sâmbătă, septembrie 23, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăSocial„Vrăjitoarea din Banat”, una dintre cele mai cunoscute criminale în serie din...

„Vrăjitoarea din Banat”, una dintre cele mai cunoscute criminale în serie din istorie!

Ana di Pištonja, cunoscută și sub numele de Baba Anujka sau „Vrăjitoarea din Banat”, a fost o chimistă amatoare desăvârșită, care, la cumpăna veacurilor XIX și XX, și-a folosit abilitățile pentru a ucide circa 150 de persoane.

Originea Babei Anujka este învăluită în mister. Unele surse susțin că s-a născut în 1838, în regiunea Banat din România de astăzi, dar viața ei a fost legată de satul sârbesc Vladimirovac, din provincia Voievodina de astăzi.

Foto: Wikimedia

Fiind fiica unui boier bogat, Ana a avut parte de o copilărie liniștită și o educație bună, dar a devenit mizantropă la vârsta de 20 de ani, după ce a fost sedusă de un ofițer austriac care, în cele din urmă, a lăsat-o cu inima frântă și cu o infecție cu sifilis.

Și-a găsit refugiul în domeniul chimiei și a devenit cunoscută ca vindecătoare și „vraci” care, pentru prețul corect, putea face pe oricine să „dispară”…

După ce s-a izolat de lume timp de câțiva ani, Ana di Pištonja s-ar fi căsătorit cu un moșier, cu care a avut cinci copii. Din păcate, doar unul dintre ei a ajuns la maturitate. Soțul ei, mult mai în vârstă decât ea, a murit după 20 de ani de căsnicie, iar după moartea lui, femeia și-a consolidat faima de Vrăjitoarea din Banat.

După moartea soțului ei, Anujka a transformat o aripă a casei lor din Vladimirovac într-un laborator de chimie, unde a început să experimenteze diverse amestecuri. Faima ei de vindecătoare a crescut tot mai mult printre oamenii din Banat, dar femeia s-a deprins și cu poțiuni mai controversate.

Foto: Pixabay.com
Vrăjitoarea din Banat este dusă în arest. Foto: Pixabay.com

Femeia îi ajuta pe soldați să scape de armată, dându-le otravă slabă, cât să-i facă să să se îmbolnăvească, dar fără a le pune viața în pericol, iar pe soții le scăpa de soții pe care îi urau, dându-le așa-numita „apă magică”.

Potrivit unui surprinzător de detaliat articol de pe Wikipedia despre chimista amatoare, „când i se spunea despre o problemă matrimonială, Anujka își întreba clientul: „Cât de grea este această problemă?”, ceea ce însemna: „Care este masa corporală a victimei?” Apoi, calcula doza de arsenic necesară pentru ca „problema” să treacă, fără ca cineva să își dea seama că omul a fost otrăvit.”

Baba Anujka le dădea „apa magică” clienților ei, care erau în majoritate femei, și le făcea instructajul despre cum să o administreze. Victimele, de obicei, mureau după aproximativ opt zile. Se estimează că bătrâna a a fost responsabilă pentru moartea a 150 de persoane.

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Până în anii 1920, afacerea cu apă magică a Vrăjitoarei din Banat devenise atât de profitabilă, încât aceasta a putut angaja un „agent de vânzări” a cărui singură sarcină era să găsească potențiali clienți și să-i aducă la farmacie.

Bineînțeles, puțini înțelegeau procesul științific din spatele produsului ei, așa că majoritatea clienților credeau că avea un fel de putere supranaturală care o ajuta să ucidă oamenii, în mod magic.

Toată această notorietate i-a adus Babei Anujka o mulțime de bani, dar, în mod inevitabil, a atras și mai multă atenție asupra afacerii sale mortale.

În 1924, una dintre clientele ei obișnuite, Stana Momirov, a folosit „apă magică” pentru a-și ucide soțul, pe Lazar Ludoški, iar când un unchi al celui de-al doilea soț al ei a murit și el în circumstanțe similare, autoritățile au început să intre la bănuieli.

În decembrie 1926, Ana di Pištonja i-a vândut apă magică lui Sima Momirov și soției sale, Sofija, care intenționau să-l ucidă pe tatăl lui Sima, Nikola, în vârstă de 70 de ani. Au reușit, dar fapta lor a devenit parte a „Proceselor Momirov”, în care Baba Anujka a fost acuzată că a fost complice la uciderea lui Lazar Ludoški și a lui Nikola Momirov.

În ciuda faptului că a negat că le-a vândut vreodată apă magică lui Stan și Sima Momirov, la analiza cadavrelor victimelor s-au găsit urme de arsenic, iar mărturiile clienților ei i-au adus popularei fitoterapeute o condamnare la 15 ani de închisoare.

Femeia avea 90 de ani când a fost pronunțată sentința, dar a mai rezistat cumva încă opt ani în spatele gratiilor, fiind apoi, eliberată, din cauza vârstei sale înaintate.

Baba Anujka și-a petrecut ultimii doi ani din viață în casa ei din Vladimirovac. A murit pe 1 septembrie 1938, la vârsta de 100 de ani, dar reputația ei ca unul dintre cei mai prolifici criminali în serie din istoria omenirii, a devenit legendară.

ARTICOL PRELUAT DE PE www.incredibilia.ro: https://incredibilia.ro/vrajitoarea-din-banat-una-dintre-cele-mai-cunoscute-criminale-in-serie-din-istorie/

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: