vineri, decembrie 13, 2024
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăEconomieSeceta conduce piețele energetice europene spre dezastru!

Seceta conduce piețele energetice europene spre dezastru!

Irina Slav

Irina este scriitoare pentru Oilprice.com cu peste un deceniu de experiență în scris despre industria petrolului și gazelor.

Piețele energetice și natura par să le aibă în Europa. Prețurile record la gaze, creșterea prețurilor cărbunelui și secetele care interferează cu generarea de energie electrică pe unele piețe-cheie s-au combinat pentru a împinge contractele de energie electrică din UE la maxime-record, pe măsură ce incertitudinea cu privire la iarna viitoare se adâncește.

Reuters a raportat la începutul acestei săptămâni că o serie de contracte de energie tranzacționate în UE au atins maxime, din cauza a ceea ce pare din ce în ce mai mult a o furtună de energie perfectă, care afectează fiecare sursă de energie, într-un fel sau altul.

„Se adună o serie de factori: piața nu este sigură dacă EDF (compania de servicii publice franceză) va crește suficient de mult disponibilitatea nucleară pentru iarnă, ceea ce explică diferențele de preț dintre cele două țări [Franța și Germania]”, a declarat analistul Rystad Energy, Fabian Ronningen la Reuters.

EDF a trebuit să reducă semnificativ rata de utilizare a capacității centralelor sale nucleare, deoarece secetele din Franța au redus disponibilitatea apei pentru răcirea reactoarelor. Dar seceta a venit pe lângă problemele anterioare: coroziunea reactoarelor, care a determinat compania să închidă unele dintre ele la începutul acestui an, reducând, efectiv, oferta de energie electrică disponibilă pentru vânzare pe piața internă sau regională.

Între timp, în Germania, producția de vânt este scăzută, la fel și nivelul apei din Rin – o rută-cheie de transport pentru lucruri precum cărbunele, de exemplu. Economia Germaniei este destul de dependentă de acest coridor de transport maritim crucial, dar atunci când nivelul apei este extrem de scăzut, expeditorii, pur și simplu, nu pot încărca volumul obișnuit de marfă, ceea ce înseamnă că cărbunele și alte mărfuri ajung la destinații în cantități mai mici și mai lent.

Seceta afectează, de asemenea, producția de hidroenergie, adăugând la îngrijorările legate de aprovizionarea viitoare. Din cauza secetei, Norvegia, care generează mai mult de două treimi din electricitate din hidroenergie, a anunțat că va reduce exporturile de energie electrică, amenințând furnizarea altor țări europene în cel mai rău moment posibil. În Marea Britanie, se vorbește despre întreruperi de elecricitate.

Între timp, fluxurile de gaze ale Gazprom către Europa rămân mult mai scăzute decât de obicei, și principalul stat rus a avertizat săptămâna aceasta că prețurile gazelor pe piața europeană la fața locului ar putea depăși 4.000 de dolari la 1.000 de metri cubi. Recent, prețurile-spot au spart bariera de 2.500 de dolari.

„Prețurile-spot la gaze în Europa au ajuns la 2.500 de dolari (pe 1.000 metri cubi). Potrivit estimărilor conservatoare, dacă o astfel de tendință va persista, prețurile vor depăși 4.000 de dolari la 1.000 de metri cubi în această iarnă”, a spus Gazprom.

Uniunea Europeană a trecut rapid de la gazul rusesc la LNG din SUA, pe fondul crizei din Ucraina, dar viteza nu a fost suficientă: capacitatea de export de LNG din SUA nu este nelimitată, iar producătorii au și alți clienți, în Asia. Pe măsură ce sezonul de iarnă se apropie, cumpărătorii asiatici au devenit mai dispuși să plătească prime mari pentru orice LNG, ceea ce a intensificat concurența pentru un număr limitat de tancuri LNG.

Nu e de mirare, așadar, că prețurile la electricitate în unele părți ale Europei au atins recorduri. Și mai puțin mă miră că industriile încep să cedeze, conform unui raport recent al Bloomberg. Raportul a menționat că contractul de energie electrică al Germaniei pentru anul următor a crescut la peste 530 de euro pe MWh la începutul acestei săptămâni, ceea ce a constituit o creștere de 500% în ultimele 12 luni. Nici o industrie nu poate absorbi nevătămată un asemenea șoc de preț, iar industria germană nu a făcut-o.

Germania a trebuit să plătească echivalentul a peste 15 miliarde de dolari pentru a salva una dintre cele mai mari companii de gaze, Uniper, la începutul acestui an. Gigantul de produse chimice BASF a avertizat că o lipsă de gaze ar putea face ravagii în industrie. Topitoriile de aluminiu și zinc se închid, la fel și fabricile de îngrășăminte, toate din cauza prețurilor record la gaz și electricitate.

Ușurarea nu este la vedere decât dacă se consideră umplerea cavernelor de stocare a gazelor din Europa o formă de ușurare. CE a stabilit un obiectiv de 80% pentru ratele de umplere a depozitelor, până la 1 octombrie. Statele membre sunt pe cale să atingă această țintă înainte de termen, dar acest lucru a avut un cost: factura de gaz a UE în acest an este de zece ori mai mare decât în mod normal și se ridică la peste 51 miliarde de dolari.

În plus, stocarea în sine nu va fi suficientă pentru a menține economiile europene în cursul lunilor de iarnă. UE va avea nevoie de mai mult gaz ca și pentru aprovizionarea obișnuită. În afară de SUA, există puține alte locuri în care îl poate obține. Ar putea fi motivul pentru care șeful autorității germane de reglementare a energiei a avertizat că cea mai mare economie a UE va trebui să reducă consumul de gaze cu o cincime, pentru a evita penuria și raționalizarea în timpul iernii.

„Cu cât mai mult timp cresc aceste prețuri, cu atât acest lucru se va simți în întreaga economie!”, a declarat Daniel Kral, economist senior la Oxford Economics, pentru Bloomberg, săptămâna aceasta. „Amploarea creșterii și amploarea crizei nu este comparabilă cu nimic din ultimele decenii”.

Este regretabil că Europa se confruntă cu o criză fără precedent după alta. Și încă s-ar putea înrăutăți, pe măsură ce embargoul petrolului împotriva Rusiei începe la sfârșitul anului.

Analiștii au avertizat că acest lucru ar putea duce la creșterea prețurilor la petrol. Acest lucru se va adăuga, la rândul său, la creșterea presiunii la energia electrică, din cauza trecerii de la gaz la petrol, pe care unele utilități de servicii publice din Europa au implementat-o, pentru a se proteja de prețurile care servesc pentru interzicerea gazului.

ARTICOL PRELUAT DE PE https://karensmithdotblog.wordpress.com: https://karensmithdotblog.wordpress.com/2022/08/20/seceta-conduce-pietele-energetice-europene-spre-dezastru/

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii