Călin Mirchievici
”Doar câteva săptămâni ca asta și economia europeană se va bloca total”! – a spus premierul Belgiei, Alexander de Croo, într-un interviu pentru Bloomberg. El cere Uniunii Europene să acționeze cât mai repede, pentru a reduce criza energiei sau există riscul unei recesiuni din care UE cu greu își va reveni.
”Există riscul dezindustrializării și riscul grav al unor tulburări sociale fundamentale!”, a avertizat premierul Belgiei. ”Nu vom mai avea o a doua ocazie pentru a demonstra în fața a 450 de milioane de europeni că ne putem lua soarta în propriile mâini! Astăzi asistăm la dispariția prosperității europene”.
Soluția guvernului belgian este plafonarea prețului la sursele de energie, indiferent din ce țară sunt importate. Alexander de Croo nu este în favoarea plafonării exclusive a importurilor din Rusia, ”pentru că Vladimir Putin a spus deja că va întrerupe exportul de gaze”.
”O plafonare a prețului gazelor din Rusia este un obiectiv pur politic!”, a spus și ministrul belgian al Energiei, care arată că țara sa ”nu va fi de acord cu asta”. ”Ce avantaj ar aduce această măsură?”. Reuniunea miniștrilor Energiei de la Bruxelles nu a reușit să ia o decizie privind plafonarea prețului gazelor.
Premierul De Croo a ținut să-i asigure pe belgieni că totul va fi bine în această iarnă în țara lor, însă a avertizat că, dacă orice altă țară europeană va rămâne pe întuneric, ”va fi o problemă uriașă pentru toți”.
Țările europene au început să importe gaze naturale lichefiate din Statele Unite și semnează contracte cu monarhiile din Golf pentru a suplini o parte din importurile ce nu mai sosesc acum din Rusia. Statele Unite trimit deja în Europa 75% din exporturile totale de gaze naturale lichefiate, un semn că producția americană nu va fi o soluție după închiderea robinetului de către Rusia, pentru a nu mai vorbi de costurile transportului și al terminalelor de regazeificare care trebuie construite. Nu puțini economiști consideră că actuala criză a energiei se va prelungi ani de zile și se va agrava. Însuși premierul De Croo estima că Europa va traversa o perioadă de criză de zece ani.
Avertismentele premierului belgian nu au fost rostogolite în presa internațională. La fel se întâmplă și cu analizele care întrevăd o criză gravă în Europa. Economistul Eric Peters, de la One River Asset Management, are o explicație pentru această abordare: într-o lume care tinde spre integrare economică, se vorbește mult mai puțin despre riscuri, decât într-o lume conflictuală. Or, liderii politici actuali cred, în virtutea unei inerții ideologice, că trăiesc și vor trăi mereu într-o lume globalizată.
Acum, Europa se află între Statele Unite si Rusia. În viitor, Europa se va afla între Statele Unite și China, prinsă între ciocan și nicovală. Ce face Rusia atunci când președinta Comisiei Europene spune că Europa trebuie să reducă veniturile cu care Putin își finanțează cumplitul război”? ”Nu vom mai furniza gaz, petrol, cărbune – nu vom mai furniza nimic!”, a răspuns Vladimir Putin.
Dar ce fac Statele Unite în fața crizei ce prinde proporții? Statele Unite fac ceea ce este în interesul lor național – creează deficit de dolari, la fel cum Rusia acționează în interesul național și creează deficit de petrol, gaze, grâu, îngrășăminte, la fel cum și Taiwanul ar putea acționa în interesul național și ar crea deficit de cipuri pe piața mondială. În momentul de față, problema este că, fără mai mulți dolari pe piață, economia globală se va gripa și criza va lovi grav Europa.
Va întinde America o mână de ajutor Europei? Economistul Eric Peteres este sceptic: ”În vremuri mai pașnice decât cele actuale, rareori, America și-a modificat politica internă, pentru a-i ajuta pe străini, până ca problemele din străinătate să ajungă în SUA. Ne întrebăm cum se vor lua astfel de decizii la Washington, într-o lume în care nu mai există încredere”.
ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.cotidianul.ro: https://www.cotidianul.ro/creste-riscul-dezindustrializarii-si-tulburarilor-sociale-in-europa/