Care a fost evenimentul în care au murit cei mai mulți oameni, în cel mai scurt timp!
În bombardamentul asupra orașului Tokyo din 9-10 martie 1945, în 6 ore, au murit peste 100.000 de oameni!
În cartea lui Malcolm Gladwell despre bombardamentele din Al Doilea Război Mondial, atacurile incendiare asupra Japoniei sunt explicate cu lux de amănunte.
Gladwell face o afirmație izbitoare cu privire la momentul în care au murit cei mai mulți oameni în cel mai scurt timp în istorie. Din acest punct de vedere, Tokyo, cu bombardamentul din martie 1945, ar putea fi primul pe listă.
Afirmația lui Gladwell este preluată din studiul american Strategic Bombing Survey, care a concluzionat după război, că: „Probabil că mai mulți oameni și-au pierdut viața într-o perioadă de șase ore, în timpul incendiilor din Tokyo, decât în orice alt moment din istoria omenirii.”
Americanii înșiși spun „probabil”, dar ceea ce este sigur este că, în noaptea de 9-10 martie 1945, dacă a existat un loc care putea fi numit „iadul pe pământ”, acela a fost Tokyo. Nu numai că bombele cu napalm au distrus o mare parte din oraș, dar aproape 100.000 de oameni au fost uciși, în doar câteva ore.
Acel atac asupra orașului Tokyo a fost teribil, deși, în realitate „Superfortărețele” B-29 au atacat cu bombe incendiare aproape toate marile orașe ale Japoniei, o țară cu o densitate mare de construcții și de populație în mediul urban, unde unde cele mai multe case erau din lemn.
Vorbim despre orașe precum Toyama, în nord, care au fost distruse în proporție de 90%. Zeci de orașe au sfârșit prin a arde, cum ar fi 81% din Fukuyama, 86% din Fukui sau 85% din Tokushima.
În aceste cazuri, orașele au fost mistuite aproape în întregime de flăcări. În cele mai bune cazuri, vorbim despre orașe făcute scrum în proporție de „doar” 25%.
Atacurile nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki concurează cu atacurile cu bombe incendiare, dar la Tokyo, surprinzător, au fost mai mulți morți.
În doar șase ore, atacurile cu bombe incendiare au devastat 40% din oraș și au ucis aproximativ 100.000 de oameni. În comparație cu acest număr, doar bombardamentele nucleare de la Hiroshima și Nagasaki pot concura cu numărul de decese într-un timp atât de scurt.
Deși numerele sunt încă oarecum controversate, se estimează că, la Hiroshima, în bombardamentul propriu-zis (și nu ulterior, din cauza radiațiilor), au murit între 50.000 și 100.000 de oameni. La Nagasaki, numărul a fost sub 50.000.
În aceste condiții, într-adevăr, așa cum a menționat și studiul american, probabil că la Tokyo, la 9-10 martie 1945, au fost uciși mai mulți oameni într-o perioadă scurtă de timp decât în orice alt moment din istorie.
Indiferent care a fost numărul exact al victimelor, atacul cu bombe incendiare asupra capitalei nipone stă undeva foarte sus pe acea listă de locuri și momente foarte întunecate din istoria lumii.
Ca să știi mai mult, citește „Mafia bombardierelor”
În „Mafia bombardierelor”, Malcolm Gladwell împletește mai multe povești – a unui olandez genial și computerul său conceput în casă, a unor frați din centrul Alabamei, a unui psihopat britanic și a unor chimiști piromani de la Harvard -, pentru a analiza una dintre cele mai importante provocări morale din istoria americană modernă.
În anii de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, o gașcă mică de strategi idealiști și-a pus următoarea întrebare: cum ar fi dacă bombardamentul de precizie ar putea schilodi inamicul și ar face războiul „mai puțin letal”? Prin contrast, bombardarea orașului Tokyo, în cea mai sângeroasă noapte a acestui război, a fost rodul minții generalului Curtis LeMay, ale cărui pragmatism brutal și tactici de ardere din temelii, folosite asupra Japoniei, au curmat sute de mii de vieți de civili, dar se susține că ar fi salvat și mai multe, prin împiedicarea invaziei planificate de Statele Unite.
În „Mafia bombardierelor”, Gladwell întreabă: „A meritat?” Cartea este o poveste fascinantă despre perseverență, inovație și pierderile incomensurabile cauzate de război.
„Mafia bombardierelor” se găsește cu reducere pe Cărturești, eMag sau Libris.
ARTICOL PRELUAT DE PE www.incredibilia.com: https://incredibilia.ro/au-murit-cei-mai-multi-oameni-in-cel-mai-scurt-timp/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=04.09.2022