sâmbătă, septembrie 23, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăEconomieSCHIMBĂRILE CLIMATICE AMENINȚĂ COMORILE CULINARE ALE EUROPEI!

SCHIMBĂRILE CLIMATICE AMENINȚĂ COMORILE CULINARE ALE EUROPEI!

Fermierii care produc alimente premium precum parmezanul sau brânza Raclette, se luptă să respecte regulile stricte de producție ale blocului european, pe măsură ce câmpurile se usucă din cauza secetei..De la brânzeturile de renume mondial din Franța până la jambon-ul spaniol, cele mai profitabile exporturi de alimente ale continentului sunt supuse tensiunii.

Delicatese de 70 de miliarde de euro – în pericol!

O secetă intensă, despre care oamenii de știință spun că ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, a afectat tot felul de recolte din Europa, inclusiv cerealele, legumele, mierea și vinul. Dar a pus în pericol și producția de specialități regionale europene, care sunt protejate sub un sigiliu UE, care le certifică calitatea și caracterul tradițional – și, în paranteză fie spus, le crește prețurile.

Evenimentele meteorologice mai dure și mai frecvente schimbă ciclurile de producție, ceea ce face mai dificil pentru producătorii acestor alimente gourmet să respecte rețetele și procedurile stricte și tradiționale pe care trebuie să le mențină.

Pierderea de profituri ar putea fi substanțială. Chiar anul trecut, alimentele și băuturile vândute sub aceste etichete de calitate, cunoscute sub denumirea de indicații geografice (IG), au generat venituri de peste 70 de miliarde de euro.

În Franța, care se mândrește cu peste 250 de astfel de etichete, fermierii de lapte din regiunea Savoia, producând brânzeturi precum Emmentalul de Savoie sau omologul lipicios al acesteia, Raclette de Savoie, spun că seceta a pârjolit preeriile înierbate care, de secole, sunt esențiale pentru dieta vacilor lor și, indirect, pentru rețetele brânzeturilor.

Thomas Dantin, fermier și reprezentant al fermierilor din Savoia, a spus că seceta a făcut ca acele prerii să fie „seci ca un preș”, încă din iunie, făcând imposibilă îndeplinirea cerințelor de pășunat ale IG.

250 de mărci franțuzești nu mai pot respecta standardele de calitate!

Fermierii din Savoia și alți câțiva producători francezi de indicații geografice au cerut derogări de la regulile de producție pe fondul secetei, pentru a le permite să continue să folosească timbrul profitabil al UE, deși nu respectă standardele, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, într-o conferință de presă de săptămâna trecută.

„Există o cerință ca [turmele] să se hrănească în primul rând cu iarbă de preerie, dar ce e de făcut, când nu există nimic de mâncat în preerie?…”, a spus Fesneau, referindu-se la cazul producătorilor de brânză din Savoia.

În sud-vestul Franței, fermierii din Piment d’Espelette, zonă protejată de UE, propice pentru agricultură, în regiunea ploioasă normală a Țării Bascilor, au obținut o derogare de la INAO – un organism guvernamental, care reglementează indicațiile geografice și alte sigilii de calitate, de la o regulă care le impune regula de lux ca piper să fie irigat doar cu apă de ploaie, regulă despre care și-au dat seama că e imposibil de aplicat, în această vară.

În total, un purtător de cuvânt a spus că INAO analizează cel puțin opt cereri de derogare, adăugând că se așteaptă să vină și mai multe astfel de cereri. Potrivit ziarului Le Parisienne, pe lângă Piment d’Espelette, INAO a acordat deja derogări la două vinuri din regiunea Bordeaux și producătorilor de brânză Saint-Nectaire.

Fesneau a spus că cererile ar trebui procesate cât mai repede posibil, pentru a evita daunele aduse de vânzarea alimentelor fără etichetele gourmet, ceea ce ar putea da o lovitură grea fermierilor deja tensionați și Uniunii Europene.

Căldura și seceta provoacă disperarea fermierilor!

Dar, în timp ce el a subliniat că scutirile sunt „temporare”, fermierii sunt îngrijorați de capacitatea lor de a se adapta la un mediu în schimbare, despre carese prevede doar că va deveni mai cald și mai uscat.

Tensiunea secetei din acest an de pe râul Po al Italiei, de care depinde 30% din agricultura industrializată a Italiei, înseamnă că producătorii de brânză parmezan s-au luptat să respecte propriile standarde de producție, deoarece vacile lor au produs mai puțin lapte. 

Producătorii de șuncă iberică de rasă pură, hrănită cu ghinde din Spania , Jamón de Bellota , spun că stejarii afectați de secetă au început să producă mai puține ghinde. Pentru a se adapta, Alfonso Blanco de la Ibesa, un grup de producători care vând șunca, au precizat că fermierii au fost nevoiți să se „ajusteze”, scăzând cantitatea de șuncă pe care o produc, în funcție de volumele mai mici de ghinde disponibile.

Amandine Legros, purtătoarea de cuvânt a grupului de lobby GI Origin EU, cu sediul la Bruxelles, a declarat că organizația lor nu are încă o viziune completă asupra impactului secetei din acest an, dar a spus că în anii secetoși anteriori, au fost înregistrate cereri similare de derogare. Un climat mai puțin stabil, a adăugat ea, „ar fi mai complicat pentru producători să respecte pe deplin specificațiile [de producție]”.

Eticheta nu mai pote fi respectată!

Dantin un reprezentant al fermierilor de lactate din regiunea Savoie, arată că iernile mai uscate și verile mai calde îi împing pe aceștia să apeleze la rezervele de iarnă mult mai devreme sau să cumpere furaje din alte regiuni.

„Nu am văzut niciodată așa ceva și este o problemă foarte greu de rezolvat!” – a precizat el el. „Atingând stocurile de iarnă din iunie… este ca și cum am avea două ierni, în fiecare an. Mulți dintre noi nu pot suporta aceste costuri și este, de asemenea, [rău] pentru eticheta noastră, care spune că vacile trebuie să se hrănească cu furaje cultivate local.”

„În fiecare vară, căldura devine din ce în ce mai puternică, iar iernile, mai blânde”, a spus Dantin, adăugând: „Ne-am minți singuri dacă am spune că schimbările climatice nu au nimic de-a face cu asta!”

Pe lângă schimbarea climatului, fermierii din UE se confruntă și cu amenințările de reglementare de la Bruxelles. Ei se tem că planurile de a ștampila etichetele nutriționale pe alimentele UE ar viza, în mod disproporționat indicațiile geografice., care tind să ajungă fie mai grase, fie mai sărate,

Dantin a declarat că sectorul va trebui să se adapteze, pentru a continua să producă alimente și băuturi emblematice ale UE, dar s-a temut pentru ceea ce ar putea aduce schimbările climatice.

„Trebuie să fim atenți, deoarece produsele noastre sunt, într-un fel, o promisiune pe care o facem consumatorilor!” – a declarat el, dar, referindu-se la încălzirea și seceta prelungită, a recunoscut că „Nu putem face nimic!”

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: