marți, aprilie 29, 2025
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăȘtiință și TehnologieRACHETA ARTEMIS1 RELANSEAZĂ ZBORURILE SPRE LUNĂ!

RACHETA ARTEMIS1 RELANSEAZĂ ZBORURILE SPRE LUNĂ!

Modulul spațial ORION

Racheta gigantică Space Launch System (SLS) a NASA este pregătită să decoleze într-o călătorie către Lună, o misiune conform căreia agenția spațială americană va pune bazele unei prezențe pe termen lung pe suprafața lunară.

Misiunea Artemis 1 este un zbor de testare de o importanță masivă. Lansarea, programată luni, 29 august, la ora locală 08:33 (12:33 GMT), va plasa un modul Orion fără pilot, pus pe orbită în jurul Lunii, înainte de a se întoarce pe Pământ.

Acesta va aduna date cruciale, înaintea următoarelor etape ale misiunii – o lansare cu echipaj a modulului Orion pe orbita lunară, urmată de prima misiune de aterizare a oamenilor pe Lună, din 1972.

Aceasta este prima etapă a misiunii Artemis, care are scopul final de a stabili o prezență umană pe termen lung, pe suprafața Lunii.

Luni, 29 august, este pregătită scena pentru începerea misiunii Artemis I. NASA va lansa o navă spațială fără pilot, numită Orion, pe o orbită din jurul Lunii, într-un test de rulare, pentru a se asigura că misiunile cu echipaj sunt cât mai sigure posibil.

Nava spațială Orion este lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida pe racheta gigantică a NASA numită SLS.

Potrivit NASA, aceasta este cea mai puternică rachetă din lume, capabilă să transporte mai multă sarcină utilă în spațiu decât orice alt vehicul.

Avand o înălțime de aproape 100 m, SLS poate ridica în spațiu 4 milioane de kg. La două minute de la lansare, două propulsoare se vor detașa de rachetă, urmate de etapa de bază.

Aceste propulsoare vor cădea în Oceanul Pacific, pe măsură ce nava spațială Orion va continua să se îndrepte către Lună. Orion va călători la 450.000 km de Pământ și la mii de kilometri dincolo de Lună, pe parcursul misiunii sale, de patru până la șase săptămâni.

„Vom pune nava în condiții destree și o vom testa. O vom face să facă lucruri pe care nu le-am face niciodată cu un echipaj pe el, pentru a încerca să fie cât mai sigură posibil!” – a declarat administratorul NASA Bill Nelson, miercuri, 25 august. Orion va fi propulsat către Lună de un modul de serviciu, furnizat de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Manechine umane de test pentru Orion!

Modulul spațial Orion, care are 3 m înălțime, poate găzdui patru astronauți. Un manechin de mărime normală într-un costum de zbor portocaliu va ocupa scaunul comandantului pentru acest zbor, echipat cu senzori de vibrație și accelerație. Alte două manechine, realizate din material care simulează țesutul uman, vor măsura radiația cosmică, care este unul dintre cele mai mari riscuri ale zborului spațial. Zborul va lansa, de asemenea, zece sateliți de dimensiunea unei cutii de pantofi, ce vor ieși din capsulă, odată ce aceasta este în drum spre Lună și care, printre altele, vor măsura radiația cosmică.

Ce se întâmplă după Artemis1?

După Artemis I, vin Artemis 2 și 3, primele misiuni lunare cu echipaj al NASA, după cinci decenii. Presupunând că totul merge conform planului cu prima misiune de testare, iar misiunile următoare nu vor fi afectate de aceleași întârzieri care au afectat Artemis1, un al doilea zbor de testare în jurul Lunii, de data aceasta cu echipaj uman, este programat pentru 2024. Dacă și acest lucru va decurge conform planului, Artemis 3 ar trebui să continue, un an mai târziu. Aceasta va fi prima aterizare lunară, după cea a echipajului misiunii Apollo 17, în 1972. De asemenea, se dorește să fie prima misiune în care va ateriza o femeie pe Lună. Misiunile vor implica testarea sistemelor necesare pentru a stabili o bază de intrare pe orbită în jurul Lunii, care ar fi baza pentru misiunile pe suprafața lunară. Cu o prezență pe termen lung stabilită pe sau în jurul Lunii, aceasta va fi apoi folosită pentru viitoare misiuni spațiale mai îndepărtate, inclusiv pe Marte.

„Acesta nu a fost un loc de muncă pentru una sau două persoane! Era vorba de echipe de sute de oameni, care au venit din medii diferite, cu experiențe diferite, care au făcut, împreună, ca acest lucru să poată fi posibil” – a declarat Nicholas Nugent, inginer de proiect la Centrul Spațial Stennis.

„Suntem pe cale să lansăm racheta pe care au construit-o acești oameni! Cât de tare e asta? Puteți spune „am lucrat la acea rachetă” și lucrează la a doua și la a treia și la a patra și la a cincea!” – a declarat Lonnie Dutreix, directorul Michoud Assembly Facility, din New Orleans.

Cât costă misiunile Artemis?

Misiunile Artemis au fost afectate de întârzieri și defecțiuni tehnice, așa că există multă presiune la lansarea din 29 august.

Costul zborului Artemis1 a crescut la 4 miliarde de dolari (4 miliarde de euro), iar întregul program va fi adus bugetul NASA la cel puțin 93 de miliarde de dolari (93 de miliarde de euro), până când astronauții vor ateriza din nou pe Lună.

„Acesta este un zbor de probă și nu este lipsit de riscuri! Am analizat riscul cât de bine am putut și l-am atenuat cât de bine am putut!” – a precizat Bob Cabana, administrator asociat al NASA, înainte de lansare.

„Dar accentuăm pe Orion dincolo de ceea ce a fost proiectat de fapt! În pregătirea pentru a-l trimite pe Lună cu un echipaj și vrem să ne asigurăm că funcționează absolut perfect atunci când facem asta și că înțelegem toate riscurile. Vom învăța multe din acest zbor de probă!” – a concluzionat reprezentantul NASA.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii