violuri în grup și a atacurilor teroriste comise de străini încă proaspătă în memorie, populația intuiește ce la va aduce noul mandat al lui van der Bellen.
Cu peste 3.000 de imigranți ilegali care trec granița cu Austria în doar o săptămână, există avertismente că țara ar putea vedea 100.000 de noi sosiți, numai în acest an!
„Înregistrările proaste se succed în fiecare săptămână, dar asta încă nu pare să-l incite pe actualul ministru de interne, Gerhard Karner , să acționeze!” – a declarat Hannes Amesbauer, purtătoarea de cuvânt a partidului conservator al Libertății (FPÖ), care a avertizat Guvernul împotriva a „100.000 de refugiați ilegali.”
Austria se confruntă deja cu probleme masive de integrare. Una din patru persoane din Austria are origini străine, iar când vine vorba de școli, grădinițe, spitale și locuințe, țara se află sub o presiune din ce în ce mai mare. În plus, închisorile austriece sunt deja suprasolicitate, cu 50 la sută din totalul deținuților de origine străină, în timp ce acest grup demografic alcătuiește doar 21% din populația austriecă. În plus, 30% din toți beneficiarii de asistență socială din țară sunt de origine străină. Cu toate acestea, aceste cifre pot induce în eroare, deoarece mulți dintre străini sunt de origine europeană, cum ar fi germanii și italienii. Realitatea este că africanii, asiaticii și Orientul Mijlociu alcătuiesc o parte și mai mică de imigranți, dar acestea grupuri care sunt cel mai probabil să comită o infracțiune în Austria.
Migrația – o temă majoră în politica Austriei!
Partidul social-democrat – SPÖ, în prezent membru al opoziției, a criticat și el reacția, practcic, inexistentă, a Guvernului condus de Partidul Popular.
„Ministrul de Interne este complet copleșit de programele de azil!” – a susținut partidul socialiștilor, remarcând incapacitatea acestuia de a căuta soluții internaționale „rezonabile”.
Problema migrației ilegale a dominat politica austriacă de ani de zile, cu toate acestea, FPÖ a fost cel mai hotărât în abordarea problemei, cele mai restrictive politici de imigrație fiind implementate de fostul ministru de interne al FPÖ, Herbert Kickl.
În prezent, intențiile de vot față de van der Bellen se cifrează la circa 45%, iar candidatul la președinția FPÖ, Walter Rosenkranz, este cu mult în urmă, cu 18%. Cu toate acestea, dacă van der Bellen nu reușește să câștige cu peste 50%, în primul tur, probabil că el s-ar confrunta cu Rosenkranz, moment în care ar putea fi o cursă mult mai strânsă. În 2016, candidatul FPÖ la președinte aproape că a câștigat, în turul doi.
FPÖ a avertizat în 2020 că sunt alocate cheltuieli serioase pentru integrarea străinilor și, în condițiile în care inflația golește buzunarele austriecilor, partidul conservator lucrează pentru a evidenția și mai mult această problemă în preent. FPÖ a declarat în Parlamentul Austriei că asigurarea și îngrijirea „străinilor neinvitați” reprezintă o povară grea pentru buget și devorează „sume uriașe” din banii statului, potrivit cotidianului austriac vol.at.
Kickl, fostul ministru de interne, a declarat că transferurile sociale către străini din țară se ridică la 2 miliarde de euro, în cheltuieli de la îngrijirea de bază, la prestațiile familiale, inclusiv integrarea, asistența socială, îngrijirea sănătății, politica de piața muncii și educația.