sâmbătă, septembrie 23, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăSănătateSuplimentele cu vitamina D pot ajuta la reducerea inflamațiilor cronice!

Suplimentele cu vitamina D pot ajuta la reducerea inflamațiilor cronice!

  • Cercetătorii au investigat efectele vitaminei D asupra inflamației sistematice de grad scăzut
  • Ei au descoperit că deficitul de vitamina D duce la niveluri mai mari de biomarkeri inflamatori
  • Specialiștii au ajuns la concluzia că îmbunătățirea nivelului vitaminei D în rândul pacienților cu deficit le-ar putea reduce riscul sau severitatea bolilor cronice cu componente inflamatorii

Inflamația sistematică de grad scăzut se caracterizează prin eliberarea prelungită a moleculelor inflamatorii și este legată de diverse stări de sănătate.

În timp ce vitamina D este cunoscută în mod clasic pentru reglarea nivelului de calciu, studii recente au arătat că ea poate juca un rol și în modularea răspunsului inflamator al organismului.

De exemplu, cercetările au legat concentrațiile de vitamina D din sânge cu nivelurile de proteină C reactivă (CRP), un biomarker inflamator, utilizat pe scară largă.

Cu toate acestea, rămâne necunoscut faptul dacă nivelurile scăzute de vitamina D cresc nivelul CRP, așa cum s-a demonstrat în cazul monitorizat. Recent, cercetătorii au examinat dovezile dacă nivelurile de vitamina D influențează nivelul CRP, se arată într-un nou studiu.

Cercetătorii au raportat o legătură directă între nivelurile scăzute de vitamina D și nivelurile mai ridicate ale CRP. Ei spun că descoperirile lor ar putea oferi un biomarker important pentru identificarea persoanelor cu risc de boli inflamatorii.

„Există tot mai multe dovezi că îmbunătățirea nivelului de vitamina D reduce riscul de boli autoimune, inclusiv de diabet de tip 1, scleroză multiplă și alte tulburări inflamatorii, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare” – a declarat dr. Michael F. Hollick, profesor de medicină la Facultatea de MEdicină din cadrul Universității din Boston, pentru rvista Medical News Today.

„Acest lucru este, de asemenea, în concordanță cu observația recentă, conform căreia acei adulți care au luat 2000 UI de vitamina D3, zilnic, timp de până la 5 ani, au redus riscul tuturor tulburărilor autoimune cu 22%, în comparație cu grupul placebo”, a precizat el. Studiul a fost publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie.

Mai puțină Vitamina D = mai multă inflamație!

Pentru studiu, cercetătorii au examinat date de la 294.970 de persoane neînrudite, de ascendență alb-britanică, de la Biobank, din Marea Britanie. Datele de sănătate au inclus nivelurile serice de 25-hidroxivitamina D- sau 25(OH)D- – o măsură standard a vitaminei D – și concentrațiile CRP, alături de datele genetice. Concentrația medie de 25(OH)D a fost de 50 nmol/L, în timp ce 11,7% au avut concentrații sub acel prag de deficiență, de 25 nmol/L. Participanții au completat, de asemenea, chestionare care oferă informații despre sănătatea și stilul lor de viață.

După analizarea datelor, cercetătorii au descoperit, printre participanți, că doar cei care aveau deficiență de vitamina D aveau niveluri crescute de CRP.

De asemenea, au descoperit că creșterea nivelului de vitamina D în rândul pacienților cu deficit de Vitamina D poate ajuta la atenuarea severității inflamațiilor. Cercetătorii au observat că acest lucru susține un efect de prag propus anterior, care sugerează că corectarea deficienței de vitamina D poate reduce inflamația și poate atenua riscul de boli inflamatorii. Cercetătorii au remarcat în continuare că concentrația CRP prezisă genetic nu pare să afecteze nivelurile de vitamina D, atât în ​​analizele statistice liniare, cât și în cele neliniare.

Reducerea riscului autoimun

Când a fost întrebat cum nivelurile de vitamina D pot influența nivelurile de inflamație, dr. Elina Hypponen , profesor de epidemiologie nutrițională și genetică la Universitatea din Australia de Sud, unul dintre autorii studiului, a declarat pentru MNT :

„În experimentele celulare și animale, vitamina D hormonală inhibă producția de citokine inflamatorii, cum ar fi interleukina-12 (IL-12).”

În lucrare, cercetătorii au remarcat că vitamina D ar putea promova, de asemenea, producția de IL-10, o citokină antiinflamatoare.

Dr. Bruce Hollis , profesor de pediatrie la Universitatea Medicală din Carolina de Sud, care nu a fost implicat în studiu, a fost de acord cu prof. Hypponen și a remarcat că „acestea sunt puncte de control binecunoscute ale vitaminei D, la nivel celular”.

„A spune că vitamina D este un regulator imun important, este o subestimare!” – a declarat eminentul profesor pentru MNT .

Cercetătorii au ajuns la concluzia că îmbunătățirea stării vitaminei D în intervalul de deficiență, ar putea reduce inflamația sistemică de grad scăzut și ar putea atenua riscul afecțiunilor legate de inflamații.

Întrebat despre limitele studiului, prof. Hypponen a remarcat că studiul lor a investigat doar efectele vitaminei D asupra CRP și nu poate fi folosit pentru a confirma mecanismele care stau la baza legăturii. LA rândul său, dr. Nik Tsotakos , profesor asistent de biologie la Universitatea de Stat din Pennsylvania, care nu a fost implicat în studiu, a declarat:

„Studiul este foarte bine realizat și este important de menționat că datele provin de la un grup numeros. de sute de mii de indivizi. Limita studiului este că inflamația a fost determinată exclusiv de nivelurile CRP, care, deși este un marker sensibil, nu este unul specific.

Suplimente cu vitamina D 

Întrebat dacă ar putea fi important ca oamenii să verifice dacă au deficit clinic de vitamina D înainte de a lua suplimente, Dr. Hollis a împărtășit propria sa recomandare:

„Aș recomanda să luați zilnic un supliment de vitamina D! Eu, personal, recomand un nivel circulant de 25(OH)D, să fie de 50 ng/ml. Din nou, personal, iau un supliment de 10.000 UI/zi, la fel ca întreaga mea familie și nu am întâmpinat nicio problemă în acest sens, în ultimii 15 ani. Se poate face un test de sânge, dar administrarea suplimentului este ușoară și sigură.”

„De obicei, suplimentele de vitamina D eliberate fără prescripție medicală conțin doze relativ mici, care sunt, în general, foarte sigure. Acestea fiind spuse, suplimentele sunt adesea luate de acei oameni care nu au nevoie de ele, așa cum ar fi cazul celor mai mulți oameni care trăiesc un stil de viață activ în timpul verii”, a adăugat dr. Hypponnen.Când aveți îndoieli, un test de sânge ar putea ajuta să arătați dacă aveți o deficiență.

De la sfârșitul toamnei până la sfârșitul primăverii, poate fi util să luați Vitamina D în plus!

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: