joi, iunie 1, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăCulturăO viață într-o valiză - expoziție virtuală!

O viață într-o valiză – expoziție virtuală!

În perioada 31 august- 22 septembrie, Institutul Cultural Român Viena prezintă de manieră virtuală expoziția „O viață într-o valiză“. Expoziția va avea evenimentul de deschidere fizic la sediul ICR Viena, pe data de 1 septembrie, de la orele 19.00.

 „O viață într-o valiză“ este un proiect multimedia, un jurnal de bord în traversarea Europei pe vreme de război și pace, arătând poveștile de viață „într-un geamantan” ale refugiaților ucrainieni, din focarul războiului: Harkov – Kiev – Mikolaiv – Odesa – Izmail, până în vestul Europei, care materializează contextul critic actual.

Program 1 septembrie:

– recital de poezie în creație proprie (semnat/interpretat de Iulia Mihalcea)

– proiecția unui fragment din filmul documentar al voiajului, realizat de Iulian Furtună, regizor român stabilit la Paris, având la bază scenele pe care acesta le-a filmat în direct, atunci când a însoțit grupul de refugiați.

– prezentare de proiect de Iulia Mihalcea, în limba engleză

– mini-recital de vioară, susținut de doi soliști ucraineni: Alisa Rubanova și Artem Kutsan

Expoziția poate fi vizitată începând cu data de 31 august. Ea include lucrări de pictură – în ulei, acrilic si tehnici mixte, gravură și desen, instalație de artă – semnate de artiștii Anca Georgescu, Cătălin Trandafir, Felix Aftene, Florentin Sârbu, Ignat Ștefanov, Ion Nedelcu, Iulia Jorg Kub, Maria Ceară și Strajet Piotr Grigorovici.

Inițiatorii proiectului sunt actrița Iulia Mihalcea și regizorul Iulian Furtună.

Conceptual, proiectul se coagulează în jurul ideii centrale de DRUM, iar drumul este uneori mai important decât destinația. De la drama personală la cea universală, o imagine a începutului de secol prin care am putea regăsi principiile fundamentale ale umanității. Sunt situații-limită, precum cea a războiului, în care posezi doar ceea ce poți să iei cu tine într-o valiză. Prin catharsis-ul specific artei, acest tip de evenimente contribuie la fundamentarea valorilor care ne unesc. Astfel, exodul devine instrument de analiză și, odată în plus, motivația empatiei față de un popor greu încercat. Depinde de noi înșine, ca martori a acestui exod, să învățăm o lecție universală.

Intrarea este liberă. Pentru înscrieri la vernisaj, rugăm informarea la adresa de mail a ICR Viena.

©Florentin Sârbu

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: