joi, iunie 1, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăȘtiință și TehnologieInginerii suedezi lucrează la primul avion complet electric, cu 30 de locuri!

Inginerii suedezi lucrează la primul avion complet electric, cu 30 de locuri!

Suedia și-a stabilit câteva obiective climatice ambițioase pentru industria sa aviatică, angajându-se să facă toate zborurile interne fără combustibili fosili până în 2030 și toate zborurile care pleacă din țară fără astfel de carburanți, până în 2045.

Nu pare o mare ispravă, dar, într-un hangar de lângă Göteborg, o echipă de ingineri de la firma Heart Aerospace este ocupată cu lucrul pentru a se asigura că acest viitor fără emisii își poate lua zborul.

Proiectul lor actual este un avion cu 30 de pasageri, numit ES-30, care este proiectat să aibă o autonomie alimentată complet de la baterie, de 200 de kilometri.

Un turbogenerator hibrid de rezervă, alimentat cu combustibil durabil pentru aviație, ar putea dubla această autonomie, la 400 km.

„Dacă doriți să comparați aeronavele electrice cu aeronavele convenționale la raza de acțiune, ei bine, nu suntem încă acolo”!, spune Anders Forslund, CEO al Heart Aerospace.

„Dar ceea ce vă putem oferi este zgomotul redus, emisii zero, ceea ce înseamnă că nu numai că este bun pentru climă, ci și pentru mediul dumneavoastră local, pentru poluarea din apropierea aeroporturilor”.

În ciuda faptului că nu are încă un prototip funcțional, compania a atras deja interesul unor companii precum United Airlines și Mesa Air Group, care au comandat deja 200 de avioane.

Într-o altă demonstrație de susținere, Heart Aerospace a anunțat că Air Canada a plasat și o comandă pentru 30 de avioane și a investit 5 milioane de dolari (5 milioane de euro) în companie.

Cadrul de aluminiu la care lucrează specialiștii de la Heart Aerospace într-un hangar este puțin probabil să ajungă vreodată în cer. Mai degrabă, va fi folosit pentru teste la sol, pentru lucruri precum elicea și bateriile, înainte ca compania să construiască un set prototip zburător pentru zborurile de testare, în 2026.

„Este foarte costisitor să faci teste sau să faci greșeli cu prototipul, pentru că toate piesele din prototip sunt piese aeronautice. La noi, nu este cazul”, explică Guilherme Albuquerque, care lucrează în integrarea sistemelor pentru aeronave.

Cu energie electrică regenerabilă, distanțe scurte de zbor și mentalitate durabilă, șefii de aviație din Scandinavia cred că zborurile mai ecologice ar trebui să fie implementate, mai întâi, în această regiune.

„Dacă nu aici, unde ar trebui să fie primii în aviația cu emisii zero?!” întreabă Fredrik Kampfe, de la grupul suedez al industriei aviatice.

„Avem și o piață în Scandinavia și o geografie care, pur și simplu, se potrivește foarte bine. În nordul Norvegiei, avem aceste rute scurte de până la 20 de minute între aeroporturi – asta va fi o primă piață perfectă” – arată Kampfe.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: