În doar câțiva ani, trotinetele electrice închiriate au cucerit Parisul, la fel ca multe orașe din Europa. Potrivit utilizatorilor, sunt ieftine, rapide, plăcute, practice și, desigur, electrice. Dar sunt chiar bune pentru mediu?
Parizienii pe care i-au întâlnit reporterii euronews.com, nu păreau prea siguri.
„Cred că este bine pentru că folosește doar electricitate”!, a spus unul. „Acest lucru generează dioxid de carbon? Nu știam asta”!, a spus altul.
„Față de metrou, nu știu dacă e mare diferență!” a spus un al treilea.
De șase ori mai mult CO2 decât metroul!
Ei bine, există o diferență. Un studiu realizat la Paris a arătat că, cu 0,6 kilograme de CO2 la zece kilometri, trotinetele electrice emit de șase ori mai mult decât metroul, chiar dacă acesta au emisii de trei ori mai puțin decât mașina.
Și doar 13% din călătoriile cu scuterul ar fi fost altfel făcute cu mașina, taxiul sau autobuzul. Deci, trotinetele electrice înlocuiesc, în principal, mijloacele de transport mai puțin poluante.
Așadar, autorul raportului Anne de Bortoli, director de cercetare pentru neutralitatea carbonului la Politehnica din Montreal, trage o concluzie oarecum negativă asupra impactului scuterelor electrice, chiar dacă la Paris s-au făcut unele îmbunătățiri.
„Astăzi, majoritatea operatorilor au reușit să reducă impactul managementului flotei de trotinete!”, spune ea.
„Și, ca rezultat, majoritatea emisiilor de gaze cu efect de seră provin din fabricarea trotinetelor/scuterelor. Au o baterie mică, care are o amprentă de carbon deloc neglijabilă, dar principala problemă este cadrul din aluminiu, care are la fabricare, o amprentă de carbon foarte, foarte mare – vorbim despre amprenta la sol”.
Poluarea apelor
Pe deasupra, există și abuzul utilizatorilor. La Paris, Insula Lebedelor a fost redenumită Insula Scooterelor, de către Raphaël și tatăl său, pescari-vedete, care își împărtășesc videoclipurile pe rețelele de socializare.
„Am pescuit din pă cel puțin 170 de trotinete, de-a lungul a aproximativ trei ani!”, spune el. „Nu știu ce vor să facă cu ele, dar nu văd rostul să le arunce în apă!
Pentru a limita poluarea, operatorii se asigură că bateriile sunt izolate în carcase impermeabile. Dar oamenii de știință spun că protecția perfectă nu există.
„Ne lipsesc studiile despre cum se corodează aceste baterii, atunci când sunt lăsate în mediu!”, spune Jérôme Gaillardet, de la l’Institut De Physique Du Globe De Paris.
„Probabil că cele mai periculoase pentru mediu sunt metalele precum nichelul, plumbul și mercurul, care nu sunt prezente în cantități uriașe, dar care există în aceste baterii. Dar nu ar trebui să neglijăm și crearea a ceea ce numim nanoparticule, care sunt particule mici, care transportă metale în interiorul lor și care își pot găsi drum în aproape orice țesut viu și pot contamina întregul lanț alimentar!”.
Un lucru este cert, afacerea cu scutere electrice merge bine în Europa, veniturile estimate să crească anual cu aproximativ 15%, până în 2026. Dar va ajuta cu adevărat la reducerea poluării transporturilor?! Acest lucru va depinde, în principal, de eforturile depuse de companiile implicate.