joi, iunie 1, 2023
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăȘtiință și TehnologieDiamante din flacoane de plastic!

Diamante din flacoane de plastic!

Patru moduri în care știința ne-a îmbunătățit viața!

Iată patru vești despre cum știința ne face viața mai bună:

  1. Oamenii de știință au găsit o modalitate de a crea nanodiamante din plastic PET.
  2. Un vaccin anti-COVID-19 universal și rezistent la viitor este pe cale să fie testat pe oameni.
  3. Există noi descoperiri cu privire la puterea de a efectua acte aleatorii de bunătate.
  4. O femeie cu un simț al mirosului ascuțit a ajutat la crearea unui test simplu, pentru a diagnostica boala Parkinson.

1. Oamenii de știință au găsit o modalitate de a crea nanodiamante din materiale plastice PET.

Transformarea plasticului în diamante sună ca ceva dintr-un basm modern, dar un experiment care a fost conceput inițial pentru a înțelege mai bine planetele cunoscute sub numele de giganți de gheață, precum Uranus și Neptun, a dus la o descoperire neașteptată.

Oamenii de știință investigau un fenomen numit „ploaia de diamante”, despre care se crede că se formează datorită amestecului unic de elemente din aceste planete.

Ei au efectuat experimente folosind plastic PET, polimerul găsit în ambalaje precum flacoanele de apă, care sunt compuse dintr-un amestec de hidrogen și carbon. Echipa a reușit să imite procesul care are loc în cadrul giganților de gheață, creând unde de șoc de înaltă presiune, cu un laser optic, pe plastic.

Dacă vă imaginați între un milion și două milioane de elefanți sărind pe un obiect deodată, acesta este genul de presiune despre care vorbim. Cercetătorii au fost încântați, când au produs diamante sintetice minuscule. Ceea ce este cu adevărat extraordinar, este claritatea rezultatelor pe care le-au văzut în rezultate, spune prof. dr. Dominik Kraus, de la Universitatea din Rostock, care a participat la experimente. „O mare parte din atomii de carbon sunt transformați în diamante, foarte repede, în câteva nanosecunde.”

„De asemenea, când presiunea este eliberată, diamantele rămân. Și asta înseamnă că există modalități de a le recupera și de a le face aplicabile și de a le folosi, poate, pentru alte lucruri”, a declarat el pentru euronews.com.

Diamantele artificiale au multe dintre cele mai importante proprietăți ale diamantelor naturale, așa că, pe lângă faptul că sunt foarte frumoase, aceste nanodiamante au potențiale aplicații pentru tehnologia cuantică și medicină. Experimentele au fost create pentru a obține o mai bună înțelegere a planetelor din sistemul nostru solar. „Acesta ar putea fi din nou unul dintre numeroasele exemple din istoria științei, în care o astfel de curiozitate și ceva care pare foarte îndepărtat, ar putea avea ca rezultat unele aplicații în lumea reală!” – este de părere prof. Kraus. Dacă aceasta este, după cum se pare, o modalitate nouă și eficientă de a produce nanodiamante, folosind același plastic care ajunge la gropile de gunoi în fiecare an, aceasta ar putea fi o veste grozavă pentru planeta noastră.

2. Un vaccin anti-COVID-19 universal și durabil în viitor este pe cale să fie testat pe oameni!

De ani de zile, personalitățile din domeniul sănătății publice și oamenii de știință s-au plâns de lipsa de finanțare pentru a dezvolta vaccinuri care să ne protejeze împotriva virusurilor prezente și viitoare. Dar pandemia de COVID-19 a schimbat totul.

După ce a început pandemia, zeci de milioane de dolari au fost alocați grupurilor de cercetare care caută vaccinuri universale împotriva coronavirusului. Un vaccin universal împotriva COVID-19 ar fi eficient împotriva oricăror variante care ar putea apărea în viitor, precum și a oricăror boli viitoare cauzate de tipuri complet noi de coronavirus.

Vestea bună este că oamenii au început deja să lucreze la asta, cu mult înainte să auzim vreodată de alfa, delta, omicron și restul variantelor de coronavirus.

Unul dintre acești oameni de știință a fost Alexander Cohen, doctorand la Institutul de Tehnologie din California, iar cercetătorii de la laboratorul lui Cohen se apropie foarte mult de obiectivul lor. Rezultatele inițiale par cu adevărat promițătoare, deoarece anticorpii produși în vaccinul laboratorului au identificat nu doar toate cele opt coronavirusuri incluse în vaccin, ci și patru coronavirusuri suplimentare, care nu au fost incluse. În luna martie a acestui an, grupul a raportat că vaccinul părea să protejeze șoarecii și maimuțele care au fost expuse la o serie de coronavirusuri. În iulie, ei au publicat rezultatele în revista Science. Următorul pas este testarea vaccinului pe oameni, iar finanțarea pentru aceasta este deja disponibilă. Dacă va avea succes, ne-ar putea salva de a mai suporta din nou un alt blocaj legat de COVID.

3. Există noi studii cu privire la puterea de a efectua acte aleatorii de caritate!

Efectuarea unor mici gesturi de bunătate îi face pe toți fericiți – atât pecei care dăruiesc, cât și pe cei care primesc. Lucrul ciudat este, totuși, că bunii samariteni ai lumii tind să nu-și dea seama cât de fericiți îi fac pe oameni, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Experimental Psychology.

Cercetătorii cred că acest lucru ne-ar putea împiedica pe mulți dintre noi să facem lucruri frumoase pentru alții mai des, ceea ce înseamnă că oamenii pierd oportunitățile de a se simți bine și de a-i face și pe alții să se simtă bine.

Ei au efectuat experimente cu sute de oameni, care au făcut și au primit acte de bunătate aleatorii, cum ar fi cumpărarea o cafea unui străin sau o ceașcă de ciocolată caldă, iar în toate acestea, cei care efectuează aceste acte au subestimat în mod constant cât de pozitiv se simt ceilalți oameni. Ideea că bunătatea poate spori bunăstarea nu este cu adevărat nouă. Multe studii au arătat deja cum a ajuta voluntar pe ceilalți generează emoții pozitive pentru ambele părți. Dar experții spun că fiecare nouă descoperire întărește ideea, făcând-o un argument științific mai puternic, și nu doar ceva care pare logic. 

4. O femeie scoțiană cu un simț al mirosului ascuțit a ajutat la crearea unui test simplu pentru a diagnostica boala Parkinson!

Joy Milne, în vârstă de 72 de ani, a oferit, accidental, un progres major în detectarea bolii Parkinson.

Ea observase că mirosul soțului ei s-a schimbat, cu 12 ani înainte de a fi diagnosticat cu Parkinson, observând că acesta a dezvoltat un miros de mosc, diferit de mirosul lui normal.

SKIAD
Joy Milne observase că mirosul soțului ei s-a schimbat, cu 12 ani înainte ca acesta să fie diagnosticat cu Parkinson SCIAD

„Destul de ciudat când mă trezesc dimineața, nu deschid ochii, miros ce este în jurul meu!”, a spus ea. Joy Milne are hiperosmie ereditară; persoanele cu această afecțiune sunt cunoscute ca „super mirositoare”.

O echipă de la Universitatea din Manchester i-a valorificat această caracteristică remarcabilă și a descoperit că boala Parkinson are, într-adevăr, un miros deosebit.

Cu ajutorul doamnei Milne, ei au dezvoltat un test care ar putea determina, în doar trei minute, dacă cineva are boala Parkinson.

„Tamponăm spatele oamenilor, apoi ducem tamponulla spectrometrul de masă, unde analizăm compușii de pe piele și din aceștia putem afla dacă cineva are sau nu Parkinson” – explică profesorul Perdita Barran, care a condus studiul. cercetare, pentru euronews.com.

„Obiectivul nostru este să facem ceea ce se numește un diagnostic de confirmare pentru specialiști, pentru a-i ajuta să obțină tratamentul potrivit.” Până acum nu a existat un test specific pentru Parkinson, iar diagnosticul s-a bazat pe simptomele unui pacient și pe istoricul lui medical. Toate acestea sunt pe cale să se schimbe, cu un simplu tampon de bumbac!

TEXTUL DE MAI SUS REPREZINTĂ O TRADUCERE A UNUI ARTICOL DE PE www.euronews.com: https://www.euronews.com/next/2022/09/17/four-ways-science-has-made-our-lives-better-recently-diamonds-out-of-plastic-bottles-and-m

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii

%d blogeri au apreciat: