joi, decembrie 12, 2024
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăPoliticăLavrov dă vina pe Occident pentru războiul din Ucraina!

Lavrov dă vina pe Occident pentru războiul din Ucraina!

Șeful diplomației rusești acuză grupul țărilor occidentale de rusofobie, la Adunarea Generală a ONU!

Rusia a repetat o serie de nemulțumiri cu privire la Ucraina și Occident, la reuniunea liderilor Adunării Generale a ONU, afirmând că Moscova „nu are de ales” decât să ia măsuri militare.

După zile de denunțări ale Rusiei la reuniunea diplomatică proeminentă, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a încercat să atragă atenția asupra a ceea ce el spune că este o rusofobie în continuă creștere, în Europa și Occident. 

„Russofobia oficială din Occident a atins o scară grotescă, fără precedent! Ei nu se feresc să-și declare intenția de a provoca înfrângerea militară a țării noastre, ci și de a distruge și fractura Rusia!” – a spus Lavrov, referindu-se la țările NATO.

Discursul său s-a centrat pe afirmația că SUA și aliații săi – nu Rusia, așa cum susține Occidentul, subminează în mod agresiv sistemul internațional pe care îl reprezintă ONU.

Invocând istoria, de la războiul SUA din Irak de la începutul anilor 2000 și Războiul Rece din secolul al XX-lea, până la politica SUA din secolul al XIX-lea, care proclama, în esență, influența americană asupra emisferei vestice, Lavrov a descris SUA ca pe un bătăuș care încearcă să își dea singur dreptul sacru de a acționa cu impunitate „oriunde dorește” și că SUA nu pot accepta o lume în care și alții își promovează interesele naționale.

„Statele Unite și aliații vor să oprească marșul istoriei”! – a susținut Lavrov.

SUA și Ucraina nu au replicat la adunarea de sâmbătă, 24 septembrie, dar încă pot oferi răspunsuri formale mai târziu, în cadrul întâlnirii. Președinții ambelor țări și-au ținut deja propriile discursuri, descriind Rusia drept un agresor periculos, care trebuie oprit. Lavrov, la rândul său, a acuzat Occidentul că urmărește „distrugerea și fracturarea Rusiei” pentru „a înlătura de pe harta globală o entitate geopolitică care a devenit prea independentă”.

Războiul din Ucraina, în centrul marii reuniuni a ONU!

Războiul din Ucraina a dominat în mare măsură discuțiile de la marea întâlnire anuală a adunării. Belarus a oferit, sâmbătă, o declarație în apărarea marelui său vecin. 

Făcând ecou punctelor de discuție ale Rusiei, ministrul de externe din Belarus, Vladimir Makei, a spus că „tocmai Occidentul a făcut acest conflict inevitabil” în Ucraina.

Discursurile au avut loc pe fondul referendumurior în părțile ocupate de ruși din estul și sudul Ucrainei, pentru a se alătura Rusiei. Moscova caracterizează referendumurile drept autodeterminare, dar Kievul și aliații săi occidentali le consideră false orchestrate de Kremlin, cu o concluzie dinainte stabilită.

Unii observatori cred că rezultatul așteptat ar putea servi drept pretext pentru ca, în cele din urmă, președintele rus Vladimir Putin să escaladeze și mai mult războiul.

„Ne putem aștepta ca președintele Putin să pretindă că orice efort ucrainean de a elibera această țară, ca un atac asupra așa-numitului „teritoriu rus”, a avertizat joi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, Consiliul de Securitate al ONU. Lavrov a respins plângerile, considerând că Occidentul respinge faptul că oamenii au dreptul la alegerea locului în care simt că aparțin.

„Nu am avut de ales!”, insistă Lavrov

Rusia a oferit o serie de explicații pentru război, pe care insistă să-l numească „operațiune militară specială” în Ucraina. Lavrov a recapitulat câteva: riscurile pentru Rusia a ceea ce consideră că este un guvern ostil la Kiev și o alianță NATO care s-a extins spre est, de-a lungul anilor și i-a persecutat pe rușii care locuiesc în Ucraina, în special regiunea de est a Donbasului, în ceea ce Moscova consideră opresiunea guvernului ucrainian.

„Incapacitatea țărilor occidentale de a negocia și războiul continuu al regimului de la Kiev împotriva propriului popor, nu ne-au lăsat de ales” decât să recunoaștem cele două regiuni care alcătuiesc Donbasul ca independente și apoi să trimitem trupe, a spus Lavrov. Scopul a fost „de a elimina amenințările la adresa securității noastre, pe care NATO le-a creat constant în Ucraina”, a explicat el.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii