sâmbătă, septembrie 23, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăNatură și Protecția MediuluiTehnologia „orașului-burete” va opri inundațiile?

Tehnologia „orașului-burete” va opri inundațiile?

RADU JACOTĂ

Când vă gândiți la regiunile afectate de inundații și de precipitații abundente, Orientul Mijlociu nu este, probabil, prima care vă vine în minte.

Dar inundațiile recente care au blocat Fujairah și Muscat din Oman, ar putea deveni, în curând, un eveniment obișnuit, au avertizat experții.

O parte a soluției constă în tehnologii care premit scurgerea apei în condiții de siguranță. Termenul de „burete” este folosit pentru a descrie zone urbane unde vegetația, arborii sau parcurile pot să absoarbă ploaia și să prevină inundațiile.

Printre orașele care au adoptat deja acest model prin îmbunătățirea sistemelor de drenaj se numără New York, Shanghai și Cardiff.

Conform unui raport recent al Forumului Economic Mondial (WEF), soluțiile naturale de absorbție a apei din mediul urban sunt cu 50% mai accesibile decât alternativele create de om și cu 28% mai eficiente.

Unul dintre principalele obstacole în calea adoptării pe scară largă a acestui model a fost percepția că instalarea de noi sisteme de drenaj în orașe ar fi prohibitiv de costisitoare.

Dar în zonele joase sau câmpiile inundabile, se pot construi instalații de depozitare a apei, din materiale permeabile, timp de până la un deceniu, susține Chandra Dake, directorul executiv al Dech Rechsand, o companie din Dubai, specializată în soluții durabile.

Pot varia în mărime, dar, în cazul unor ploi abundente, ar putea acționa ca bazine de captare.

Experții din hidrologie cred că acesta ar putea fi răspunsul la o problemă care va deveni mai frecventă, din cauza apariției schimbărilor climatice și a creșterii temperaturilor globale.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.national.ro: https://www.national.ro/tehnologie/tehnologia-orasului-burete-va-opri-inundatiile-774779.html

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: