sâmbătă, septembrie 23, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăJustiție și LegislațiePensiile din Austria vor crește cu 9,7%, de anul viitor!

Pensiile din Austria vor crește cu 9,7%, de anul viitor!

Conform ratelor inflației din ultimele douăsprezece luni, este probabil ca pensiile să crească semnificativ în 2024 – cu 9,7 la sută. Acesta este punctul de referință așteptat pentru ajustarea pensiilor, care se bazează pe creșterea medie a indicelui prețurilor de consum. După cum Statistics Austria a informat luni APA, factorul de ajustare se poate modifica, deoarece există doar o estimare rapidă pentru iulie și valoarea lunii nu a fost încă determinată în final.Context: Valoarea orientativă este calculată de către Ministerul Afacerilor Sociale, responsabil cu aceasta, pe baza ratelor inflației publicate de Statistics Austria. Se folosește media ratelor inflației din ultimele douăsprezece luni. Deci, anul acesta, cele din august 2022 până în iulie 2023. De îndată ce se vor stabili definitiv valorile pentru iunie și iulie, se va anunța valoarea statutară a majorării pensiei. Desigur, politicienii pot decide asupra unor granturi mai mari. Anul trecut, toate pensiile au fost compensate pentru inflația de 5,8%, calculată între august 2021 și iulie 2020. În plus, a existat o plată directă, clasificată social, fără taxe, care a fost distribuită în martie. Cu toate acestea, ea nu a fost eficient din punct de vedere sistemic. Aceasta înseamnă că actuala majorare a pensiei pentru 2024 va fi calculată doar pe baza creșterii cu 5,8 la sută a pensiilor, fără plăți directe.

Luni, 31 iulie, președintele în exercițiu al Consiliului cetățenilor vârstnici și președintele Asociației Pensionarilor, Peter Kostelka, a cerut negocieri rapide cu guvernul și compensații suplimentare pentru „finanțarea provizorie pe care au trebuit să o plătească pensionarii în ultimii doi ani” . Potrivit lui Kostelka, pensiile au fost ajustate doar cu 1,8% în 2022 și cu 5,8% în 2023 și, astfel, au fost mult sub ratele inflației cu două cifre pentru o lungă perioadă de timp. Președintele Asociației Seniorilor, Ingrid Korosec, vrea să negocieze și desființarea definitivă a așa-zisei plăți proporționale, conform căreia pensiile din primul an de pensionare sunt ajustate proporțional în funcție de luna în care au început. „Și trebuie introdusă și garanția valorică pentru reevaluarea în contul de pensie. 

Consiliul Vârstnicilor a primit sprijin din partea SPÖ, care a cerut o creștere anticipată a pensiei, având în vedere inflația. Pensionarii „nu sunt petiționari”, a spus unul din liderii SPÖ, Andi Babler, într-o emisiune. Mulți nu mai știu să facă cumpărături sau să plătească chiria. Conform planurilor SPÖ, toate pensiile urmează să fie majorate cu cinci procente retroactiv, din iulie. Aceste cinci procente ar trebui apoi creditate la majorarea pensiei de la 1 ianuarie 2024, conform planurilor SPÖ.

NEOS, pe de altă parte, a avertizat împotriva cadourilor de pensii. Faptul că inflația în această țară este cu mult peste media UE se datorează „politicii de voucher complet nebunești a guvernului federal”, a criticat purtătorul de cuvânt al socialismului roz, Gerald Loacker: „Această administrare greșită nu trebuie să continue cu pensiile.” Valoarea legală de ajustare „este exclusă”, spune Loacker, dar: „Sistemul nu poate și nu va suporta nici o creștere dincolo de lege” – opinează acesta.

ARTICOL PRELUAT ȘI TRADUS DE FLORIN CUC DE PE www.volksblatt.at: https://volksblatt.at/politik/innenpolitik/pensionen-duerften-im-kommenden-jahr-um-97-prozent-steigen-800283/

 
RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: