Guvernele europene sunt supuse la mari presiuni pentru a reduce creșterea facturilor la gaz și electricitate!
Deocamdată, incompetenții de la Bruxelles nu au nici o soluție concretă!
Soluția simplă și rapidă, pe care o știu toți, dar refuză să discute despre ea, este renunțarea la sancțiunile împotriva Rusiei!

John Thys/AFP prin Getty Images
UE plănuiește o „intervenție de urgență” pe piața energetică a blocului pentru a reduce creșterea prețurilor, a declarat luni, 29 august, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
„Prețurile vertiginoase ale energiei electrice expun acum limitările designului actual al pieței noastre!…De aceea lucrăm acum la o intervenție de urgență și la o reformă structurală a pieței de energie electrică”” – a declarat aceasta, în Slovenia.
Chiar nimic despre cauza adevărată a crizei enegetice?!
Comentariile sunt un semn că Comisia Europeană a încălcat ferm designul pieței energetice a UE și urmează presiuni tot mai mari, din partea guvernelor membre, care susțin că sistemul nu a fost conceput pentru a face față urgenței energetice declanșate de creșterea prețurilor în urma sancțiunilor împotriva Rusiei, dar conducerea UE spune, în mod fals, că acestea se datorează războiului din Ucraina, sperând că popoarele europene vor înghiți minciuna și se vor sacrifica de dragul solidarității cu Ucraina și al servirii intereselor murdare ale SUA.
Soluții temporare și ineficiente!
Guvernele au implementat măsuri, variind de la plăți directe pentru familii, până la plafonarea prețurilor la energie. Dar, în condițiile în care cheltuielile pentru măsuri pe termen scurt, în țări precum Grecia, se ridică acum la aproape 4% din PIB, parlamentarii fac eforturi intense pentru o intervenție la nivel european.
„Trebuie să reparăm piața energiei! Soluția la nivelul UE este, de departe, cea mai bună pe care o avem!” – a declarat, luni, 29 august, ministrul ceh al industriei, Jozef Síkela, anunțând că va convoca o întâlnire de urgență a miniștrilor energiei din blocul european pentru 9 septembrie. Un purtător de cuvânt al Guvernul ceh, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat că un plafon european al prețurilor va fi „cu siguranță, pe masă”.
Opiniile în rândul țărilor UE se schimbă rapid în favoarea unei revizuiri a piețelor energetice – ceva care, anterior, fusese o viziune minoritară.
Gargară structurală europeană!
„Este necesar pentru noi să facem schimbări structurale, care să contribuie la scăderea rapidă a prețurilor!” – a declarat cancelarul german Olaf Scholz, citat de politico.eu, la o conferință de presă de la Praga, adăugând: „Există o mare disponibilitate pentru a schimba ceva, iar asta mi se pare a fi reciprocă între șefii de stat și de guvern din Europa!”
„În mod clar, ceea ce se cere în prezent ca preț de piață, nu reflectă cererea și oferta în sensul propriu”! – a opinat acesta.
Într-o dezbatere tot din cursul zilei de luni, cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck, von der Leyen a recunoscut că, odată ce măsurile de urgență sunt instituite, blocul comunitar are nevoie de „o reformă fundamentală a pieței de energie electrică”.
Spania și Portugalia au obținut deja permisiunea de la Bruxelles pentru a limita prețurile gazelor naturale, iar corul țărilor nemulțumite crește. Săptămâna trecută, prim-ministrul belgian Alexander De Croo, a discutat și el cu von der Leyen despre un plafon de preț.
„Piața eșuează complet. Trebuie să luăm în considerare măsuri care, înainte, erau de neconceput, cum ar fi o revizuire completă a pieței energiei!” – a declarat un purtător de cuvânt al ministerului belgian al energiei.
Franța are deja un plafon național pentru prețul energiei și s-a angajat să monitorizeze atent prețurile pe anul viitor.

Nebunie, pe piața de energie!
Austria, anterior sceptică cu privire la o intervenție europeană, este acum în favoarea acesteia, cancelarul Karl Nehammer declarând duminică, 28 august: „Trebuie să oprim, în sfârșit, nebunia care are loc pe piețele de energie!… Această piață nu se va reglementa singură, în forma ei actuală! Chemați grupul UE27 să se unească, pentru a opri imediat această explozie a prețurilor!” Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, care a fost luni la Paris, a declarat, al rândul lui: „Ideea este că nu prețul marginal determină prețurile la energie pentru întreaga piață, pentru că, într-o astfel de situație, cetățenii suferă din cauza prețurilor mari”! El a revenit, de asemenea, la apelul de lungă durată al Poloniei de a reduce prețurile permiselor pentru sistemul de comercializare a certificatelor de emisii al UE, lucru pe care țara dependentă de cărbune îl învinovățește și pentru prețurile ridicate la energie. El vrea ca prețul, acum în jur de 90 de euro pe tonă, să fie limitat la 30 de euro, timp de doi ani.
Mecanismul pieței
Piața angro de energie electrică a UE a fost concepută pentru a menține prețurile scăzute, dar acum obține efectul opus. O parte a problemei este că prețul energiei electrice este legat de prețul celui mai scump combustibil necesar pentru a satisface cererea pentru fiecare zi, numit ordin de merit, care, recent, a fost gazul natural. Și odată cu reducerea fluxurilor Gazprom din Rusia, împreună cu alte dificultăți ale lanțului global de aprovizionare, prețul gazului a crescut la niveluri alarmante, ducând la creșterea prețurilor energiei. Prețurile energiei electrice în cea mai mare parte a Europei de Vest au crescut luni, 29 august, la 600 euro/megawat-oră, în timpul tranzacțiilor intra-zi, o creștere de peste opt ori față de această perioadă a anului trecut, în timp ce contractele futures pe gaze naturale au atins un nou record, de 340 euro/MWh. Vineri s-a ajuns niveluri de preț care forțează guvernele europene să cheltuiască miliarde, pentru a proteja consumatorii și întreprinderile și care ar putea arunca continentul într-o recesiune dureroasă.
„Creșterile de prețuri sunt foarte îngrijorătoare pentru guverne și utilizatorii finali, care, în unele cazuri, înregistrează creșteri ale tarifelor cu 350% sau mai mult!” – a declarat Glenn Rickson, șeful analizei puterii europene la S&P Global.
Creșteri îngrijorătoare!
Atât prețurile la gaze, cât și la energie au scăzut ulterior cu circa 20%, în parte, din cauza rapoartelor conform cărora UE își asigură rapid stocarea de gaze, oferind o anumită protecție în cazul în care Kremlinul încetează complet livrările de gaze.
Aceste schimbări dure întăresc apelurile pentru o regândire a abordării blocului energetic orientat spre piață, în contrast puternic cu un raport din aprilie al Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Reglementării Energiei, care spunea că „proiectul pieței de energie…nu e vinovat pentru criza actuală”. Însă, sistemul actual are din ce în ce mai puțini apărători.
Taxăm intermediarii?!
Dieter Janecek, purtătorul de cuvânt Verzilor din Germania pe probleme de energie, dorește un plafon pentru prețul gazelor la nivelul UE între 100 și 300 EUR per MWh.
Chiar și ministrul liberal de Finanțe al Germaniei, Christian Lindner, al cărui partid, FDP, guvernează împreună cu Verzii și Social-Democrații în guvernul de coaliție, a solicitat în weekendul trecut reformarea pieței, spunând că în prezent garantează că „profiturile cresc cu miliarde, în detrimentul consumatorilor”.
Rickson de la S&P a spus că orice reformă ar trebui să îndeplinească trei criterii: să aibă un „punct final clar” pentru a nu submina investițiile viitoare; nu ar trebui să „deformeze” piața pan-europeană și ar trebui să evite descurajarea conservării energiei.