A.T.
Este prea devreme pentru a spune dacă recentele câștiguri obținute de Ucraina în estul țării, în detrimentul Rusiei, reprezintă un punct de cotitură în război, a declarat marți un oficial occidental, sub rezerva anonimatului, pentru Reuters.
„Este prea devreme pentru a spune dacă acesta este un punct de cotitură în război, dar este un moment care are putere atât în ceea ce privește operațiunile… cât și în ceea ce privește psihologia”, a declarat oficialul reporterilor.
„Există o dezbatere în curs de desfășurare cu privire la natura retragerii rusești, însă este probabil că, în termeni strict militari, aceasta a fost o retragere, ordonată și sancționată de statul major, mai degrabă decât o prăbușire totală”.
De când Moscova și-a abandonat sâmbătă principalul bastion din nord-estul Ucrainei, marcând cea mai gravă înfrângere de la începutul războiului, trupele ucrainene au recucerit zeci de orașe, într-o schimbare uimitoare a momentului de pe câmpul de luptă.
„Evident, pare foarte dramatic. Este o zonă vastă de teren. Dar trebuie să ținem cont de faptul că rușii au luat unele decizii bune în ceea ce privește scurtarea liniilor lor și transformarea lor în linii mai ușor de apărat, sacrificând teritoriu pentru a face acest lucru”, a declarat oficialul, adăugând că nu se așteaptă ca Rusia să încerce imediat să recupereze teritoriul pierdut.
„Sunt deja întinși, se confruntă cu atacuri pe mai multe fronturi, așa că eu cred că vor căuta să se consolideze… vor încerca să se întoarcă la Kharkhiv în viitor? Potențial, dar cu siguranță nu în perioada imediată”, spune oficialul.
„Este greu de precizat dacă Ucraina este într-un punct de cotitură în cadrul războiului. Este clar că ucrainenii au făcut progrese semnificative. Dar cred că este cale lungă până când vor reuşi ce şi-au propus”, a declarat preşedintele american Joe Biden.
Statele Unite constată „o schimbare de dinamică din partea forţelor armate ucrainene”, angajate într-o contraofensivă fulgerătoare, şi vor anunţa un nou ajutor militar „în zilele următoare”, a făcut cunoscut la rândul său, marţi, 13 martie, un purtător de cuvânt al Casei Albe.
„Îl las pe preşedintele Zelenski (…) să decidă dacă are impresia că a ajuns la un punct de cotitură pe plan militar, dar clar, cel puţin în Donbas, există o dinamică”, a mai spus John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.
„Vom continua să-l sprijinim”, a spus el, adăugând: „Suntem în strâns contact cu ucrainenii, vorbim cu ei în fiecare zi”.
Avertizând în acelaşi timp: „Este război, iar războiul este imprevizibil!”
„O mare parte din echipamentele pe care le-am livrat în ultimele săptămâni şi luni s-au dovedit importante şi eficiente în capacitatea ucrainenilor de a trece la ofensivă”, a adăugat John Kirby.
„Veţi vedea o altă componentă de asistenţă militară, în următoarele zile”, a promis el.
Ucraina a raportat luni noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi a restabilit într-o lună controlul asupra unei suprafeţe de şapte ori mai mare decât capitala Kiev.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că aproximativ 8.000 de km pătraţi au fost eliberaţi de militarii ucraineni luna aceasta, datorită contraofensivei rapide iniţiate în zona de nord-est.
„Măsurile de stabilizare au fost finalizate în aproximativ jumătate din acel teritoriu pe care l-am recuperat de la invadatori”, a declarat Zelenski.
ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.cotidianul.ro: https://www.cotidianul.ro/cum-ar-spune-romanul-mai-usor-cu-pianul-pe-scari/