Studiu din SUA: Reziduuri de glifosat, detectate în corpul a 8 din 10 persoane!
O agenție a Departamentului de Sănătate al SUA a examinat mostre de urină și a constatat că ingredientele de la herbicida rămân în corpul uman ca reziduuri. Chiar și cu copiii.
Potriit site-ului kontrast.at, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a examinat peste 2.300 de mostre de urină, reprezentative pentru populația SUA, ca parte a unui studiu de sănătate. Peste 80% din probele de la copii și adulți conțineau urme de glifosat. Glifosatul este suspectat de a fi cancerigen. Cercetătorii au descris acest lucru drept „ deranjant”. Peste 1.880 de probe erau contaminate cu reziduuri de glifosat. Acesta este ingredientul activ din erbicidele vândute în întreaga lume. Aproape o treime din probe au provenit de la copii cu vârste cuprinse între șase și 18 ani.
Este glifosatul cancerigen?!
Glifosatul este cel mai utilizat erbicid din lume. Este folosită în agricultură, industrie, horticultură, dar și în gospodăriile private, încă de la mijlocul anilor 1970. Grupul Monsanto comercializează ierbicidul sub numele de Roundap și a făcut vânzări de miliarde de dolari, încă din anii 70! Nu e de mirare că, la astfe de cifre, demenții lobbiști ai Monsanto susțun că glifosatul e atât de sigur pentru sînătate, încât poate fi băut!..Păi, să îl bea ei și așteptăm rezultatel!…Fără să aibă argumente științifice, ei sunt în dezacord cu mulți cercetători, precum și cu Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, o divizie a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a clasificat glifosatul drept o probabilă substanță cancerigenă pentru oameni, în 2015. În plus, instanțele americane au condamnat Monsanto de mai multe ori și au atestat că glifosatul a fost un factor semnificativ în dezvoltarea cancerului la reclamanți.
Glifosatul – responsabil pentru dezvoltarea cancerului limfatic!
„Ma aștept ca această constatare să fie îngrijorătoare pentru mulți oameni!” – a declarat Lianne Sheppard, profesor la Departamentul de Medicină a Mediului și a Muncii de la Universitatea din Washington. Sheppard a fost coautoare a unei analize din 2019 a persoanelor puternic expuse la glifosat. Ea a concluzionat că există o „asociere convingătoare” între glifosat și un risc crescut de apariție a limfomului non-Hodgkin: persoanele cu niveluri ridicate de expunere la substanță au un risc cu 41% mai mare de a dezvolta aceste limfoame. Atât cantitatea, cât și apariția glifosatului în urina umană au crescut constant, începând cu anii 1990.
Cel mai răspândit și periculos erbicid din istorie!
Peste 90.000 de tone de glifosat sunt folosite anual de fermierii americani, pe câmpurile lor. Erbicidul este pulverizat direct pe culturile modificate genetic, cum ar fi porumbul și soia. Dar și pe plante nemodificate genetic, precum grâul și ovăzul. Acolo, el servește ca desicant, pentru a usca plantele, înainte de recoltare. Este considerat cel mai utilizat erbicid din istorie.
Dacă vi se pare că nu e suficient, vă mai supuenm ceva: Grupul german Bayer a acceptat un acord de până la 10,9 miliarde de dolari în SUA, pentru închiderea proceselor în care grupul este acuzat că erbicidul Roundup poate duce la cancer!
Dewayne Johnson a făcut cancer in urma expunerii repetate la două erbicide ale Monsanto, denumite Roundup (se vinde și în România, în volume foarte mari, prin grija neprecupețită a foștilor miniștri ai Agriculturii, Valeriu Tabără și Dacian Cioloș) și Ranger Pro. A dat în judecată Monsanto și un tribunal din San Francisco i-a acordat daune morale de 289 de milioane de dolari. Pentru reclamant, câștigul este doar simbolic, întrucât este în stare terminală. Pentru întreaga lume, însă, procesul și dimensiunea daunelor sunt de o importanță covârșitoare. Produsele Monsanto sunt primele în lume ca volum de vânzări, fiind răspândite la nivel global. Așadar, dacă aceste erbicide au fost declarate cancerigene într-un caz, este foarte probabil că sunt cancerigene oriunde în lume, inclusiv în România. Atât pentru cei care le manipuleaă (agricultori sau vânzători), cât și pentru cei care consumă produse provenind din culturi date cu erbicid Monsanto sau animale hrănite cu plante din aceste culturi. Adică, pentru noi toți.
Monsanto a negat mereu ăa produsele sale ar fi cancerigene. A mizat pe rapoarte “științifice” plătite, pentru a stârni confuzia, reușind să câștige suportul agricultorilor (mituindu-i cu tot felul de facilități și discounturi), care chiar s-au plâns frecvent că legea interzice prea repede erbicidele Monsanto. De precizat că aceste produse au cauzat o directivă europeană și mai multe legi interne ale statelor membre UE (inclusiv Franța și Germania, dar nu și România) care au interzis glyphosate, compusul chimic de bază al acestui erbicid.
Monsanto nu mai poate nega acum evidența judiciară. Erbicidele sale sunt cancerigene.
Că este așa, o dovedește și presa britanică. Financial Times spune că ațtiunile Bayer au scșzut intr-o singură zi, luni 13 august, cu 10%, “pe fondul” temerii acționarilor că actualul proprietar al Monsanto va fi obligat să plătească multe alte astfel de daune, pentru cauzarea cancerului. Numai în SUA, sunt pe rol circa 5000 de procese similare cu cel “câștigat” de D Johnson. Bayer a cumpărat recent Monsanto cu circa 63 de miliarde de euro. Chiar s-a felicitat pentru finalizarea cu succes, după 2 ani, a procedurilor anti-trust și a proceselor organizațiilor de protecție a mediului.
Faptul relatat de Financial Times denotă, în același timp, câinoșia și ipocrizia lumii contemporane avute și “eficiente”. Investitorii se retrag pentru a nu fi afectați de despăgubiri. Bayer joacă rolul onestului, deși știa de acuzațiile de cauzare a cancerului, cu care Monsanto se luptă de mai bine de o treime de secol (cu mulți bani, mită și recompensare cu job-uri ultra bănoase a funcționarilor de rang înalt și a demnitarilor care, de-a lungul ultimor 34 de ani, au ajutat “obiectiv” și “onest” Monsanto).
Desigur, în România, nu avem cazuri de corupție și revolving doors în domeniul agricol. Nici un ministru, nici un fost ministru sau comisar european sau (fost) șef pe la diverse autorități. Că tehnocratii noștri sunt cinstiți și nu au nici un conflict de interese.