

Eveniment de educație financiară pentru copii, organizat de Asociația StartEvo
O platformă educațională online face ce nu prea reușește sistemul românesc de învățământ: să-i motiveze pe copii să citească și să învețe mai mult.
În 32 de ani de la Revoluție, România a schimbat nu mai puțin de 29 de miniștri ai Educației. Rezultatul? 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional și doar 11% reușesc să înțeleagă un text scris. Sistemul este subfinanțat cronic (Educația primește doar 2,4% din PIB) și dat peste cap de zeci de ani de reforme neterminate și de pandemie.
Instrumente precum Kidibot pot suplini, măcar parțial, lipsa unor resurse.
Sa facem un exercițiu de imaginație: ne felicităm copilul că petrece timp în fața ecranului. Pare o situație ireală pentru zilele noastre, când 1 din 2 copii români petrece până la 6 ore online pe zi.
Kidibot, inițiativa Asociației StartEvo, a ajuns la aproximativ 20% din școlile din România, iar principiul după care funcționează platforma este simplu: dacă copiii oricum petrec mult timp online, platforma încearcă să redirecționeze o parte din acest timp către activități educaționale, pentru a-i atrage spre citit și spre studiul disciplinelor școlare și nu numai, precum matematică, informatică, gramatică, astronomie, geografie și chiar educație financiară.

Ideea s-a născut din propria experiență de părinți a fondatorilor platformei, care vor să își încurajeze copiii să acorde mai multă atenție școlii.
„Impulsul de a face ceva a venit chiar de la fiul meu cel mai mare, elev în clasa întâi pe atunci, care a citit într-un an 20 de cărți. Vă dați seama, un copil să citească atât, pare ceva SF. Ne-am întrebat de ce a citit atât de mult, de unde a pornit motivația și am aflat că, la el în clasă, este o gașcă de copiii unde funcționează foarte bine presiunea socială pozitivă. Unul dintre ei a zis că a citit 4 cărți, altul a plusat că a citit 5 cărți și tot așa. S-au potențat unul pe altul și toți au avut de câștigat”, povestește, pentru PressOne, Constantin Ferseta, fondator KidiBot.
Cu toate astea, competiția cu care se confruntă platforma KidiBot e mare, într-o industrie care a căpătat proporții uriașe în ultimii ani și care acaparează generația tânără, în principal, prin jocurile video. De aceea, fondatorii au făcut din KidiBot un loc unde animațiile, numele de utilizator precum AlbinaAcvatică sau DelfinulVesel și chestionarele împachetate într-o poveste antrenantă primează, tocmai pentru a ține ochiul unui copil atent.
Pentru a motiva copiii și mai tare, Asociația StartEvo a venit cu o idee adaptată din lumea adulților: o criptomonedă destinată copiilor care folosesc platforma KidiBot! Criptomoneda Kidibot este moneda virtuală a platformei, bazată pe propriul blockchain.
Pentru a obține această monedă, copiii trebuie să participe la misiuni în cadrul platformei. Fiecare misiune vine, la rândul ei, cu un obiectiv sau cu mai multe. Dacă un copil finalizează misiunea, primește această criptomonedă, pe care o găsește în portofelul său virtual de pe platformă. În schimb, dacă copilul nu finalizează misiunea, va pierde toate monedele câștigate până la acel punct.
„Am introdus această pierdere tocmai pentru a ține copiii antrenați și motivați. Trebuie să intre zilnic și să își finalizeze task-urile din ziua respectivă sau pierd tot. Obiectivul Criptomonedei este, până la urmă, să motiveze copiii, pe baza unor recompense reale, ca aceștia să continue să învețe.”
Mai apoi, prin criptomoneda Kidibot, copilul poate să facă mai multe operațiuni, prin intermediul magazinului virtual din platformă: poate cumpăra cursuri, cărți sau alte produse din shop, poate trimite Kidiboții câștigați altor persoane sau îi poate acumula pentru achiziții mai mari.
ARTICOL PRELUAT DE PE www.pressone.ro: https://pressone.ro/kidibot-platforma-online-care-ii-ajuta-pe-copii-sa-tina-pasul-cu-scoala