marți, martie 25, 2025
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăSănătateLupta Europei pentru aer curat: ultimul guvern german a fost dat în...

Lupta Europei pentru aer curat: ultimul guvern german a fost dat în judecată pentru poluare toxică!

Am ajuns să trăim într-o lume în care transportul și industria par să aibă mai multe drepturi decât oamenii înșiși!

Constanze din Düsseldorf este unul dintre cei șapte reclamanți care iau măsuri împotriva poluării aerului din Germania.   –   Drepturi de autor   Nils Reinecke

Cetățenii germani dau în judecată guvernul pentru nivelurile toxice de poluare a aerului, despre care spun că le încalcă drepturile fundamentale.

Șapte reclamanți, din cele mai poluate patru orașe ale Germaniei, audepus plângeri în instanță. Reclamanții includ persoane care suferă de astm și părinții care acționează în numele copiilor lor.

În septembrie 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a înăsprit limitele recomandate de poluare a aerului, după ce oamenii de știință au găsit dovezi ale daunelor aduse sănătății umane, la niveluri mai mici de poluare decât se credea anterior.

Un an mai târziu, legea germană privind poluarea aerului rămâne neschimbată. Așadar, locuitorii din Berlin , München, Düsseldorf și Frankfurt trimit problema la cea mai înaltă instanță a țării.

Nils Reinecke
„Acum dau în judecată dreptul meu de a respira aer curat și sănătos”, spune Volker, care locuiește pe una dintre străzile cele mai poluate din München. Nils Reinecke

„În multe privințe, poluarea aerului este o problemă invizibilă – nu destui oameni înțeleg cât de grav îi afectează!” – spune Volker Becker-Battaglia, un reclamant din Munchen, care suferă de astm bronșic.

„Poluarea aerului poate să nu fie numită adesea cauza oficială a decesului, dar curmă vieți și provoacă boli pe termen lung, inclusiv cancer, probleme cardiace, dificultăți de respirație și accidente vasculare cerebrale!” – arată Becker-Battaglia.

El crede că există multe modalități de a reduce poluarea aerului, dar lipsește voința politică. „Pentru a schimba asta, acum dau în judecată dreptul meu de a respira aer curat și sănătos”, adaugă Volker.

Care este temeiul legal pentru reclamația privind poluarea aerului?

Markus Schreiber/AP
Berlinul are niveluri de PM2,5 dăunătoare de aproximativ patru ori limita superioară a OMS. Markus Schreiber/AP

Poluarea aerului din Germania a scăzut semnificativ în ultimii ani, iar acum respectă legislația UE actuală, în multe locuri.

Dar stâlpii obiectivului s-au mutat, explică ClientEarth , organizația juridică nonprofit care îi sprijină pe reclamanți, alături de ONG-ul german Deutsche Umwelthilfe (DUH).

OMS a scăzut ceea ce considera acceptabil cu 75% în unele cazuri, ceea ce înseamnă că oamenii respiră aer care conține de până la patru sau cinci ori cantitatea de poluare toxică despre care oamenii de știință știu că este periculoasă.

La Berlin, de exemplu, particulele fine PM2,5 – reziduuri de ardere a combustibilului atât de mici încât pot intra chiar în sânge, au avut o medie de 19 μg/m3 în ultimul deceniu. OMS și-a stabilit acum limita superioară la 5 μg/m3. Limita superioară pentru dioxidul de azot (NO2) a fost stabilită la 10 μg/m3, dar a atins 70,8 μg/m3 în Munchen, în ultimii cinci ani. Aceasta înseamnă că, deși orașele nu mai sunt poluate ilegal , oamenii încă respiră aer periculos de murdar.

Am ajuns să trăim într-o lume în care transportul și industria par să aibă mai multe drepturi decât oamenii înșiși!

Irmina Kotiuk Avocat cu drepturi fundamentale, ClientEarth: „Am ajuns cumva să trăim într-o lume în care transportul și industria par să aibă mai multe drepturi decât oamenii înșiși!, comentează avocatul pentru drepturile fundamentale ClientEarth, Irmina Kotiuk.

„Amploarea problemei este clară – în fiecare an, apar mai multe date despre câți oameni sunt afectați de poluarea aerului, câți oameni mor devreme și nenumăratele moduri în care respirarea aerului toxic ne poate dăuna și modifica corpul. Cu toate acestea, deși există câțiva campioni locali, guvernele naționale sunt dureros de lente în a aborda problema.”

În depunerea cauzei, cei șapte reclamanți invocă legea „de bază” sau fundamentală a Germaniei (Grundgesetz) și semnătura țării la Convenția europeană a drepturilor omului și la Carta drepturilor fundamentale a UE.

Afirmațiile europene privind poluarea aerului au avut succes înainte?

Jacques Brinon/AP
Un cetăţean din Paris a cerut Franţei daune în valoare de 21 de milioane de euro, susţinând că poluarea aerului tot mai mare din capitala Franţei i-a afectat sănătatea. Jacques Brinon/AP

Când OMS și-a actualizat Ghidul global privind calitatea aerului anul trecut, militanții au realizat rapid importanța legală. Noile recomandări ar trebui „să servească drept un semnal de alarmă” pentru guvernele din întreaga Europă, a declarat Ugo Taddei, șeful pentru aer curat al ClientEarth, pentru Euronews.

La începutul acestui an, un consilier al Curții Supreme a Europei a sugerat că cetățenii UE ar putea să își dea în judecată guvernele pentru compensații financiare, dacă nivelurile ilegale de poluare a aerului le dăunează sănătății. Indivizii ar trebui să demonstreze că pagubele au fost cauzate direct de poluarea aerului, a declarat avocatul general Juliane Kokott, în mai, în timpul unui caz introdus de un rezident din Paris.

Dar știința în acest sens s-a acumulat de ani de zile; cel mai recent, noi cercetări au arătat exact cum poluarea aerului cauzează cancerul pulmonar .

ClientEarth are o experiență solidă în utilizarea legii, pentru a cere socoteală guvernelor. În 2021, a câștigat o luptă juridică de cinci ani pentru aer curat la Bruxelles, împreună cu rezidenții locali. Iar avocații săi și DUH au abordat, anterior, zeci de cazuri în Germania, privind nivelurile ilegale de NO2 – rezultând o hotărâre care permite orașelor germane să interzică mașinile diesel.

Poluarea aerului s-a accelerat de două ori mai repede în orașele în care au fost luate măsuri legale.

Părinții germani luptă pentru copiii lor!

Nils Reinecke
Georg, un tată din Berlin, se numără printre cei șapte reclamanți care duc guvernul german în instanță. Nils Reinecke

Moartea sfâșietoare a lui Ella Adoo-Kissi-Debrah, în vârstă de nouă ani, în urma unui atac de astm bronșic, în 2013, a creat un precedent legal important. În urma unei anchete din 2020, ea a devenit prima persoană din Marea Britanie care a inclus poluarea aerului drept cauză de deces.

Reclamanta Constanze, din Düsseldorf, acționează astăzi având în vedere cei doi copii ai săi. „Ei merită să crească sănătoși, să trăiască într-un oraș nu ar trebui să-i condamne să se îmbolnăvească din cauza poluării aerului și să-și poarte cu ei efectele pentru tot restul vieții”, spune ea.

„Scopul meu cu această provocare este de a preveni orice daune evitabile, aduse sănătății oamenilor din cauza poluării aerului – este datoria guvernului nostru să-mi protejeze copiii și pe noi toți!”

Grupulde reclamanți o mai includ pe Tanze, o mamă a doi copii din Düsseldorf; pe Georg, un tată din Berlin; și pe Saskia, o moașă cu trei copii din Berlin; precum și alți adulți și copii, care doresc să rămână anonimi.

Noua lege a UE privind calitatea aerului va aborda problema?

În prezent, UE își reformează principala lege privind calitatea aerului – Directiva privind calitatea aerului înconjurător (AAQD) – care stabilește pragurile superioare de poluare pentru întregul bloc european.

Cu toate acestea, odată reglementărileconvenite, ar putea trece câțiva ani până când statele membre UE vor fi obligate să respecte noile limite, din cauza unui proces îndelungat de adoptare.

„Întotdeauna, a existat o întârziere epică, în ceea ce privește respectarea legislației privind poluarea aerului în țările UE. Ei trebuie să ia măsuri acum, pentru a preveni ca alte vieți să fie distruse în mod inutil și ca alți copii să poarte moștenirea aerului murdar pe viață!” – susține Kotiuk.

„Ceea ce este nevoie aici este simplu: alinierea legilor naționale privind calitatea aerului, cu știința prezentată de experții de top din lume. Acesta este minimul strict pe care liderii noștri ar trebui să îl facă pentru a proteja oamenii!”

TEXTUL DE MAI SUS REPREZINTĂ O TRADUCERE A UNUI ARTICOL DE PE www.euronews.com: https://www.euronews.com/green/2022/09/27/europes-fight-for-clean-air-german-government-latest-to-be-sued-over-toxic-pollution

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii