SE RUPE SOLIDARITATEA UE, BULGARIA A ANUNȚAT DEJA CĂ VA RENEGOCIA CONTRACTUL CU FURNIZORUL RUS
Potrivit site-ului euronews.com, orașul olandez Haga a anunțat că va solicita o renunțare temporară la sancțiunile UE împotriva Rusiei, pentru a continua să primească gaz de la furnizorul rus Gazprom, deoarece nu a găsit un furnizor alternativ.
Într-o scrisoare către consiliul municipal trimisă la începutul acestei săptămâni, consiliera Saskia Bruines a scris că la licitația europeană din iunie și iulie, pentru a achiziționa gaz de la furnizori alternativi, nu a reușit să obțină nici o ofertă.
Guvernele europene și organismele publice sunt obligate, prin cel de-al cincilea pachet de sancțiuni al blocului împotriva Rusiei, să pună capăt contractelor existente cu companiile rusești, până cel târziu pe 10 octombrie. „Pot fi acordate excepții limitate, de către autoritățile competente, în cazul în care nu există o alternativă viabilă”, a menționat Comisia Europeană, la vremea respectivă. Asta este ceea ce intenționează să facă acum al treilea oraș ca mărime al Olandei, care are un contract preexistent cu Gazprom. Haga este una dintre numeroasele municipalități olandeze care au un contract de energie cu Gazprom, dar este prima care a indicat că va cere o derogare de la sancțiuni.
Consiliera Bruines a scris că orașul se află acum în negocieri cu un număr de potențiali furnizori, pentru un contract care ar urma să înceapă la 1 ianuarie 2023 și, ca atare, „vom cere o scutire pentru aranjamentul nostru actual, până la 1 ianuarie 2023, pentru a garanta siguranța de aprovizionare și pentru a facilita negocierile”.
Ea a opinat că derogarea este probabil să fie obținută, deoarece a fost îndeplinită condiția pentru aceasta, și anume de a demara o procedură de licitație în timp util, pentru un nou contract de gaz. Saskia Bruines a avertizat însă că noul contract „va duce la costuri (semnificativ) mai mari pentru gazele naturale” și că „cu piața actuală volatilă, nu este încă posibil să se facă o declarație concretă cu privire la amploarea creșterii prețului”.
„Rămâne, prin urmare, de mare importanță să se ia măsuri pentru reducerea consumului de gaze naturale. Scopul final este să nu mai folosim gazul natural. Oportunitățile directe de economisire, cum ar fi oprirea termostatului în perioadele reci, sunt deja pregătite”, a declarat ea.