vineri, decembrie 13, 2024
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăȘtiință și TehnologieRecenzie Gnome 43: următoarea generație de desktop-uri Linux este aici!

Recenzie Gnome 43: următoarea generație de desktop-uri Linux este aici!

Cele mai importante caracteristici sunt noi setări rapide, o zonă dedicată pentru securitatea hardware și a sistemului și un manager de fișiere complet revizuit!

Gnome, cu siguranță, nu este un nou venit în lumea software-ului; mediul desktop Linux și-a sărbătorit 25 de ani în urmă cu câteva săptămâni. La 15 august 1997, dezvoltatorii de software Miguel de Icaza și Federico Mena Quintero, care încă erau studenți la acea vreme, au venit pentru prima dată cu ideea unui desktop bazat în întregime pe software liber .

Gnom 43

Un sfert de secol în care s-au schimbat multe, dar un lucru a rămas același: în timp ce Linux este acum sistemul de operare dominant în, practic, toate celelalte domenii – sau cel puțin, formează baza pentru acesta – dominația Windows pe desktop a avut nu a fost niciodată detronată. Cu toate acestea, acest lucru nu îi împiedică pe dezvoltatorii open source să continue cu nerăbdare să lucreze la proiectele lor. Astfel că există acum o altă actualizare majoră pentru Gnome.

Gnome 43 este aici!

Așadar, Gnome 43 urmează Gnome 42, care a fost lansat în urmă cu șase luni. Și oricine crede că dezvoltarea trebuie să meargă încet, va găsi rapid ceva de învățat mai bine – noua versiune aduce o serie de inovații substanțiale.

Dar înainte de a începe, o notă: mai jos sunt folosiți mulți termeni tehnici. Oricine dorește să afle mai multe despre acest lucru, ar trebui să consulte glosarul nostru Linux, care explică multe dintre ele cât mai simplu posibil: https://www.derstandard.at/story/2000131633915/kernel-wayland-pipewire-die-wichtigsten-linux-begriffe-einfach-erklaert

Setări rapide

Cea mai vizibilă schimbare este, fără îndoială, introducerea unei zone de setări rapide, așa cum se știe deja, de la alte sisteme de operare, precum Chrome OS sau Android. Acesta înlocuiește vechiul meniu de sistem, deci, poate fi accesat făcând clic pe pictogramele din dreapta sus a panoului.

Vizual, arată astfel: Există o mulțime de setări pentru care un buton simbolizează dacă sunt activate în prezent. Acestea includ WLAN, Bluetooth, VPN, modul întunecat, lumină de noapte și modul avion.

Pe lângă toate aceste butoane, există, de obicei, și opțiunea de a accesa detalii suplimentare, cum ar fi activarea rapidă a unei alte conexiuni WLAN sau VPN, în acest moment. Comutarea între diferite profiluri de performanță – între performanță maximă și modul de economisire a energiei – se poate face și direct din setările rapide. Cu butoanele WLAN și VPN, conexiunile active sunt identificate și după nume.

O dorință

Noua zonă de setări rapide cu setări detaliate extinse și restrânse pentru puncte individuale.

Pe partea negativă, însă, Bluetooth este ieșit din comun. Singura opțiune aici este să activați sau să dezactivați, în general, această funcție. Lipsește activarea dispozitivelor individuale, precum și afișarea conexiunilor deschise în prezent. Setările de sistem trebuie încă folosite pentru toate acestea. Este de sperat că acest lucru va fi îmbunătățit în următoarea versiune.

Construcție în continuare

Deasupra acestor butoane sunt glisoare pentru luminozitate și volum, acesta din urmă oferind o atingere plăcută. Este atașat direct un buton, care poate fi folosit pentru a schimba dispozitivul de ieșire. Anterior, oricine dorea un acces atât de rapid, trebuia să folosească o extensie pentru Gnome Shell.

Și mai sus sunt butoane cu informații despre nivelul bateriei, care apelează funcția de captură de ecran, setările sistemului și blocarea ecranului, precum și oprirea sau repornirea dispozitivului. Una peste alta, noile setări rapide sunt cu adevărat reușite, dacă ignorăm deficitele în controlul Bluetooth.

Modernizare

Gnome Maps este una dintre aplicațiile portate pe GTK.

Componentele din care este construit sunt, de asemenea, decisive pentru funcționalitatea oricărui software. În cazul lui Gnome, acesta este, nu în ultimul rând, setul de instrumente grafice GTK, care este folosit pentru a dezvolta interfața grafică cu utilizatorul. O nouă generație a acestuia a fost lansată nu cu mult timp în urmă, ceea ce aduce numeroase schimbări și îmbunătățiri fundamentale, ceea ce înseamnă, de asemenea, că programele bazate pe aceasta trebuie adaptate.

Multe componente ale desktopului au fost deja modernizate cu Gnome 42 și există noi progrese semnificative cu Gnome 43. Programele proaspăt portate pe GTK4 includ managerul de fișiere Files, serviciul de hărți Gnome Maps , aplicația de linie de comandă Gnome Console și casetele de dialog pentru configurarea originală a desktopului. Toate acestea beneficiază nu numai de un aspect actualizat, ci și de performanță sporită și de o serie de animații frumos realizate.

Reînnoire fundamentală pentru managerul de fișiere

Într-unul dintre programele menționate, conversiile sunt deosebit de extinse. Managerul de fișiere Files (fost: Nautilus) a suferit o revizuire majoră. Pe lângă aspectul adaptat, se observă imediat că interfața software este acum adaptivă.

Interfața managerului de fișiere se adaptează acum automat la dimensiunea ferestrei.

Dacă o fereastră este redusă corespunzător, bara laterală dispare automat și poate fi apoi accesată printr-un buton nou. În general, poziționarea elementelor de suprafață este modificată pentru această setare de ecartament îngust. Transformarea dintre aceste tipuri de reprezentare este bine vizualizată, prin animații.

Noua vizualizare a listei Gnome Files pare mult mai ordonată. În plus, a fost îmbunătățită selecția simultană a mai multor obiecte printr-o selecție „bandă de cauciuc” cu mouse-ul. Există, de asemenea, animații noi aici, de exemplu, atunci când un fișier sau un folder este marcat ca favorit.

Afișarea listei (aici cu selecția „Bandă de cauciuc”) a fost de asemenea reproiectată.

Pentru dispozitivele externe, o opțiune de formatare este afișată din nou în meniul contextual. Vizualizarea detaliată pentru fișiere are, de asemenea, un aspect nou, cele mai importante informații de autorizare fiind afișate acum dintr-o privire.

Există, de asemenea, o reproiectare a casetei de dialog „Deschide cu”, care poate fi folosită pentru a decide ce program ar trebui utilizat pentru a deschide tipuri de fișiere individuale. De asemenea, este util ca atât vizualizarea „Recente”, cât și rezultatele căutării să arate acum directorul în care se află fișierul respectiv.

Informații de securitate ambițioase

O altă caracteristică nouă a Gnome 43: în viitor, o evaluare generală a securității dispozitivului va fi dată în setările sistemului. Cu toate acestea, nu este vorba despre importarea tuturor actualizărilor, așa cum s-ar putea aștepta. În schimb, se face o analiză a hardware-ului de bază, a firmware-ului asociat și a configurației acestuia.

Desigur, sună puțin misterios, așa că hai să încercăm cu câteva exemple. În acest moment, se verifică, de exemplu, dacă Secure Boot este activat pentru a proteja lanțul de pornire sau dacă versiunea BIOS/UEFI utilizată este la jumătate actualizată. Dar și dacă anumite funcții de protecție ale procesoarelor actuale sunt utilizate și dacă acestea sunt cu adevărat funcționale, fac parte din această analiză.

Aproape mai important: acest dialog oferă informații despre când au fost făcute modificări legate de securitate. De exemplu, dacă Secure Boot a fost dezactivat sau kernel-ul a fost modificat. Dacă nu ați făcut-o singur, ar putea cel puțin să indice un sistem compromis.

O primă încercare

Toate acestea au sens, fără îndoială, și totuș,i totul pare doar pe jumătate reușit. Pentru că oricât de utile ar fi aceste informații, o problemă-cheie este că utilizatorii au foarte puțin control asupra lor. Parțial, pentru că producătorul nu mai furnizează actualizări de firmware, parțial, pentru că este și o chestiune de decizii luate de distribuția utilizată – de exemplu, dacă Secure Boot este utilizat.

În acest sens, rămâne de văzut ce distribuții vor prelua acest dialog, în orice caz, nu ar trebui să fie inclus în viitorul Ubuntu 22.10. Și totul nu funcționează nici în versiunea actuală de testare a Fedora 37.

În esență, totuși, aceasta este, oricum, o prelucrare grafică a informațiilor pe care instrumentul de gestionare a firmware-ului fwupd o oferă deja. Dacă sunteți interesat de acest lucru, puteți utiliza comanda „fwupdmg security”, pentru a obține o astfel de defalcare în linia de comandă – chiar dacă se citește puțin criptic acolo pentru neexperti.

Web și software

Schimbare de subiect: Browserul web propriu al desktopului – cândva Epiphany – a ratat și câteva inovații interesante. Acum este mai ușor să instalați site-uri web ca aplicații în sistem și există o vizualizare separată, pentru a gestiona toate acestea. În plus, interfața a fost modernizată pe alocuri, nu în ultimul rând, funcția de captură de ecran pentru site-uri web întregi, este acum mai ușor de accesat.

Gnome Software evidențiază acum mai clar sursele disponibile pentru fiecare program.

Centrul software Gnome are un dialog reproiectat, pentru a alege dintre diferite surse de pachete. De asemenea, sunt furnizate informații dacă este un pachet „clasic” – de exemplu, în format RPM/DEB – sau soluții de distribuție încrucișată, precum Flatpak sau Snap. Dar au existat și alte ajustări ale suprafeței: Alte aplicații ale aceluiași dezvoltator sunt acum evidențiate în mod special.

Miscelannea

Contactele Gnome pot acum în sfârșit să importe și să exporte direct fișiere vCard. Aplicația Characters oferă diferite culori de păr și nuanțe de piele pentru multe emoji. Aplicația de calendar a lui Gnome a primit și o revizuire grafică. Există acum o bară laterală cu un calendar mic de prezentare generală, iar interfața de aici se adaptează și la dimensiune.

O notă secundară: Toate aceste ajustări adaptive se datorează, nu în ultimul rând, interesului în creștere pentru o categorie de dispozitive complet diferită: smartphone-uri – Purism, de exemplu, folosește câteva aplicații Gnome pentru Librem 5 și chiar o variantă a Gnome Shell – adică, suprafața centrală a desktopului pentru smartphone-uri este în prezent în curs de dezvoltare.

Gnome Shell și Mama

Vorbind despre Gnome Shell: Au existat diverse optimizări pentru aceasta și pentru managerul de ferestre-mamă, care ar trebui să mărească performanța. Noua versiune promite, de asemenea, un suport mai bun pentru multi-monitor, de exemplu, atunci când vă amintiți scalarea dorită.

În trecut, recunoașterea incorectă a adâncimii de culoare acceptate, a dus în mod repetat la întreruperi scurte, pe unele monitoare. Mulțumită recunoașterii îmbunătățite a afișajului, acest lucru ar trebui să fie acum un lucru din trecut. Mutter se ocupă și de gestionarea culorilor, care se găsea anterior într-o altă componentă a desktopului – Daemonul de setări Gnome. Nu în ultimul rând, acesta este și un pas important în direcția suportului HDR în curs de dezvoltare.

Au existat diverse îmbunătățiri ale tastaturii de pe ecran în Gnome Shell, iar VPN-urile Wireguard sunt acum afișate și în setările rapide. Cu toate acestea, ar fi și mai frumos dacă acestea ar putea fi configurate direct prin setările Gnome. Exact asta încă nu merge. Este bine că notificările sunt acum eliminate imediat, când focalizarea este schimbată – adică înainte ca timpul lor real de afișare să expire. De asemenea, nou este suportul pentru roțile de defilare de înaltă rezoluție pe unii șoareci actuali.

GTK

Noul dialog standardizat Despre din calendarul Gnome, altfel reproiectat.

Acum este utilizată versiunea 4.8 a setului de instrumente GTK deja menționat, care, printre altele, îmbunătățește performanța widget-urilor utilizate frecvent, cum ar fi vizualizarea listă și vizualizarea coloanei. Libadwaita, care este responsabil pentru aspectul aplicațiilor Gnome, conține acum și un design standardizat pentru dialoguri, iar acest lucru a fost, de asemenea, adoptat de multe programe.

Mediul de dezvoltare Build a fost, de asemenea, portat pe GTK4. În plus, există acum o vizualizare clasică a filei și o linie de stare cu tot felul de informații de context și o mai bună integrare cu instrumentul de analiză Sysprof. În plus, acum sunt oferite atât un stil de interfață deschis, cât și unul întunecat.

Disponibilitate

Gnome 43 este disponibil acum sub formă de cod-sursă pentru fiecare componentă, anunțul oficial poate fi găsit pe site-ul proiectului. În plus, noile versiuni vor fi incluse în curând în versiunile de dezvoltare ale multor distribuții Linux. De exemplu, Fedora 37 și Gnome 43, vor fi lansate în câteva săptămâni.

Dacă doriți doar să obțineți un gust al unui desktop Gnome modern, puteți descărca și Gnome OS , un sistem destinat exclusiv testării, care reflectă întotdeauna starea actuală de dezvoltare a desktopului.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii