Lubrifianții, adesea ignorați, au un rol foarte important, însă trebuie avut în vedere faptul că atât neutilizarea lor cât și utilizarea lor în mod greșit sau alegerea lor eronată, pot fi cauza neplăceri. În acest articol vom discuta cele mai importante aspecte cu privire la lubrifianți.
Lubrifianții sunt niște produse folosite de cupluri pentru a facilita actul sexual. Aceștia pot fi folosiți în orice tip de activități sexuale, de la sex anal, la sex vaginal, oral sau chiar pentru masturbare. Lubrifianții se aplică pe piele și o fac mai alunecoasă, ceea ce poate îmbunătăți radical nivelul de plăcere din timpul sexului.
Dacă zona intimă nu este lubrifiată corespunzător, sexul poate fi inconfortabil sau, în unele situații, chiar dureros. Cu toate astea, nu sunt folosiți doar de persoanele care nu sunt suficient de lubrifiate. Pot fi folosiți, pur și simplu, pentru a îmbunătăți performanțele sexuale, chiar și atunci când nu există o problemă.
Mai mult de atât, există și anumite tipuri de lubrifianți care sunt folosiți în anumite situații speciale. De exemplu, lubrifianții cu arome, pot fi folosiți pentru cei ce doresc să creeze o atmosferă delicioasă. Cei comestibili pot fi folosiți în timpul sexului oral. Există chiar și lubrifianți ce oferă senzație de încălzire sau răcire, pentru a face partida cu totul specială.
Tipuri de lubrifianți
Lubrifianții sunt, de regulă, împărțiți în 3 categrii principale, în funcție de compoziția lor: lubrifianți pe bază de apă, pe bază de silicon sau din uleiuri. Fiecare este folosit pentru o anumită situație.
Lubrifianții pe bază de apă
Lubrifianții pe bază de apă sunt cei mai comuni și mai accesibili de pe piață (pe justlove.ro puteți vedea care sunt cei mai populari lubrifianți pe bază de apă). Aceștia au în compoziția lor, în cea mai mare parte, apă și molecule solubile în apă. Ei vin în diferite consistențe cum ar fi lichid, jelly sau chiar gel. Dacă cineva dorește să folosească o jucărie erotică din silicon sau derivate ale siliconului, este indicat să folosească doar lubrifianții pe bază de apă, deoarece cei din silicon sau ulei nu sunt potriviți, putând distruge materialul jucăriei.
Mai mult de atât, lubrifianții pe bază de apă sunt cei mai potriviți cu pielea sensibilă, așadar, daca știi că ești genul de persoană care se irită foarte ușor la nivelul pielii, cel mai indicat este să folosești un lubrifiant pe bază de apă. Aceștia sunt, de asemenea, foarte ușor de clătit, fiind ușor de curățat. Acesta nu e neapărat un lucru bun, deoarece poate limita modul de utilizare al produsului, având în vedere că nu poate fi folosit în duș, cadă sau orice situație ce implică apa.
De asemenea, lubrifianții pe bază de apă tind să se absoarbă în piele destul de repede, așadar, e nevoie să se reaplice în mod frecvent, chiar și în timpul sexului. După actul sexual, este indicat să spălați bine lubrifiantul rămas la nivelul pielii, mai ales dacă acesta conține ingrediente precum glicerina, deoarece acestea pot cauza iritații sau chiar infecții.
Lubrifianții pe bază de silicon
Lubrifianții pe bază de silicon sunt rezistenți la apă și oferă o lubrifiere de lungă durată, fiind nevoie de foarte puțină reaplicare. Consistența acestora poate fi mai vâscoasă sau mai light, în funcție de cum dorește să îl facă producătorul.
În mod obișnuit, lubrifianții din silicon nu cauzează alergii sau iritații. Aceștia nu sunt toxici, așadar, sunt, de obicei, potriviți pentru a intra în contact cu zona genitală sau anală. Mai mult de atât, în cele mai multe cazuri, sunt compatibili cu prezervativele din latex sau poliuretan.
Cu toate că nu sunt la fel de ușor de curățat precum lubrifianții pe bază de apă, metoda de ștergere este aceeași: folosește apa, pentru a înlătură surplusul de lubrifiant de la nivelul pielii. Unele branduri pot să păteze cearșaful sau hainele.
Țineți cont de faptul că lubrifianții din silicon nu sunt compatibili cu jucăriile sexuale din silicon sau materiale derivate ale acestuia, acesta putând să deterioreze materialul jucăriei. Cu toate astea, daca folosiți o jucărie din metal sau sticlă, aceștia sunt potriviți.
Spre deosebire de lubrifianții pe bază de apă, cei din silicon pot fi mai vâscoși. Având în vedere că siliconul nu se absoarbe în piele, aceștia rezistă mult, înainte de a se „usca”. Sunt perfecți pentru cuplurile care doresc o patida sexuala clasică, fără a folosi jucării.
Lubrifianții din uleiuri
Lubrifianții din ulei sunt unii dintre cei mai puțin utilizați. Aceștia sunt rezistenți la apă și ușor de aplicat. Tind să reziste mai mult decât celelalte 2 tipuri, fiind perfecți atât pentru o lubrifiere de lungă durată, cât și pentru un fi folosiți pe post de uleiuri de masaj. Din păcate, aceștia tind să deterioreze latexul, așadar, nu sunt compatibili cu prezervativele.
Cu alte cuvinte, lubrifianții din ulei pot cauza ruperea prezervativului, așadar nu e recomandat să îi folosiți atunci când doriți să utilizați această metoda de contracepție.
Ce tip de lubrifiant să folosesc?
Daca încă nu ești lămurit care este cel mai bun tip de lubrifiant pentru tine, iată un tabel care te vă ajuta să înțelegi mai bine ce tip de lubrifiant să folosești în funcție de situație, de motivul pentru care dorești să îl utilizezi.
Lubrifianții speciali
Următoarele tipuri de lubrifianți aparțin celor 3 tipuri de categorii principale. Cu toate aceștia, datorită faptului că sunt potriviți pentru anumite situații, datorită funcțiilor lor cu totul deosebite, merită menționați.
Lubrifianții cu efect de răcire/încălzire
Lubrifianții cu efect de răcire sau încălzire sunt cel mai adesea lubfianții pe bază de apă, care conțin extract de mentă sau ingrediente similare, pentru a crea un efect răcoritor. Aceștia sunt potriviți pentru persoanele care doresc un plus de stimulare și senzații intense.
Senzația de răcorire sau încălzire poate îmbunătăți experiența sexuala de care ai parte. Aceștia pot provoca diferite reacții pentru unele persoane, așadar, este indicat să fie testați înainte de a fi folosiți. Aplică o cantiate mică de lubrifiant pe piele la încheietură și urmărește reacțiile. Nu îl folosi dacă cauzează iritație sau se înroșește pielea.
Uleiurile de masaj sau lubrifianții personali
Unele tipuri de lubrifianți combină lubriiantii pe baza de apă cu diferite uleiuri de plante. Aceștia se folosesc atât pentru lubrifiere, cât și pentru un masaj intens, fiind perfecți pentru un masaj senzual, în timpul preludiului.
Lubrifianții comestibili/ cu arome
Lubrifianții comestibili (da, există așa ceva și găsiți foarte multe tipuri pe justlove.ro) sunt siguri pentru a fi înghițiți în timpul sexului oral și, adesea, conțin arome care au ca rol îmbunătățirea actului sexual, făcând experiența mai delicioasă. Pot îmbunătăți radical performanțele.
Cu toate acestea, pot porvoca iritații la nivelul pielii, în cazul unelor persoane. Este important să fie testați înainte. Țineți cont de faptul că nu toți lubrifianții cu arome sunt comestibili, așadar asigurați-vă că citiți informațiile oferite de producător înainte să îl folosiți Nu ingerați lubrifiantul, decât dacă producătorul scrie clar pe etichetaăcă este comestibil!
Lubrifianții cu efect de amorțire
Lubrifianții cu efect de amorțire conțin anumite ingrediente ce au un efect ușor anestezic, atunci când sunt aplicați. Aceștia sunt potriviți pentru a prelungi atcul sexual în cazul persoanelor ce suferă de ejaculare precoce sau care doresc, pur și simplu, să prelungească actul sexual, pentru a rezista suficient, ca să ofere orgasm partenerei.
Lubrifianții cu efect de amorțire sunt, adesea, folosiți anal sau pentru sexul oral hardcore, numit deep throat. Nu este recomandat să folosiți acest tip de produs pentru a scăpa de durerea cauzata de sex. Durerea are de cele mai multe ori un motiv medical și este indicat să simțiți acea durere, pentru a ști când să opriți penetrarea.
Lubrifianții sub forma de pudră
Lubrifianții sub forma de pudră sunt lubrifianți pe bază de apă, ce vin în formă de pudră concentrată. Aceștia pot fi combinați cu aă,a pentru a obține consistența dorită. Sunt ușor de folosit și îi poți luacu tine atunci când călătorești.
Lubrifianți de care să te ferești!
Cu toate că aceștia sunt în general siguri și ușor de folosit atât timp cât nu îi utilizezi în afara scopului pentru care au fost creați (cum ar fi unul din silicon, împreună cu o jucărie din același material), aceștia pot fi uneori nepotriviți, mai ales atunci când sunt folosite metode neconvenționale de lubrifiere. Iată la ce trebuie să ai grijă și de ce tipuri de lubrifianți ar trebui să te ferești:
Osmolaritate și pH-ul produsului
Atunci când alegi un lubrifiant pe bază de apă, osmolaritatea și pH-ul acestuia sunt principalele două lucruri la care trebuie să fii atent. Produsele izo-osmotice sau cele cu pH echilibrat (neutru sau ușor acid) sunt cele mai potrivite.
Unele studii arată că lubrifianții hiper osmotici pot cauza probleme la nivelul celulelor. Alte studii arată că cel hiper somotici sau cu pH scăzut, pot crește riscul de îmbolnăvire cu boli venerice. OMS recomandă evitarea lubrifianților care sunt hiper osmotici sau care au un pH scăzut (care sunt foarte acizi). Cu toate astea, de multe ori, nivelul de osmoză sau pH nu sunt menționate pe eticheta produsului.
Spermicide
Anumiți lubrifianți pot conține spermicide, precum nonoxinol-9. S-a arătat că acest ingredient are un nivel crescut de toxicitate celulară. Lubrifianții care conțin spermicide ar trebui întotdeauna să fie folosiți împreună cu alte metode de contracepție, deoarece acesta nu este suficient pentru a evita o sarcină nedorită.
Saliva
În unele filme, oamenii folosesc saliva pe post de lubrifiant. Cu toate astea, ea nu este cel mai potrivit lubrifiant, din două motive principale.
În primul rand, fluidele corpului tind să se usuce foarte repede, fiind, așadar, foarte ineficiente. O lubrifiere necorespunzătoare poate cauza răni sau alte tipuri de probleme, ceea ce poate crește riscul de infectare cu boli cu transmitere sexuală.
În al doilea rand, sperma și saliva pot avea bacterii, viruși sau paraziți ce pot cauza boli venerice. Cu toate că poate părea sexy să folosești saliva sau sperma pentru lubrifierea zonei intime, lubrifinații au fost concepuți special și sunt recomandați.
Săpunul
Săpunul nu ar trebui folosit niciodată pe post de lubrifiant. Săpunul tradițional poate cauza iritații în zona intimă, dacă este folosit în acest scop și poate schimba nivelul de pH din zona genitală, ceea ce duce la iritații sau disconfort. Lubrifianții din silicon sau din ulei sunt cei cei mai recomandați.
Mâncarea
Poate părea ciudat, dar sunt multe cupluri care folosesc mâncarea sau băutura pe post de lubrifiant. Acest lucru este complet greșit, deoarece pot conține nutrienții necesari pentru a face o bacterie sau o ciupercă să se dezvolte în zona intimă.
Lubrifianții sunt o metodă bună pentru a îmbunătăți performanțele sexuale. Există nenumărate tipuri de astfel de produse, din care puteți alege, în funcție de necesități. Țineți minte că, după utilizare să spălați bine zona intimă de toate urmele de lubrifiant rămase, deoarece, dacă nu este îndepărtat, acesta poate cauza disconfort sau iritații. De asemenea, țineți cont de data de expirare și de instrucțiunile producătorului, înanite de a folosi un lubrifiant.
Uitați-vă și la ingredientele pe care le conține acesta și asigurați-tvă că nu sunteți alergic la nici unul. Daca nu ești sigur, este cel mai indicat să faci testul de alergie, pentru a te asigura că produsul respectiv este potrivit pentru tine.
Surse de informare
Sundaram A Vishwanathan, Monica R Morris, et.al. “Rectal Application of a Highly Osmolar Personal Lubricant în a Macaque Model Induces Acute Cytotoxicity but Does Not Increase Risk of SHIV Infection.” PLoS ONE.
“Use and procurement of additional lubricants for male and female condoms: WHO/UNFPA/FHI360 Advisory note. ” WHO.
Wilkinson, E.M, M.M Herbst-Kralovetz, and R.M Brotman. “Clinical and Personal Lubricants Alter Cell Viability, Cytotoxicity and Mucin Production în Human Vaginal Epithelial Cell Culture Models.” American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Begay, Othell, et.al. “Identification of Personal Lubricants That Can Cause Rectal Epithelial Cell Damage and Enhance HIV Type 1 Replication în Vitro. (VIROLOGY).” AIDS Research and Human Retroviruses.
Dezzutti, Charlene S., et.al. “Is Wetter Better? An Evaluation of Over-the-Counter Personal Lubricants for Safety and Anti-HIV-1 Activity. ” PLoS One.
Gorbach, Pamina M., et.al. “The Slippery Slope: Lubricant Use and Rectal Sexually Transmitted Infections: A Newly Identified Risk.” Sexually Transmitted Diseases.
Cooper, Benjamin G., Stacy L. Chin, et.al. “Friction-lowering Capabilities and Human Subject Preferences for a Hydrophilic Surface Coating on Latex Substrates: Implications for Increasing Condom Usage.” Royal Society Open Science.
ARTICOL PRELUAT DE PE www.reentnews.ro: https://www.recentnews.ro/despre-lubrifianti-la-ce-sunt-folositi-care-sunt-cei-mai-buni-ce-trebuie-evitat/