Apelurile video au transformat modul în care comunicăm, dar operatorii europeni testează acum ceea ce ar putea fi viitorul conversațiilor noastre: apelurile holografice.
Ideea ar fi că, în loc să vedeți doar un videoclip în timp real, ați vedea o persoană virtuală ca o hologramă 3D -în trei dimensiuni.
Operatorii de telefonie mobilă Deutsche Telekom, Orange, Telefónica și Vodafone și-au unit forțele cu compania de deep tech MATSUKO, care conduce trecerea la apelurile 3D.
Firma slovenă a dezvoltat o tehnologie care se concentrează pe realizarea de holograme gen Star Wars, dar folosește o tehnologie similară, pentru a realiza holograme mai realiste.
Companiile de telecomunicații au anunțat miercuri, 21 septembrie, că au participat la un program-pilot pentru a încerca apelurile holografice, care urmăresc să aibă o „calitate bună de difuzare”.
Cum funcționeazã apelurile 3D?
Tehnologia funcționează prin utilizarea 5G, o rețea mobilă care face ca internetul să funcționeze mai rapid și este conceput pentru a conecta pe toți și totul împreună, cum ar fi mașinile. O cameră a unui smartphone captează un videoclip 2D al persoanei care trimite holograma. Fluxul video este apoi procesat în cloud, pentru a-l transforma într-o hologramă 3D, care poate fi transmisă destinatarilor.
Acest test inițial de dovadă a conceptului a permis un apel holografic, astfel încât privitorul să poată vedea o persoană virtuală de tip hologramă. Deși expeditorul nu are nevoie de hardware de realitate mixtă (MR), realitate virtuală (VR) sau realitate augmentată (AR), cei care vizualizează holograma ar putea avea nevoie de un astfe de program. Cu toate acestea, apelul poate fi văzut doar cu un smartphone.
„Această dovadă a conceptului mută în mod dramatic comunicațiile holografice de la science fiction la smartphone-urile din viața reală”, a declarat Alex Froment-Curtil, Chief Commercial Officer al Vodafone, într-un comunicat.
Companiile de telecomunicații își îndreaptă atenția către metavers, o lume virtuală captivantă, care încă nu există încă pe deplin, dar este văzută de unii ca viitorul modului în care vom lucra, socializa și ne vom conecta.
Apelul holografic de testare a fost salutat ca „un prim, dar semnificativ pas, către metavers”, a declarat Karine Dussert-Sarthe, vicepreședinte executiv, marketing și design la Orange Innovation. Nu se știe când sau dacă sau cum va fi lansată tehnologia pentru uz public, dar se lucrează la ea pentru îmbunătățire.