Vânzările de mașini electrice cu baterii (BEVS) sunt în creștere în toată Europa și, conform Global Electric Vehicle Outlook anual, se vând mai multe în fiecare săptămână acum decât în întregul an 2012.
Dar, în ciuda popularității tot mai mari, deficitul de componente-cheie pentru baterii, inclusiv litiu, nichel și cobalt, ar putea amenința aprovizionarea. Deci, este timpul să ne concentrăm pe energia pe bază de hidrogen?
Spre deosebire de Europa, unde există doar o mână de mașini cu hidrogen de vânzare și circa 228 de stații de realimentare, Asia pariază pe hidrogen.
Guvernul japonez plănuiește să aibă 800.000 de vehicule cu hidrogen pe șosele, până în 2030, în timp ce China și-a stabilit un obiectiv ambițios, de 1 milion, până în 2035.
Este posibil ca acești primi jucători să reducă costurile, să crească volumul și să dezvolte lanțul de aprovizionare.
Și producătorii de mașini rămân divizați și, cu excepția Toyota și Hyundai, puțini investesc masiv în hidrogen. Mai recent însă, BMW își reînnoiește interesul și vede un rol important pentru mașinile alimentate cu hidrogen, care să se potrivească alături de cele electrice cu baterie.
Firma germană intenționează să lanseze un număr mic de mașini BMW iX5 Hydrogen în întreaga lume, de la sfârșitul acestui an, cu scopul inițial de testare.
„Ca sursă de energie versatilă, hidrogenul are un rol-cheie pe drumul către neutralitatea climatică!”, a declarat Oliver Zipse, Președintele Consiliului de Administrație al BMW AG.
Grupul Stellantis a întreprins, de asemenea, o producție limitată de camionete comerciale cu hidrogen. Dar nu toată lumea este de acord; Mercedes a renunțat la planurile de a aduce pe piață mașini cu celule de combustibil cu hidrogen, la fel ca și Audi.

Care este diferența dintre o mașină electrică și o mașină cu hidrogen?
Pentru a spune simplu, un vehicul electric cu baterie este alimentat de electricitatea stocată într-o baterie și este reîncărcat prin conectarea la rețeaua electrică.
Un vehicul electric cu pile de combustibil cu hidrogen își produce propria energie electrică, printr-o reacție chimică, în unitatea sa de celule de combustibil. Această energie electrică alimentează, apoi, motoarele pentru roți și singura emisie o constituie vaporii de apă. Mașinile cu pile de combustie cu hidrogen sunt alimentate în stații de benzină specifice.
Frumusețea unei mașini cu hidrogen este că o poți realimenta la fel ca în timpul necesar pentru a umple o mașină pe benzină sau diesel, să atingi o autonomie similară și toate acestea, producând, în același timp, zero emisii poluante. Deci, de ce hidrogenul se luptă să prindă loc pe piață? Hidrogenul vine cu o serie de provocări; de la eficiență scăzută, la costuri ridicate.
Eficiență scăzută, datorită pierderilor mari de energie!
Cel mai curat mod de a produce hidrogen este electroliza, procesul de utilizare a energiei electrice pentru a împărți apa în hidrogen și oxigen. Dar proesul este consumator de energie și eficiența este cu mult sub 100%.
În momentul în care transportați hidrogenul la o stație de alimentare, au avut loc mai multe pierderi și chiar dacă puteți ocoli etapa de transport, costul depozitării este, de asemenea, mare.
Se estimează că, în momentul în care ajungi pe drum și hidrogenul este transformat în electricitate în mașină, doar circa 38% din electricitatea originală este utilizată.
Infrastructură slabă
Avantajul-cheie de vânzare pentru mașinile cu hidrogen este că se pot alimenta în câteva minute, dar, în ciuda faptului că este cel mai abundent element din univers, este foarte dificil să găsești unde să alimentezi o mașină cu hidrogen.
Aici se află problema – ca și în dilema găinii și a oului, cu hidrogeniul: cine va cumpăra mașinile cu hidrogen, dacă stațiile de alimentare nu există?! Și cine va investi în stațiile de alimentare, dacă mașinile nu sunt disponibile?
Riscul investițional inițial al construirii unei infrastructuri cu hidrogen este mult prea mare pentru o singură companie, așa că abordarea acestei probleme va necesita, probabil, o planificare și coordonare care să reunească guvernele, industria și investitorii.
Hidrogenul este foarte inflamabil!
Hidrogenul este foarte inflamabil, greu de depozitat și prezintă un risc de siguranță, în cazul unui accident. Cu toate acestea, producătorii de automobile, precum Toyota, insistă că mașinile electrice cu celule de combustie sunt la fel de sigure ca și vehiculele convenționale.
Producătorul auto japonez a petrecut mulți ani, testând mașini alimentate cu hidrogen, în condiții și temperaturi extreme, pentru a se asigura că pot fi utilizate în siguranță și fiabil.
Ce mașini cu hidrogen putem cumpăra?
În timp ce noi mașini electrice sunt lansate în mod regulat, există doar două mașini cu hidrogen disponibile pentru cumpărare în Europa; SUV-ul Hyundai Nexo și Toyota Mirai.
De asemenea, mașinile cu hidrogen nu sunt doar scumpe de cumpărat, ci și de alimentat. De asemenea, măsura în care costă, în comparație cu reîncărcarea unei mașini electrice, diferă considerabil între țări.
Ce rezervă viitorul hidrogenului și mașinilor electrice?
Juriul, adică, publicul, încă nu a stabilit dacă există un loc pentru ambele tehnologii. BEV-urile nu sunt lipsite de probleme; sunt scumpe de cumpărat și reîncărcarea lor durează mult timp. În plus, este posibil ca mașinile electrice să nu genereze emisii de evacuare, dar sursele de energie ale bateriei, reciclarea componentelor sale și fabricarea vehiculelor și bateriilor contribuie la emisiile de carbon. În plus, exploatarea multor materii prime ridică atât probleme etice, cât și de mediu. Dar lipsa unei infrastructuri de realimentare cu hidrogen, provocările legate de transportul combustibilului și faptul că aveți nevoie de mult mai multă energie pentru a face posibilă călătoria cu un vehicul cu hidrogen decât un vehicul electric cu baterie înseamnă că, pentru moment, viitorul este al mașinilor electrice cu baterie.