În amendamentele la noile Legi ale Justiției trimise la Parlament, Coaliția pentru Națiune propune o reglementare mai clară pentru respectarea de către magistrați a Constituției României: “Jur să respect Constituția, supremația ei și legile țării”. CpN solicită păstrarea sancțiunii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR. Coaliția pentru Națiune cere modificări pentru a se evita concentrarea puterii în mâinile șefilor (Amendamentele)
scris de GEORGE TĂRÂȚĂ

Jurământul pe care magistrații trebuie să îl depună la începerea activității ar putea fi modificat, pentru a se întări garanția privind respectarea Constituției României de către judecători și procurori. Coaliția pentru Națiune (CpN), partid condus de avocatul Dan Chitic (foto stânga), cere introducerea în lege a obligativității ca magistrații să jure pentru respectarea supremației Constituției României.
Concret, în amendamentele lucrate de vicepreședintele CpN, avocatul Adrian Toni Neacșu (foto dreapta), care au fost trimise comisiei parlamentare care va discuta noile Legi ale Justiției adoptate de Guvernul Ciucă și elaborate de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, amendamente care vor fi susținute de deputatul Dumitru Coarnă, Coaliția pentru Națiune cere modificarea textului jurământului pe care magistrații trebuie să îl depună. Conform actualei Legi 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și noii Legi privind statutul judecătorilor și procurorilor, adoptată de Guvernul Ciucă, jurământul are următoarea formă:
“Jur să respect Constituția și legile tarii, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.
În amendamentele trimise la Parlament, CpN propune completarea jurământului pentru a se întări garanția privind respectarea Constituției României, în sensul că magistrații să jure pentru respectarea inclusiv a supremației Constituției.
Iată amendamentul Coaliției pentru Națiune:
“Art. 81 – (1) Înainte de a începe să-și exercite funcția, judecătorii și procurorii depun următorul jurământ: ‘Jur să respect Constituția, supremația ei și legile țării, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fară părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu!’”.
Iată motivarea CpN pentru acest amendament:
„Potrivit art. 1 alin. 5 din Constituția României: ‘În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor, este obligatorie.’
Respectarea Constituției, respectarea legilor, respectiv respectarea supremației Constituției, constituie valori și obligații constituționale distincte, care trebuie să se reflecte în jurământul pe care judecătorii și procurorii îl depun la investirea în funcție. În timp ce Curtea Constituțională este grantul supremației Constituției (art. 142 alin. 1), judecătorii și procurorii, ca de altfel toate autoritățile publice, au obligația ca în activitatea lor să respecte această supremație”.
Evident, propunerea Coaliției pentru Națiune, una cât se poate de corectă și sănătoasă din punctul nostru de vedere, vine în contextul în care ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a eliminat din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor sancțiunea pentru magistrații care nu respectă deciziile CCR, susținând primatul dreptului european. O măsură care constituie un grav atentat la suveranitatea națională și prin care se dă, practic, liber la nerespectarea deciziilor CCR, implicit la nesocotirea Constituției României.
De altfel, CpN solicită păstrarea în lege a sancțiunii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor obligatorii ale Curții Constituționale.
Dictatura șefilor trebuie evitată
Pe de altă parte, o altă problemă extrem de gravă, sesizată de Coaliția pentru Națiune este cea privind prevederile din noile Legi ale Justiției care concentrează puterea în mâinile șefilor de instanțe și parchete. Este vorba despre dispozițiile introduse de Cătălin Predoiu în viitoarea Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor, potrivit cărora vicepreședinții de instanțe și adjuncții parchetelor vor fi numiți la propunerea șefilor de instanțe și parchete. În acest context, CpN propune, prin amanedamentele trimise la Parlament, ca inclusiv aceste funcții să fie ocupate prin concurs.
Prezentăm forma noii Legi privind statutul judecătorilor și procurorilor referitoare la numirea în funcții de conducere la instanțe și parchete:
„Art. 151 – (1) Numirea în funcțiile de președinte la judecătorii, tribunale, tribunale specializate și curți de apel, precum și numirea în funcțiile de procuror general al parchetului de pe lângă curtea de apel și prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunal, tribunal specializat sau judecătorie, se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de câte ori este necesar, de Consiliul Superior al Magistraturii, cu sprijinul Institutului Național al Magistraturii.
(2) Numirea în alte funcții de conducere decât cele prevăzute la alin. (1) din cadrul judecătoriilor, tribunalelor, tribunalelor specializate și curților de apel și al parchetelor de pe lângă acestea, se face fără concurs sau examen, la propunerea președintelui instanței sau a conducătorului parchetului, potrivit procedurii prevăzute de prezenta lege”.
Prezentăm amendamentul CpN referitor la numirea în funcții de conducere la instanțe și parchete:
„Art. 151 – (1) Numirea în funcțiile de președinte și vicepreședinte la judecătorii, tribunale, tribunale specializate și curți de apel, precum și numirea în funcțiile de procuror general al parchetului de pe lângă curtea de apel și prim-procuror al parchetului de pe lângă tribunal, tribunal specializat sau judecătorie, se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de câte ori este necesar, de Consiliul Superior al Magistraturii, cu sprijinul Institutului Național al Magistraturii”.
- Citiți aici amendamentele CpN la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor: https://www.luju.ro/static/files/2022/septembrie/12/Amendamente_Lege_statut.pdf
- Citiți aici amendamentele CpN la Legea privind organizarea judiciară: https://www.luju.ro/static/files/2022/septembrie/12/Amendamente_Lege_organizarea_judiciara.pdf
- Citiți aici amendamentele CpN la Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii: https://www.luju.ro/static/files/2022/septembrie/12/Amendamente_Lege_CSM.pdf
ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.luju.ro: https://www.luju.ro/schimbari-in-juramantul-magistratilor-in-amendamentele-la-noile-legi-ale-justitiei-trimise-la-parlament-coalitia-pentru-natiune-propune-o-reglementare-mai-clara-pentru-respectarea-de-catre-judecatori-si-procurori-a-constitutiei-romaniei-jur-sa-respect-con