Carintia extinde democrația directă: ședințe municipale prin stream live și dreptul de petiție pentru populație!
În viitor, toți cetățenii își vor putea transmite ideile și preocupările propriei comunități, prin intermediul petițiilor. Și municipalitățile își pot transmite acum ședințele de consiliu municipal în direct, pe internet. Prin noile legi, guvernul statuluiCarintia vrea să asigure mai multă transparență și ceea ce au de spus cetățenii.
Lucrul special la politica municipală este că se desfășoară la ușa noastră. Și totuși, cetățenilor le lipsește de obicei o perspectivă precisă asupra evenimetelorpolitice din comunitățile lor. Ședințele consiliului local sunt adesea înregistrate doar în procese-verbale, care pot fi vizualizate doar în timpul mandatului.
Statul federal austriac Carintia schimbă asta, acum: în viitor, toate ședințele consiliilor municipale pot fi transmise în direct, pe internet. Iar oamenii din Carintia pot acum trimite petiții, liderilor comunităților lor. Acest lucru a fost decis de guvernul statului Carintia, la cererea consilierului de stat Daniel Fellner (SPÖ).
„Gemeinde-Netflix”: Urmărește politicienii în direct pe internet!
Potrivit site-ului neuezeit.at, până acum, municipalitățile nu și-au putut afișa online ședințele de consiliu municipal, din cauza reglementărilor privind protecția datelor. Cu noua versiune a Codului municipal din Carintia și legile municipale din Klagenfurt și Villach, transmisiile în direct sunt acum posibile. Consilierul provincial Daniel Fellner (SPÖ), explică procesul mai detaliat: „Orice consilier local care dorește poate, în viitor, să lase toți cetățenii să participe la întâlnirile lor online. Pentru aceasta, este suficientă o decizie majoritară.”
Guvernul statului Carintia dorește să facă ședințele consiliului municipal mai accesibile pentru toată lumea, pentru ca să poată fi urmărite cu ușurință pe un computer, tabletă sau telefon mobil, fie live, fie ulterior.
Carintia extinde democrația directă: cetățenii pot contribui cu ideile lor, prin petiții!
În plus, cetățenii vor putea, pe viitor, să depună petiții în comunitățile lor – de exemplu, pentru a solicita noi parcuri, drumuri sau alte proiecte comunitare. Dacă cel puțin 5% dintre cetățenii comunității semnează, comunitatea trebuie să se ocupe de petiție.„Aceste petiții pot acoperi toate problemele din sfera de influență a municipalității și pot fi depuse în orice moment! Acest lucru nu numai că le oferă cetățenilor mai multe oportunități de a ajuta la progresul orașului lor natal, ci, de asemenea, obțin o perspectivă mai directă asupra domeniilor de responsabilitate și posibilităților politicii locale”, spune consilierul provincial Fellner, despre noul drept de petiție.
În România, acest gen de politică, numit democrație directă, este promovată pe site-ul www.democratiedirecta.com.