PARTIDUL DE GUVERNĂMÂNT AL CANCELARULUI NEHAMMER A ASMUȚIT PRESA ÎMPOTRIVA ADMINISTRAȚIEI SOCIAL-DEMOCRATE A VIENEI!
EXPERȚII DIN ENERGIE AU DEMONSTRAT CĂ ACUZAȚIILE PRIVIND DETURNĂRI ȘI FINANȚĂRI ILEGALE DE MILIARDE DE EURO PENTRU FURNIZORUL DE ENERGIE AL VIENEI SUNT NEFONDATE!
De când ministrul de Finanțe, Magnus Brunner, a lansat duminică seara, 28 august, în presă, informații selectate despre Wien Energie, termeni precum „scandal speculativ”, „faliment” și „insolvență” au făcut furori în rândul cititorilor. După acuzații acerbe și declarații fulminante ale politicienilor, treptat, devine clar că tranzacțiile subiacente au fost procese normale pe piața liberalizată a energiei electrice. Faptele contrazic emoția inițială, sentimentele, imaginile și stările de spirit rămân – tactica partidului Popular, ÖVP, a funcționat.
O scrisoare către guvernul federal a unui ministru de finanțe al ÖVP, care brusc, noaptea târziu, evocă „catastrofe” în fața camerelor TV. A doua zi: primele pagini ale ziarelor scriu despre scandaluri, speculații de miliarde, chiar falimentul celui mai mare furnizor de energie al țării. Indignare până la frică, în rețelele sociale: este în pericol furnizarea energiei pentru două milioane de clienți ai Wien Energie? Și apoi? O conferință de presă și o discuție TV, scurtă și sobră, cu experți în energie, au fost suficiente și nu a mai rămas mult din focul de paie din mass-media. Aceste patru zile care au trecut de la declanșareascandalului, au arătat mai multe lucruri:
Că, la întrebarea cum Wien Energie generează energie electrică și cum cumpără și vinde electricitate pe bursa de electricitate, este complicat de răspuns – și având în vedere bilanțurile și sumele de miliarde, de multe ori, se suspectează prea repede următorul scandal gen Hypo.
Că partidul Popular – ÖVP, este satisfăcut pentru fiecare problemă potențială în aceste vremuri de criză, pentru a arunca acuzații către SPÖ, în loc să-și folosească responsabilitatea guvernamentală pentru a rezolva o problemă cu calm.
Că Wien Energie tranzacționează energia la bursă așa cum se obișnuiește, pentru că, altfel, prețurile la energie electrică ar fi evident semnificativ mai mari și că aceasta este o eroare de sistem, deoarece aprovizionarea cu energie, ca și alte mărfuri de bază, nu ar trebui lăsată la bursă. Căci, ca și companie, ar fi de dorit minimizarea riscurilor și nu doar speculații!
Mass meda e sigură: Wien Energie e falimentară și terminată!
„Guvernul federal trebuie să salveze Viena de criza electrică!”, titra, marți dimineața, 30 august, publicația „Kurier”. „Deci, miliardele au fost pariate!”, scria „Österreich” și afirmau că au existat speculații. „Speculații, tăcere și un scut protector”, scria și „Kleine Zeitung”. Cum a încurcat Wien Energie la bursă”, promitea să fie dezvăluit de falter.at, din interiorul paginii.
Prima pagină a „Falter” pe Wien Energie
Acum, situația se prezintă astfel: desigur, este obligația ta, ca jurnalist, să fii atent și să pui întrebări critice, atunci când afli că o companie energetică solicită împrumuturi sau titluri de valoare în sume uriașe și în foarte scurt timp, mai ales când sunt în joc miliarde de euro din banii din impozite. Acum, că Wien Energie, orașul Viena și experții externi în energie au explicat cu calm cum funcționează bursa de energie electrică, ne-am întrebat dacă a fost util modul în care au fost făcute titlurile și comentariile presei, arătate mai sus. Pentru că clienții de energie electrică, cititorii și contribuabilii, toți au fost dezinformați fără motive! Ei erau, pe bună dreptate, îngrijorați de facturile lor de energie electrică, care, oricum, cresc masiv. Au fost șocați de cifrele care circulau. Și erau supărați pentru că bănuiau că banii lor au fost și sunt risipiți neglijent. Sentimentele, imaginile capului și stările de spirit rămân. Sunteți încăpățânat. Povestea unei companii mari care speculează este mai ușor de spus decât de explicat cum funcționează tranzacțiile futures, apelurile în marjă și piețele liberalizate de energie electrică.
Ce trebuia explicat, a fost clarificat, ce trebuie vericat, va fi verificat!
Administrația social-democrată a orașului Viena și conducerea Wien Energie au încercat să remedieze și să clarifice situația, printr-o conferință de presă, ținută marți, 30 august. Peter Weinelt, șeful consiliului de supraveghere al furnizorului de energie, a explicat, deși într-un mod tehnic și orientat spre detalii, cum funcționează sursa de alimentare cu energie a Vienei. Precum și cum e când nu te poți baza pe hidroenergie. Când unele sisteme sunt folosite mai mult, cum și în ce codiții se vinde electricitatea. Și de ce trebuie organizate tranzacțiile de achiziții și vânzări cu luni, adesea cu ani, înainte pentru a minimiza riscurile. Riscuri precum a nu pune bază pe energia electrică produsă, cumpărarea a prea multă sau prea puțină electricitate și gaz, incapacitatea de a plăti prețuri în creștere, etc..
Wien Energie și-a propus întotdeauna un risc redus – cu alte cuvinte, opusul speculațiilor. Compania își dorește siguranța de a putea cumpăra și vinde energie electrică clienților, la prețurile convenite. Și dorește să arate că este capabilă să livreze energie și să plătească pentru ea! Când prețul pe megawatt/oră de energie electrică a urcat la peste 1.000 de euro în 26 august, Wien Energie a cerut Guvernului garanții de stat. Spre comparație: acum un an, 1 megawatt/oră costa 50 euro!!!
Wien Energie a cerut ajutor – și l-a primit, de la administrația orașului Viena, în această vară. Acum, ea cere ajutor guvernului condus de Partidul Popular. Acest ajutor era, practic, o garanție, de care compania avea nevoie. În tranzacțiile futures la bursă, vânzătorii trebuie să-și majoreze depozitul de valutăm dacă prețurile cresc. Wien Energie aavea nevoie de o linie de credit de două miliarde de euro din partea statului/Guvernului pentru asta. Marți, 30 august, situația arăta cu totul diferit: prețurile energiei electrice la Bursa de Valori din Leipzig au scăzut din nou, la 630 de euro pe MWh, iar problema Wien Energie era, pentru moment, rezolvată. Dealtfel, marți, 30 august, Wien Energie a trebuit să plătească un depozit de 798 milioane de euro, în loc de 2 miliarde! Asta arată cât de incredibil au evoluat prețurile la energie electrică în ultimele săptămâni.
Expertul în energie Benigi, despre televiziunea publică ORF: Guvernul a produs audiență și profit politic cu scandalul despre Wien Energie!
Dacă tranzacția futures este încheiată conform planificării, Wien Energie va primi înapoi banii depuși. Dacă, însă, Wien Energie nu poate plăti depozitul, firma va fi exclusă de la tranzacționarea la bursă, iar asta ar afecta și furnizarea de energie. De aceea, compania a cerut administrației orașului Viena și Guvernului Austriei să o ajute cu împrumuturi garantate. Deci, e evident că scopul companiei a fost să aibă mai multă securitate energetică, nu mai puțină!
Administrația Vienei și Wien Energie vor acum să facă totul limpee și, dacă este necesar, să închidă orice lacune în managementul riscurilor. Prin urmare, Biroul de Audit al orașului va examina și compania furnizoare de energie, casă nu existe nici un fel de dubii cu privire la ranzacțiile financiare efectuate. În plus, administrația Vienei va publica toate tranzacțiile Wien Energie, începând din 2020, pentru a arăta că nu există tranzacții speculative sau „vânzări din scurt”.
Conferința de presă a avut loc marți, 30 august, la prânz. O „masă rotundă” cu experți – inclusiv Peter Weinelt, a urmat seara, la televiziunea de stat, ORF. Weinelt a precizat: Nu există semne de speculație! Iar banii privind „dovada lichidității” nu vor dispărea nici ei!
Leitner Tarek (ORF): „Aveți impresia că, până la urmă, nu va fi nici un scandal financiar, în sensul că banii vor fi dispărut? Chiar așa?”
Benigni Johannes (Analist energetic, PVM Oil Associates GmbH): „Va fi o victorie cu cărțile pe masă. Presupun că va fi un profit uriaș. Dar, bineînțeles, va fi redus, pentru că va trebui să plătiți dobândă pentru această lichiditate, pe care nu o aveți aszi. Da, este incomod și va trebui să învățămdin asta!”
Leitner Tarek: „Sună foarte pozitiv, cel puțin din partea dvs!”
Benigni Johannes: „Da, foarte pozitiv, este la fel ca întotdeauna”.
Acum, deși cam târziu, mulți sunt liniștiți inclusiv jurnaliștii care au aruncat în media titlurile de scandal privind situația Wien Energie!.
Partidul lui Nehammer e fericit! Ce ne spune asta?
Potrivit site-ului kontrast.at, în urmă cu douăzeci de ani, Austria a fost una dintre primele țări din Europa care și-a liberalizat piața de energie electrică. Pe piața austriacă de energie electrică au fost multe lucruri diferite: clienții erau cumpărători și existau tarife stabilite de autorități. Din 2001, există concurență liberă. Și se aplică legile schimbului de energie electrică.
În lunile de criză, precum cea pe care ne confruntăm în prezent, asta înseamnă inclusiv prețuri puternic fluctuante și mai multă incertitudine pentru cei care cumpără și vând energie electrică, precum și pentru noi, consumatorii. S-ar putea crede că, în vremuri de criză ca aceasta, Guvernul este preocupat de asigurarea securității energetice, financiare, dar și în ce privește comunicarea. Dar ceea ce a declarat ministrul de Finanțe – și ceea ce ÖVP oferă și azi, după toate declarațiile, este oribil!
Magnus Brunner (ÖVP) vorbește despre o catastrofă în capitala țării. Ministrul popular de Finanțe persistă în suspiciunea că s-au speculat mulți bani – este povestea cea mai simplă! Mai simplă decât realitatea pieței de valori, cu reglementările sale și regulile complicate de acoperire!
Miercuri, 31 august, ÖVP – printr-un buletin informativ semnat de fostul premier Sebastian Kurz, a trimis un e-mail în care, împotriva realității, scria despre speculații și insolvență la Wien Energie. Pentru ÖVP, Wien Energie este, în primul rând, un subiect de campanie electorală, împotriva administrației socialiste a Vienei! Practic, este o încercare jalnică de distragere a atenției de la propriile rezultate mizerabile pe toate planurile, momentele jenante ale cancelarului și performanța foarte slabă în lupta împotriva inflației!
Dacă Guvernul și ÖVP ar cheltui la fel de multă energie pentru rezolvarea problemelor ca și pentru a face campanie electorală în beneficiul propriu, denigrându-și adversarii politici, Austria s-ar afla, probabil, într-o poziție diferită, în timpul celei mai grave inflații din ultimii 50 de ani.