sâmbătă, septembrie 23, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăInvestigațiiGata, se fac corvetele! Doar prețul este altul!…

Gata, se fac corvetele! Doar prețul este altul!…

AUTOR: CĂTĂLIN TACHE

Francofonul Dâncu a găsit soluția…

Deși cu atâtea alte acte normative pe cap, mai ales că încă nu a fost reglementată poziționarea Guvernului față de exploziile ”ca artificiile”, ale facturilor la diverse utilități, Cabinetul Ciucă a reușit, totuși, să adopte o Ordonanță de Urgență.

Machetele vor intra în construcție

Este vorba despre Ordonanța de Urgență care prevede reglementarea și ajustarea prețurilor contractelor de achiziții publice, inclusiv a celor aflate în derulare. De fapt, singurul punct care contează din toată Ordonanța de Urgență fiind tocmai prevederea expresă a posibilității creșterii prețului la achizițiile ”aflate în derulare”.

Motivată de război…

Deși în textul Ordonanței nu este prevăzută expres și problema corvetelor, este clar că aceasta este cea mai importantă licitație ținută „în standby” de solicitările producătorilor de majorare a prețului, stabilit prin licitația inițială. Astfel că ordonanța pare una ”cu dedicație”, deși purtătorul de cuvânt al Guvernului s-a rezumat să motiveze promovarea sa de urgență pe baza, bineînțeles, a războiului din Ucraina…

Și, totuși, când vom avea și noi o navă de război?

”Guvernul a aprobat OUG prin care ajustează prețurile contractelor de achiziții publice, produse, servicii, contracte sectoriale și acorduri cadru în domeniile apărării și securității. Această ajustare se aplică, exclusiv, restului de furnizori sau prestanți existent la data intrării în vigoare a actului normativ și va fi realizat la fiecare solicitare de plată, pe întreaga durată a derulării contractelor și acordurilor-cadru privind domeniile apărării și securității până la furnizarea, prestarea integrală și recepționarea acestor produse sau servicii. Necesitatea acestei ordonanțe este evidentă, diverse circumstanțe care au intervenit în această perioadă și pe care autoritatea contractantă nu le-a putut prevedea în mod rezonabil: creșterea accelerată a prețurilor la materii prime, electricitate, gaze, transport, precum și blocaje survenite în contextul pandemiei și, ulterior, de războiul declanșat prin agresiunea militară rusă”.

Astfel că, în textul Ordonanței, se prevede expres că ”Ajustarea prevăzută la alin.(1) se aplică și contractelor încheiate în urma procedurilor de atribuire aflate în derulare, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dacă semnarea sau intrarea în vigoare a acestora se realizează până la implementarea termenului prevăzut la art. 4 alin. (1)”.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: