joi, iunie 1, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăEconomieVÂNZAREA PATRIMONIULUI INDUSTRIEI ENERGETICE!

VÂNZAREA PATRIMONIULUI INDUSTRIEI ENERGETICE!

Procedura privind bunurile care depășesc 5 milioane lei: „Privatizările defectuoase au dus, de-a lungul timpului, la pierderi imense de bani!” (Document)

Lumea Banilor

sursa foto: Playtech.ro

Vânzarea elementelor de patrimoniu din industria energetică, a căror sumă depășește 5.000.000 lei, nu se poate face decât în urma unei legi aprobate de Parlament. Asta prevede propunerea legislativă privind protejarea patrimoniului entităților din industria energetică.

Inițiatorii precizează că legislația din România nu conține norme care să protejeze patrimoniul regiilor autonome sau al complexurilor energetice, al societăților comerciale și al companiilor naționale de interes național și strategic, precum și al instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național. Astfel, deși s-au făcut retehnologizări și modernizări, patrimoniul se poate vinde la prețuri inferioare chiar sumelor plătite.

În expunerea de motive, se arată că este necesară protejarea patrimoniului din industria energetică, incluzând reglementarea mai strictă a condițiilor de înstrăinare.

Astfel, proiectul prevede că înstrăinarea elementelor de patrimoniu ale entităților din industria energetică, a căror suma depășește 5.000.000 lei, să nu poată fi făcută decât ca urmare a voinței politice a Parlamentului, exprimată prin lege, în urma dezbaterilor parlamentare.

Privatizări păguboase
Potrivit inițiatorilor, patrimoniul acestor entități reprezintă un bun foarte valoros, cu un deosebit rol economic, social și strategic, fiind de o valoare națională deosebită. Privatizările defectuoase au dus, de-a lungul timpului, la pierderi imense de bani la bugetul de stat, la pierderea multor locuri de muncă, la pierderea unor interese strategice. Pragul valoric prevăzut prin lege, are rolul de a delimita entitățile, a căror valoare de piață este mare. Doar asupra vânzării lor se va pronunță Parlamentul, se arată în proiect.

Pierderi imense
„Oprirea, închiderea, insolvența și vânzarea companiilor de stat care au datorii sau care au pierderi a fost, din păcate, continuu preferate de-a lungul anilor, în detrimentul realizării unor planuri de restructurare. Iar asta a dus la pierderi imense pentru patrimoniu, buget, bogăția, stabilitatea și siguranța națională.

Se impune ca deciziile importante legate înstrăinarea elementelor de patrimoniu cu valoare deosebită, de interes național și strategic, să fie analizate de Parlament. Intervenția legislativă propusă este de natură a proteja patrimoniul regiilor autonome, al complexurilor energetice, al societăților comerciale și al companiilor de interes strategic, precum și al instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național, decizia trecând prin voința Parlamentului, dată fiind importanta ei deosebită”.

*Nota de Fundamentare: https://luba.ro/wp-content/uploads/2022/09/patrimoniu-1.pdf
*Proiectul
: https://luba.ro/wp-content/uploads/2022/09/pl449.pdf

ARTICOL PRELUAT CUACORDUL EDITORULUI DE PE www.luba.ro: https://luba.ro/lege-privind-vanzarea-patrimoniului-industriei-energetice-procedura-privind-bunurile-care-depasesc-5-milioane-lei-privatizarile-defectuoase-au-dus-de-a-lungul-timpului-la-pierderi-imense/

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: