joi, decembrie 5, 2024
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăNatură și Protecția MediuluiGhețarii care dispar din Elveția amenință aprovizionarea cu apă a Europei!

Ghețarii care dispar din Elveția amenință aprovizionarea cu apă a Europei!

O creștere a temperaturii globale provoacă micșorarea ghețarilor din Alpii elvețieni

Ghețarii din Elveția și-au pierdut mai mult de jumătate din volum în mai puțin de o sută de ani, iar vara lungă și fierbinte din acest an a accelerat dezghețul, arată un nou studiu, potrivit bbc.com.

Ghețarii susțin stațiunile de schi și atrag alpiniști și drumeții în timpul verii, dar sunt și esențiali pentru aprovizionarea cu apă a Europei. Acum, comunitățile din Alpi își fac griji pentru viitorul lor.

În Elveția, la 3.000 m (9.800 ft) deasupra nivelului mării, vă așteptați să vedeți gheață. Dar deasupra satului Les Diablerets, unde funcționează compania de telecabine Glacier 3000, există acum zone uriașe de stâncă goală.

Doi ghețari, Tsanfleuron și Scex Rouge, s-au despărțit, dezvăluind un teren nemaivăzut de mii de ani. „Probabil, suntem primii oameni care merg aici”, spune Bernhard Tschannen, care conduce compania.

Domnul Tschannen urmărește una dintre atracțiile de top ale Elveției dispărând din fața ochilor lui.

Turiștii care vizitează zona pot vedea de la Eiger la Matterhorn la Mont Blanc. Ei puteau, de asemenea, să meargă, până de curând, peste kilometri de ghețar de culoare albastru curat.

Bernhard Tschannen, directorul executiv al Glacier 3000„Mă simt cam neajutorat, dacă te uiți la imaginea de ansamblu… este un lucru foarte trist!” Bernhard Tschannen, director executiv Glacier 3000

Acum gheața este spartă de stâncă, noroi și bălți. Schimbarea este dramatică.

„Când am construit acest telescaun, a trebuit să săpăm șapte metri în gheață. Asta a fost acum 23 de ani”, explică el. „Uite”, arată el câțiva metri mai departe, „unde se află acum ghețarul!”

Oamenii de știință monitorizează de ani de zile micșorarea ghețarilor alpini. Un studiu comun al Institutului Federal de Tehnologie din Zurich și al Oficiului Federal Elvețian pentru Peisaj a comparat imagini topografice ale ghețarilor din anii 1930, cu cele din ultimii 10 ani.

https://flo.uri.sh/visualisation/11018428/embed?auto=1

Descoperirile sunt în concordanță cu dovezile de lungă durată, că ghețarii Europei se micșorează și că există o legătură directă între pierderea gheții și încălzirea globală.

Calotele glaciare sunt deosebit de sensibile la schimbările de temperatură, astfel că, dacă pământul se încălzește, ghețarii sunt primii care răspund, prin topire.

Mauro Fischer, glaciolog la Universitatea din Berna, este responsabil pentru monitorizarea Tsanfleuron și Scex Rouge. În fiecare an, primăvara, el instalează tije de măsurare a gheții și le verifică în mod regulat, vara și toamna.

Când s-a dus să le verifice în iulie, a avut un șoc.

Tijele se topiseră complet din gheață și zăceau pe pământ. Măsurătorile lui de gheață, spune el, au fost „în afara graficului – cu mult peste ceea ce am măsurat vreodată de la începutul monitorizării ghețarilor, poate de trei ori mai multă pierdere de masă într-un an, decât media din ultimii 10 ani”.

Harta arată locația ghețarului Gorner, Tsanfleuron și Scex Rouge în Alpii elvețieni

Dezghețul aduce cu el pericol. În celebra stațiune Zermatt, traseele de alpinism până la Matterhorn au fost nevoite să se închidă deoarece, pe măsură ce ghețarii se topesc, stânca ținută odată împreună de gheață, devine instabilă.

Richard Lehner, un ghid montan din Zermatt, ca și tatăl și bunicul său înaintea lui, a petrecut mai puțin timp cățărându-se în această vară și mai mult timp reparând sau redirecționând traseele riscante. Își amintește când putea să meargă peste ghețarul Gorner. Dar acest lucru nu mai este posibil!

„Permafrostul de pe munți se topește. Ai mai multe crevase pe ghețar, pentru că nu este suficientă zăpadă din iarnă și ne face munca mai dificilă. Trebuie să te gândești mai mult la managementul riscului”.

Topirea ghețarilor dezvăluie, de asemenea, secrete păstrate de mult timp. În această vară, epava unui avion care s-a prăbușit în 1968 a ieșit din ghețarul Aletsch. Au fost descoperite și cadavrele alpiniștilor, dispărute de zeci de ani, dar perfect conservate de gheață.

Resturile unei aeronave mici au fost descoperite din cauza dezghețului gheții
Legendă imagine,Resturile unei aeronave mici au fost descoperite din cauza dezghețului gheții

Dar consecințele pierderii gheții sunt mult mai mari decât daunele aduse turismului local sau găsirea alpiniștilor pierduți.

Ghețarii sunt adesea denumiți „turnurile de apă ale Europei”. Ei stochează zăpada de iarnă și o eliberează ușor, în timpul verii, furnizând apă pentru râurile și culturile Europei și pentru a răci centralele nucleare.

Deja, în această vară, transportul de marfă de-a lungul Rinului, în Germania, a fost întrerupt, deoarece nivelul apei este prea scăzut pentru șlepurile încărcate. În Elveția, peștii pe moarte sunt salvați în grabă din râurile care sunt prea puțin adânci și prea calde.

În Franța și Elveția, centralele nucleare au fost nevoite să își reducă capacitatea, deoarece apa pentru răcirea lor este puțină.

Samuel Nussbaumer, de la Serviciul Mondial de Monitorizare a Ghețarilor, crede că este un semn a ceea ce urmează.

El spune că proiecțiile actuale sugerează că, până la sfârșitul secolului, singura gheață rămasă va fi sus în munți: „Peste 3.500 m, va mai fi ceva gheață în 100 de ani! Deci, dacă această gheață va dispărea, nu va mai exista orice apă!”

Amploarea pierderii din această vară a concentrat mințile. Glaciologul Mauro Fischer recunoaște că, deși știa, din cauza monitorizărilor pe care le face, ce se întâmplă, rezultatul l-a emoționat. „Este ca și cum ghețarii care se topesc, plâng! Mediile montane înalte ne spun că trebuie neapărat să ne schimbăm. Mă întristează foarte mult!”

La Glacier 3000, o destinație turistică populară, gheața a fost învelită în acoperiri de protecție
Legendă imagine,La Glacier 3000, o destinație turistică populară, blocuri de gheață au fost învelite în acoperiri de protecție

La Glacier 3000, Bernhard Tschannen a început să învelească o parte din gheața rămasă în acoperiri de protecție, în încercarea de a încetini dezghețul. Întrebat dacă se simte neajutorat, face o pauză lungă.

„Putem ajuta ca dezghețul să fie mai puțin rapid, dar cred că nu îl putem opri complet, cel puțin, nu la această altitudine pentru ghețari!”

În Zermatt, străbunicii lui Richard Lehner obișnuiau să spere că ghețarii nu se vor extinde prea departe în vale și le vor acoperi pășunile. În secolul al XIX-lea, era atât de multă gheață, încât comunitățile alpine sărace elvețiene au sculptat părți din ea și au vândut-o hotelurilor de lux din Paris, pentru a păstra șampania rece.

Zilele acelea au trecut de mult și nimeni nu este deosebit de nostalgic pentru ele.

Dar să nu ai deloc ghețari?!

„Avem o problemă”, spune Richard. „În toată Europa, nu este doar aici sus, în munți. Acești ghețari, această apă, nu știu cum o să trăim fără ghețari!”

ADAPTARE DUPĂ BBC.COM: https://www.bbc.com/news/world-europe-62689707

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

STĂPÂNII LUI BOLOJAN!

MAFIA USR!

Comentarii