miercuri, martie 19, 2025
No menu items!
Cotidian al Românilor din Austria și de pretutindeni!
AcasăEconomieFinancial Times: CE a găsit soluția Robin Hood pentru a limita explozia...

Financial Times: CE a găsit soluția Robin Hood pentru a limita explozia prețurilor la energie!

scris de ZIUANEWS

Comisia Europeană recomandă guvernelor să impună o taxă asupra veniturilor generate de producătorii de energie electrică non-gaz, atunci când preţurile de piaţă depăşesc 200 de euro pe MWh, scrie Financial Times.

Preţul energiei electrice în Germania, referinţa regională, este peste 450 EUR pe MWh. Veniturile în exces vor fi redistribuite pentru a ajuta companiile şi gospodăriile aflate în dificultate. Preţurile energiei electrice au crescut vertiginos, deoarece sunt legate de preţul gazului, indiferent dacă energia electrică este sau nu produsă cu gaz sau prin alte mijloace. Preţurile gazelor sunt de circa 10 ori mai mari decât preţul mediu din ultimul deceniu.

Orice câştig al companiilor energetice care va depăşi plafonul în cauză, va fi colectat de guverne şi distribuit consumatorilor după cum autorităţile consideră de cuviinţă, se arată în document. Europa a cunoscut o limitare covârşitoare a gazelor naturale provenite din Rusia, anterior cel mai mare furnizor al său, ca răspuns la sprijinul Occidentului oferit Ucrainei. Kremlinul a avertizat luni că livrările prin conducta Nord Stream 1 vor fi reduse până la ridicarea sancţiunilor.

Industriile europene au avertizat că se confruntă cu o „ameninţare existenţială”, dacă factorii de decizie nu intervin, pentru a reduce costurile energetice. Propunerile urmează să fie discutate miercuri, 14 septembrie, de diplomaţii celor 27 de state membre UE, înaintea reuniunii de urgenţă a miniştrilor energiei de vineri.

Documentul sugerează, de asemenea, o ţintă obligatorie de reducere a consumului de energie electrică cu 5% în timpul orelor de vârf – lucru pe care preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, l-a prezentat ​​în observaţiile oficiale, văzute de FT marţi. O modalitate obişnuită de a încuraja utilizatorii industriali să scadă consumul de energie în timpul orelor de vârf este prin intermediul contractelor care permit distribuitorilor de energie să reducă oferta în schimbul unei compensaţii sau să scadă facturile viitoare.

Lucrarea comisiei a avertizat că stimulentele utilizate trebuie să fie „eficiente din punct de vedere al costurilor”. De asemenea, este menţionat faptul că statele membre trebuie să acţioneze în comun, pentru a evita denaturarea pieţei interne a UE. Mai multe state membre s-au plâns că Bruxelles-ul nu a acţionat suficient de rapid. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat într-un interviu, sâmbătă, 10 septembrie, că, în situaţia actuală, comisia „nu are nici o zi de pierdut”.

Capitalele UE sunt, în general, în favoarea planurilor de încurajare a reducerii cererii, ca fiins cea mai rapidă modalitate de a aborda criza, dar sunt împărţite în privinţa modului de abordare a creşterii preţurilor la energie.

Mai multe naţiuni, printre care Italia, Spania şi Austria, au cerut o separare a pieţelor de gaz şi energie electrică, în timp ce altele sunt în favoarea limitelor preţurilor la gaze.

Un diplomat al UE a avertizat că, totuşi, plafonarea gazelor ar putea „avea consecinţe negative” dacă preţurile scad. Diplomatul a adăugat că ar fi mai eficient ca oficialii să stabilească limitele într-o manieră dinamică, în raport cu pieţele energetice din afara UE.

ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL EDITORULUI DE PE www.ziuanews.ro: https://www.ziuanews.ro/politica/financial-times-ce-a-g-sit-solu-ia-robin-hood-pentru-a-limita-explozia-pre-urilor-la-energie-1572319

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Spatiu publicitar 300x250

Comentarii