Oana Ivan
Companiile germane sunt din ce în ce mai incapabile să acceseze sursele de energie de pe piață și, pe măsură ce energia se diminuează, economia germană pur și simplu va înceta să funcționeze, potrivit Asociației Camerelor Germane de Industrie și Comerț (DIHK).
„Din ce în ce mai multe companii ne spun că nu mai au deloc un contract de furnizare a energiei electrice sau a gazelor. Robinetul este închis în cel mai adevărat sens al cuvântului”, a declarat președintele DIHK, Peter Adrian, pentru redacția RND.
„Dar fără energie, nicio economie nu poate funcționa”! – a mai spus el.
În plus, prețurile la energie au atins un nivel care amenință existența multor companii. Chiar în această săptămână, compania germană de hârtie igienică Hakle a intrat în faliment, proprietarii invocând energia nesustenabilă și costurile materiale ca factor principal. Între timp, Wall Street Journal raportează că industria siderurgică din Europa, care necesită cantități masive de gaze naturale ieftine pentru a funcționa, reduce producția și se confruntă cu fluctuații financiare severe. Alte sectoare, cum ar fi producția chimică, agricultura și automatizarea, se confruntă cu obstacole fără precedent, pe măsură ce criza energetică continuă să afecteze Europa.
Strigătele de ajutor din partea economiei germane, cândva, în plină expansiune, vin acum din partea liderilor de afaceri, asociațiilor și consumatorilor, Federația Industriilor Germane (BDI) avertizând, de asemenea, despre un val de falimente din cauza inflației costurilor energetice. O nouă analiză a BDI afirmă că aceasta este o provocare majoră pentru 58% dintre companii, iar 34% cred că actuala criză reprezintă o chestiune de supraviețuire. Nici Germania nu face excepție, avertizarea din partea Regatului Unit arătând că șase din zece companii producătoare se confruntă cu riscul de închidere, din cauza crizei energetice.
Unele companii germane, care încearcă să supraviețuiască într-un mediu din ce în ce mai dificil, susțin că urmăresc să mute producția în străinătate.
Aproape fiecare a zecea companie a redus deja sau chiar a întrerupt producția, în timp ce fiecare a patra companie ia în considerare sau își relocheze deja acțiunile companiei sau părți din producție și locuri de muncă în străinătate, unde costurile sunt, adesea, mai ieftine decât în Germania.
Situația se înrăutățește și în cazul meseriilor calificate.
„În meserii, un val de insolvențe se îndreaptă spre noi, din cauza crizei energetice”, a declarat președintele Asociației Centrale a Meșteșugurilor Germane, Hans Peter Wollseifer, la Rheinische Post.
„În fiecare zi, primim apeluri de urgență de la companii care sunt pe cale să oprească producția pentru că nu mai pot plăti facturile enorm de mari la energie”, a mai zis el.
Chiar dacă pandemia de coronavirus a reprezentat o amenințare severă pentru multe întreprinderi germane, se preconizează că scăderea din cauza crizei energetice va fi mult mai gravă. Guvernele și bancherii centrali sunt, de asemenea, constrânși în alegerile lor politice. Spre deosebire de criza coronavirusului, ei nu mai pot arunca sute de miliarde de stimulente asupra problemei, deoarece, probabil, ar exacerba foarte mult o inflație deja ridicată.
Cu toate acestea, în ciuda alarmelor, există semne că, până acum, economia germană a rezistat, în ciuda diferitelor amenințări economice. Numărul insolvențelor a fost încă stabil în iunie, potrivit Institutului de Cercetări Economice Halle (IWH).
„În ciuda crizei energetice, a problemelor lanțului de aprovizionare și a renunțării treptate a ajutorului pentru coronavirus, situația de insolvență este încă plăcut de solidă”, a spus expertul IWH Steffen Müller. În iunie, 709 de parteneriate și corporații au intrat în faliment, ceea ce a fost ușor sub lunile anterioare și, de fapt, aproape exact același număr ca în iunie 2021. Müller a spus că nu se așteaptă la creșterea numărului nici pentru iulie sau august, conform Remix News.
ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.r3media.ro: https://r3media.ro/germania-companiile-avertizeaza-cu-privire-la-iminenta-dezastrului-robinetul-este-inchis-in-cel-mai-adevarat-sens-al-cuvantului-fara-energie-nicio-economie-nu-poate-functiona/